Mai mulţi morţi după ce forţele de ordine din Myanmar au deschis focul spre protestatari

Mai mulţi morţi după ce forţele de ordine din Myanmar au deschis focul spre protestatari

Mai multe persoane au fost împuşcate mortal de forţele de ordine în cursul protestelor faţă de lovitura de stat din Myanmar, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

În mai multe oraşe din Myanmar au loc proteste masive faţă de lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Conform unor surse locale, cel puţin trei persoane au fost împuşcate mortal, iar alte zeci au fost rănite în oraşul Dawei.

În oraşul Yangon (Rangoun), capitala economică a ţării, au fost semnalate alte două decese, iar în Mandalay şi Bago alte trei.

Autorităţile nu au făcut niciun comentariu pe această temă.

O lună de când armata a preluat puterea cu forța

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint.

Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând „fraude electorale” în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, şi în cel mai mare oraş al ţării, Yangon.

Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi.

Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale în unele cartiere din oraşul Yangon (Rangoun), capitala economică a ţării, precum şi în zone din Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Myanmar. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.

În ultimele săptămâni au avut loc mitinguri de protest în capitala ţării, Naypyidaw, precum şi Yangon şi în numeroase alte zone din Myanmar.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat „preocupare profundă” privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar.

Citește și: