Un fost preşedinte trimis în faţa unui tribunal pentru fapte de corupţie, o premieră în istoria postbelică a Franţei: Nicolas Sarkozy va fi judecat începând de luni, la Paris, în dosarul ”interceptărilor”, alături de avocatul său Thierry Herzog şi de fostul înalt magistrat Gilbert Azibert.
Denunţând un ”scandal care va rămâne în istorie”, fostul şef de stat, în vârstă de 65 de ani, promite că va fi ”combativ” în faţa instanţei în acest proces fără precedent, relatează AFP.
Înaintea lui, un alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat - şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare - pentru angajări fictive la Primăria Parisului făcute pe vremea când fusese edilul capitalei franceze.
Însă acum este pentru prima dată când un fost preşedinte al Franţei este judecat pentru corupţie.
Sarkozy riscă zece ani de închisoare
Retras din politică după ce a pierdut cursa internă a dreptei franceze pentru alegerile prezidenţiale din 2017, Sarkozy riscă zece ani de închisoare şi o amendă de un milion de euro pentru corupţie şi trafic de influenţă, la fel şi ceilalţi doi inculpaţi, judecaţi în plus şi pentru încălcarea secretului profesional.
Dosarul ''interceptărilor'' îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.
În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe Internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro.
Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.
Pe Nicolas Sarkozy îl mai aşteaptă un proces în primăvară, şi anume dosarul ''Bygmalion'' legat de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2012.
Fostul preşedinte consideră că acţiunile judiciare împotriva lui sunt motivate politic, punând inculparea sa pentru corupţie pe seama "instrumentalizării politice a unei părţi a justiţiei".