MApN exclude orice legătură între războiul din Ucraina și prăbușirea MiG-ului şi elicopterului de la Kogălniceanu. S-a deschis dosar penal

MApN exclude orice legătură între războiul din Ucraina și prăbușirea MiG-ului şi elicopterului de la Kogălniceanu. S-a deschis dosar penal

Ministerul Apărării consideră exclusă orice legătură între războiul din Ucraina și prăbușirea celor două aparate militare de aseară din Dobrogea.

“Este exclusă orice conexiune între situația din Ucraina și prăbușirea aparatelor militare MiG 21 și IAR-330, aseară, în județul Constanța.

A început o anchetă a Parchetului Militar care va determina cauzele exacte ale accidentelor și alte informații în acest sens vor fi comunicate doar de procurori”, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu, pentru Biziday.

ADVERTISING

Un comunicat anterior al ministerului arăta că o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar continuă cercetarea împrejurărilor în care s-au produs prăbuşirile.

Aeronava făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, aşa că este exclusă o agresiune şi, cel mai probabil, avionul a avut probleme tehnice.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor privind securitatea în muncă.

ADVERTISING

De asemenea, anchetatorii se află la locurile unde s-au prăbuşit cele două aparate de zbor şi strâng şi analizează probele pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestor catastrofe. 

Toate aeronavele de tipul MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.

Un avion de luptă MiG 21 LanceR a pierdut legătura radio cu turnul de control, miercuri seară. Și un elicopter militar Puma trimis rapid să îl caute, care avea 7 militari la bord, a dispărut de asemenea de pe radar. Ambele s-au prăbușit la câțiva kilometri de baza aeriana de la Mihail Kogălniceanu. Elicopterul raportase condiții meteo nefavorabile și primise ordin să se întoarcă la bază, dar nu a mai apucat. Toţi cei 8 militari au murit.

ADVERTISING

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 8-a zi de război în Ucraina


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇