LIVE VIDEO Funeraliile reginei: Întreaga țară, cufundată în tăcere. Liderii lumii, la Wesminster Hall. Olena Zelenska, în lacrimi

<span style="color:#990000;font-size:100%;">LIVE VIDEO</span> Funeraliile reginei: Întreaga țară, cufundată în tăcere. Liderii lumii, la Wesminster Hall. Olena Zelenska, în lacrimi
Foto: captură video

Defilarea populară se apropie de final, delegaţiile oficiale au început să se adune. Publicul mai are la dispoziție doar câteva ore pentru a se reculege lângă sicriul Reginei Elisabeta a II-a, înainte de funeraliile de stat, luni, în prezenţa unor lideri din întreaga lume, comentează AFP.

Organizarea funeraliilor de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, premierul decedat în 1965, reprezintă o provocare fără precedent pentru poliţia londoneză, fiind „cea mai mare operaţiune” efectuată vreodată de poliţia Londrei. În vecinătatea Westminster Hall, oamenii şi-au instalat deja tabăra pentru a-şi asigura locul în primele rânduri.

ADVERTISING

După o ultimă procesiune, Elisabeta a II-a va fi înmormântată în privat, luni, în Capela St. George din Castelul Windsor, la vest de Londra, alături de tatăl ei, regele George al VI-lea, şi de soţul ei, prinţul Filip.

Desfășurarea evenimentelor de la funeraliile reginei Elisabeta a II a, duminică, 18 septembrie, în format LIVE TEXT ȘI VIDEO.

Liderii lumii, la Westminster Hall - Președintele american Joe Biden a ajuns la Londra, împreună cu soţia sa, Jill. Cei doi urmează s-au recules la sicriul monarhului. Duminică seara, Joe Biden va participa, alături de alți șefi de stat, la o recepție dată de regele Charles al III-lea.

Și Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, i-a adus, în lacrimi, un ultimul omagiu reginei.

În dreptul catafalcului au fost și preşedintele Comisiei Europene, Ursuula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Spania este reprezentată de casa regală.

La fel și Suedia.

Invitații la înmormântarea reginei: Cine va participa și cine nu a fost nici măcar chemat

ADVERTISING

Moment de reflecție - La ora 19:00 GMT, Regatul Unit s-a oprit pentru un "moment de reflecţie" în memoria suveranei cu o longevitate fără precedent în istoria sa.

Înainte de acest moment, marcat de celebrul Big Ben, a avut loc o slujbă religioasă la Kelpies, sculpturile cu cap de cal de 30 de metri înălţime. Nouăzeci şi şase de felinare - câte unul pentru fiecare an al vieţii Reginei - au plutit pe apa din jurul statuilor.

image-25
Foto: Wikipedia

Omagiu la Viscri - Ambasadorul britanic Andrew Noble şi membri ai comunităţii din Viscri, judeţul Braşov, au adus duminică, la ora 20:00, un ultim omagiu Majestăţii Sale Reginei Elisabeta a II-a în incinta "Casei Albastre", deţinută de actualul suveran, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

ADVERTISING

Omagiu de la Camilla - Într-un mesaj video înregistrat care va fi difuzat duminică la BBC, regina consoartă Camilla a adus un omagiu suveranei, "care a făcut parte din viaţa noastră din totdeauna", şi a insistat asupra dificultăţilor pe care Elisabeta a II-a, "femeie solitară", le-a întâmpinat într-o lume de şefi de stat şi de guvern predominant masculină. "Avea acei ochi albaştri minunaţi care, când zâmbea, îi luminau toată faţa", şi-a amintit Camilla, 75 de ani. "Îmi voi aminti întotdeauna zâmbetul ei. Zâmbetul acela este de neuitat", a adăugat ea.

Camilla will deliver a televised tribute to The Queen

Coadă de 14 ore de așteptare - Departamentul pentru Digitalizare, Cultură, Media şi Sport a postat pe Twitter că timpul estimat de aşteptare la coadă pentru a vedea sicriul cu Regina Elizabeth II a scăzut la 14 ore, de la 17 ore cât se anunţase sâmbătă seară. Publicul mai poate aduce un omagiu suveranei defuncte până luni dimineaţă, la ora 05:30 GMT.

Sute de kilograme de alimente donate de la coadă - Alimentele neconsumate de oamenii care stau la coadă la Palatul Westminster sunt donate pentru o cauză umanitară, relatează BBC. Când oamenii ajung la Victoria Tower Gardens, toate alimentele neconsumate sunt confiscate, iar cele neperisabile şi nedeschise sunt donate. Au fost până acum sute de kilograme de mâncare - în mare parte chipsuri, ciocolată, biscuiţi.

Live la cinema - Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor fi difuzate luni de aproximativ 125 de cinematografe din Marea Britanie. De asemenea, în parcuri, în piețe și în catedralele vor fi instalate ecrane uriașe, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters. Intrarea în cinematografe este gratuită. Slujba de la Westminster Abbey și procesiunile vor fi transmise în direct și de BBC, ITV și Sky. Guvernul a declarat luni zi liberă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇