Maratonul Vaccinării din București a fost un succes: Peste 20.000 de persoane au fost imunizate în total

Maratonul Vaccinării din București a fost un succes: Peste 20.000 de persoane au fost imunizate în total
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Maratonul Vaccinării care s-a desfășurat în weekend în Capitală a fost un adevărat succes.

În total, 20.360 de persoane au fost imunizate la Sala Palatului și la Biblioteca Națională – locațiile în care s-a desfășurat evenimentul.

Efecte adverse s-au înregistrat foarte puține, iar prezența la eveniment a fost peste așteptările autorităților, a precizat, luni dimineață, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'', Viorel Jinga.

7.710 persoane au fost vaccinate la Bibliotecă, iar 12.650 la Sala Palatului. În total, 20.360 de persoane vaccinate, cu mult - spunem noi - peste așteptările unora. Noi nu ne-am propus la început o cifră, ci ne-am propus să fie cât mai mulți vaccinați. Sigur că, dacă ar fi fost mai puțini, eu spun că ar fi fost tot un succes al acestei acțiuni. Acțiunea a fost profesională, dar și științifică”, a declarat Jinga, luni, la Sala Palatului.

ADVERTISING

UPDATE O reacție a avut și premierul Florin Cîțu. Prim-ministrul a evocat rezultate ”excepționale și fantastice”, după acest eveniment.

”Ne vedem azi după un weekend foarte bun privind campania de vaccinare. Maratonul Vaccinării de la Bucureşti, cu rezultate excepționale, fantastice. Obiectivul a fost să avem 10.000 de persoane vaccinate, iar azi avem oficial peste 20.000 de persoane vaccinate la maraton, ceea ce arată dorinţa românilor de a reveni cât mai curând la normalitate”, a declarat, luni, Florin Cîţu.

Cîţu a mai punctat că nu este o coincidenţă că în România rata infectărilor cu COVID-19 este în scădere, ”semnificativ”, în timp ce se observă şi o creştere a ratei de vaccinare. 

ADVERTISING

Jinga a mai povestit că multă lume a avut întrebări privind procesul de imunizare, iar medicii le-au răspuns și le-au dat explicații fiecăruia în parte.

Puține efecte adverse

În plus, un succes, dacă se poate spune așa, se semnalează și la capitolul ”efecte adverse” post-vaccinare.

În cele 15 minute pe care fiecare persoană imunizată trebuie să le petreacă sub supravegherea medicilor din centrul de vaccinare, nu au fost raportate efecte îngrijorătoare. Asta deși la cele două centre de vaccinare s-au prezentat și persoane cu comorbidități și istoric de șoc anafilactic!

”Reacții secundare au fost foarte puține. Am avut o echipă profesionistă de intervenții. Au fost 9 hipotensiuni, 10 hipertensiuni, 3 (cazuri de) greață, 2 cazuri de cefalee și 10 cazuri de amețeli.

ADVERTISING

Deci efecte adverse foarte puține, unele dintre ele fiind atribuite, de fapt, emoțiilor pe care le aveau oamenii. Au venit foarte multe persoane cu comorbodități, cu șocuri anafilactice în antecedente, care au avut încredere în noi (...) și s-au vaccinat”, a mai explicat rectorul UMF.

În total, 1.349 de voluntari au fost implicați în Maratonul Vaccinării din București.

Cele două locații au fost asigurate de autorități fără plată, iar STS a dezvoltat - în doar câteva zile - un soft care a permis scanarea și introducerea datelor direct în Registrul de Vaccinări în câteva secunde, a mai precizat acesta.

De asemenea, Jinga i-a mulțumit în special colonelului Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, care ”a pus bazele acestei acțiuni, pregătită în doar câteva zile, zile în care au fost și sărbătorile pascale”.

Maratonul de Vaccinare – Ediţia de Bucureşti a început vineri după-amiază, la Biblioteca Naţională şi la Sala Palatului, fiind organizate 50 de fluxuri unde doritorii au primit serul Pfizer, fără programare.

Evenimentul s-a încheiat luni dimineață, ora 08:00.

Iată cum s-a desfășurat Maratonul Vaccinării din București:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇