Totul despre coroana orbitoare care stă pe sicriul reginei: „Dacă ai privi în jos, ți-ar rupe gâtul”

Totul despre coroana orbitoare care stă pe sicriul reginei: „Dacă ai privi în jos, ți-ar rupe gâtul”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sicriul reginei se află acum la Westminster Hall. Deasupra lui stă coroana imperială de stat, poate cel mai familiar articol din Bijuteriile Coroanei – o colecție neprețuită de zeci de mii de pietre prețioase colectate de-a lungul secolelor de regii și reginele britanicilor.

coroana2
Foto: Facebook/The Royal Family

Coroana strălucește cu ale sale aproape 3.000 de pietre – inclusiv 2.868 de diamante, 273 de perle, 17 safire, 11 smaralde și cinci rubine, scrie BBC.

„Poate fi destul de greu de privit uneori, din cauza luminii care iese din ele. Este literalmente orbitor… copleșitor din punct de vedere vizual”, spune Anna Keay, istoric și autor al cărții „The Crown Jewels”.

ADVERTISING

Din punct de vedere istoric, chiar din Evul Mediu coroanele erau privite ca expresii ale bogăției și statutului. „Înseamnă maiestate, înseamnă suveranitate”.

Realizată în 1937 pentru încoronarea tatălui reginei, George al VI-lea, această coroană a fost proiectată să fie mai ușoară și să se potrivească mai bine pe cap decât cea pe care a înlocuit-o, care datează din vremea reginei Victoria.

Cu toate acestea, coroana imperială de stat tot cântărește 2,3 lbs (1,06 kg).

Queen Elizabeth II, Longest-Reigning British Monar
Foto: Hepta.ro

În timpul domniei sale, regina Elisabeta a II-a o purta anual pentru deschiderea Parlamentului, în timp ce stătea pe un tron ​​de aur, citind planurile legislative ale guvernului său pentru anul următor.

ADVERTISING

În 2018, regina a glumit cât de grea se simțea coroana pe cap. „Nu poți privi în jos pentru a citi discursul, trebuie să ridici discursul, pentru că, dacă ai privi în jos, ți-ar rupe gâtul”, a explicat Majestatea Sa. „Există unele dezavantaje ale coroanelor, dar în rest sunt lucruri destul de importante”.

În 2019, când avea deja peste 90 de ani, regina a folosit o coroană mai ușoară. Iar în 2021, ultima dată când a participat la ceremonia din Parlament, regina nu a purtat nicio coroană.

Coroana de stat imperială include diamantul Cullinan II, de 317 de carate, tăiat din cel mai mare diamant găsit vreodată. Include, de asemenea, cea mai veche bijuterie din colecția regală - un safir despre care se spune că a fost purtat cândva într-un inel de regele Angliei din secolul al XI-lea, Sfântul Eduard Mărturisitorul. Piatra este acum așezată în centrul crucii care se află în vârful coroanei.

image-19
coroana3
Foto: Facebook/The Royal Family

Reginei îi plăcea în mod special o piatră prețioasă roșie mare, cunoscută sub numele de Rubinul Prințului Negru. Se crede că a fost purtat în 1415 în timpul Războiului de o sută de ani de către Henric al V-lea în bătălia de la Agincourt, când forțele engleze i-au învins pe francezi la sud de Calais.

ADVERTISING

Legenda spune că regele a pus o pană într-o gaură găurită în rubin. În 2018, regina declara pentru BBC: „Este amuzant să vezi... ideea că a pus pana în piatra de pe coif, e puţin cam impetuos, dar presupun că aşa se făceau lucrurile atunci".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇