Mai mulți turiști au rămas blocați în Bucegi, la Sinaia e risc major de producere de avalanșe

Mai mulți turiști au rămas blocați în Bucegi, la Sinaia e risc major de producere de avalanșe

Mai multe maşini au rămas blocate, duminică, pe drumuri din zona montană a judeţului Dâmboviţa acoperite cu gheaţă şi zăpadă, cei circa o sută de turişti fiind ajutați de jandarmii montani de la Peştera şi Zănoaga să părăsească zona.

Blocajele au avut loc cu preponderenţă pe tronsonul de drum DJ 713A Dichiu – Orzea şi la intersecţia cu DJ 714 Orzea – Zănoaga, partea carosabilă fiind acoperită cu gheaţă şi zăpadă.

"Cei aproximativ 100 de turişti din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Prahova, Braşov, Dâmboviţa şi Argeş au fost sprijiniţi de jandarmii montani şi poliţişti pentru a debloca autoturismele şi să se deplaseze spre casă, în condiţii de siguranţă. Acţiunea s-a încheiat, fără probleme, după aproximativ 3 ore", informează Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa.

ADVERTISING

Jandarmii montani, mereu aproape de turiștiJandarmii montani de la posturile Peștera și Zănoaga au acționat astăzi, pentru a ajuta să ajungă la domiciliu mai mulți turiști rămași blocați cu autoturismele pe partea carosabilă, după ce s-au aventurat în Munții Bucegi. Intervențiile au avut loc, cu preponderență pe tronsonul de drum DJ 713A Dichiu – Orzea și intersecția cu DJ 714 Orzea – Zănoaga, partea carosabilă fiind acoperită cu gheață și zăpadă.Cei aproximativ 100 de turiști din București, Iași, Constanța, Prahova, Brașov, Dâmbovița și Argeș au fost sprijiniți de jandarmii montani și polițiști pentru a debloca autoturismele și să se deplaseze spre casă, în condiții de siguranță. Actiunea s-a încheiat, fără probleme, după aproximativ 3 ore.Recomandăm turiştilor care doresc să se deplaseze la munte următoarele:▶️ înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia și condiţiilor meteorologice locale;▶️ să aveți autovehiculele echipate corespunzător, pentru condiții de iarnă (tracțiu4x4, anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată, etc.);⏩ să folosiţi numai drumurile deschise circulației, traseele marcate, să urmăriţi marcajele de pe traseu și să nu vă abateți de la acestea;📲 să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontiști, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.☎️ Turiştii aflaţi în dificultate în zona de responsabilitate din Bucegii dâmbovițeni pot apela cu încredere numerele de telefon 0749.058037 / 0749.034639 sau numărul unic de urgenţă “112” pentru a solicita ajutorul jandarmilor montani.

Publicată de Jandarmeria Dâmbovița pe Duminică, 22 ianuarie 2023



În context, jandarmii recomandă turiştilor care se deplasează la munte să se informeze asupra itinerariului, a gradului de dificultate al acestuia şi asupra condiţiilor meteorologice locale, să aibă autoturismele echipate corespunzător, să abordeze doar drumurile deschise circulaţiei, traseele marcate, să urmărească marcajele de pe traseu şi să nu se abată de la ele. De asemenea, să ceară ajutorul jandarmilor montani şi salvamontiştilor şi să respecte indicaţiile acestora.

ADVERTISING

Risc major de avalanșă la Sinaia

Și Primăria Sinaia a anunţat, duminică seară, că a fost emisă o atenţionare de risc major de producere a avalanşelor în afara pârtiilor amenajate pe domeniul schiabil al staţiunii.

"A fost emisă o atenţionare de risc major de producere a avalanşelor în afara pârtiilor amenajate (off-piste) pentru mâine, 23.01.2022, pe domeniul schiabil Sinaia. Conform atenţionării primite, pe o scară de la 1 la 5, riscul este de 4", arată sursa citată.

La Sinaia sunt amenajate şi deschise pârtiile Varianta, Valea Dorului 2, Floare de colţ, Panoramic, Valea Soarelui 1, Valea Soarelui 2, Lăptici 1, Lăptici 2, Cocora, Călugărul 1 şi Călugărul 2.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇