Ziua 90 de război. Ucraina așteaptă un mare transport de muniție, care poate schimba soarta războiului, dar și propriul Plan Marshall

Ziua 90 de război. Ucraina așteaptă un mare transport de muniție, care poate schimba soarta războiului, dar și propriul Plan Marshall

Ucraina a intrat în cea de-a 90-a zi de război cu un bilanț greu: exact în urmă cu trei luni, la 24 februarie, începea invazia rusă, iar de atunci cel puțin 2.500 de soldați ucraineni, aproape 4.000 de civili și 234 de copii au fost uciși.

Rușii ocupă în prezent aproape 21% din suprafața țării atacate. Cu toate acestea, după trei luni de conflict, 82% din ucraineni consideră că nu ar trebui să cedeze nicio parte din teritoriul său pentru pace.

Iar armata Ucrainei nici nu cedează, ba mai mult, ripostează, iar un nou transport de muniție ar putea să facă diferența.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente, declarații și imagini din 24 mai - ziua 90 de război în Ucraina:

23:36 - Departamentul Trezoreriei SUA anunță că nu va reînnoi licența care permite Rusiei să-și plătească datoriile prin intermediul băncilor americane. Aceasta expiră pe 25 mai.

23:21 - Pete Buttigieg, secretarul american al transporturilor, susține un program de redresare pentru Ucraina în stilul planului Marshall, care a ajutat la reconstruirea Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Având în minte Planul Marshall, vorbim nu doar despre modul în care finanțăm nevoile imediate și sprijinim capacitatea acestora de a menține efortul de război, ci și despre modul în care susținem capacitatea Ucrainei de a fi viabilă economic și de a genera un viitor durabil pentru ei înșiși, chiar dacă sunt atacați”, a declarat fostul candidat la președinție într-un interviu pentru The Guardian.

23:07 - Armata ucraineană susține că trupele ruse au ucis cel puțin 14 civili și au rănit alți 15 marți în timpul atacurilor masive din regiunile Lugansk și Donețk de est, în timpul ultimei ofensive a Moscovei, relatează Reuters.

ADVERTISING

22:36 - Procurorii ucraineni au lansat o anchetă pentru crime de război în parcul Gorki din Harkov, relatează Agence France-Presse.

Procurorii au preluat cazul pentru a se asigura că parcul, care a fost lovit de aproximativ 50 de obuze în trei luni de război, poate fi deschis fără ca publicul să fie în pericol și, mai ales, să stabilească dacă atacurile constituie o crimă de război.

21:46 - Luptele sunt în desfăşurare pentru controlul oraşului Lîman, un punct-cheie din estul Ucrainei, a declarat marţi liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin

21:20 - Forțele ruse au preluat controlul a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, potrivit guvernatorului regional, Pavlo Kyrylenko.

Svitlodarsk se află la 80 km sud-vest de orașul asediat Severodonetsk, care a fost supus unui bombardament intens în ultimele zile.

20:31 - Canada a achiziționat 20.000 de cartușe de artilerie pentru Ucraina, muniție standard NATO, pentru a o ajuta să se apere de Rusia, a declarat ministrul apărării, Anita Anand.

Muniția a fost achiziționată din SUA pentru echivalentul a 71 de milioane de euro și în curând va fi livrată în Ucraina ca donație, scrie The Guardian.

Aceasta poate fi trasă cu tunurile de artilerie, inclusiv cu obuzierele M777 pe care Canada le-a trimis deja în Ucraina.

Anand a spus că transportul este unul „critic în lupta actuală a Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul estic” și că „se lucrează deja pentru a livra acest ajutor Ucrainei cât mai curând posibil”.

19:14 - Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în cea mai activă fază, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzyanyk.

ADVERTISING

Forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene în două orașe de pe râul Siverskyi Doneț din estul Ucrainei - Severodonetsk și Lisiansk.

Motuzyanyk a spus că forțele ruse nu au renunțat la încercările de a traversa râul, relatează Reuters.

18:47 - Peste 80% dintre ucraineni se pronunţă împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul unui acord de pace cu Rusia, potrivit unui sondaj publicat marţi de către Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

17:55 - NATO efectuează, în această săptămână, o adevărată demonstraţie de forţă în estul Mării Mediterane, cu portavionul USS Harry S. Truman în frunte, într-un mesaj adresat în mod clar Rusiei, în pofida faptului că teatrul de luptă din Ucraina este departe, relatează AFP.

17:30 - Suedia şi Finlanda, care şi-au depus cererile de aderare la NATO săptămâna trecută, vor fi prezente la Madrid la summitul Alianţei Nord-Atlantice la sfârşitul lunii iunie, a dat asigurări marţi premierul spaniol, Pedro Sanchez, la forumul de la Davos, relatează AFP.

16:55 - Cum s-au schimbat liniile frontului de la începerea războiului, la 24 februarie:

16:45 - Rușii au cucerit orașul Svitlodarsk (11.000 de locuitori) din regiunea Donețk, anunță oficialii ucraineni și proseparatiștii ruși citați de BBC.

16:35 - Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba au discutat despre potențialele soluții pentru asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei, anunță CNN.

16:20 - UE a aprobat tranșa de 500 de milioane de euro a ajutorului militar destinat Ucrainei. Anterior au fost aprobate ajutoare de 1,5 miliarde de euro în scopuri militare pentru Ucraina.

ADVERTISING

16:00 - Marea Britanie nu intenționează să trimită nave de război în Marea Neagră pentru a ajuta la spargerea blocadei ruse asupra portului ucrainean Odesa, anunță un purtător de cuvânt citat de The Guardian.

15:30 - Parlamentul Rusiei analizează eliminarea limitei superioare de vârstă pentru admiterea în armată, un alt semn că trupele de infanterie nu mai au efective pentru frontul din Ucraina, relatează The Guardian.

15:05 - Diplomatul rus care și-a dat demisia din cauza războiului din Ucraina "nu mai este cu noi, e împotriva noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

14:50 - Rusia și China au organizat primul exercițiu militar comun de la începutul războiului din Ucraina. Un oficial a vorbit sub protecția anonimatului că Rusia și China au trimis bombardiere deasupra Mării Japoniei, iar avioanele au continuat spre sud, spre Marea Chinei de Est, potrivit Sky News.

14:20 - Ofensiva rusă din Donbas este "cea mai mare amplă de pe pământul Europei de la Al Doilea Război Mondial", a scris ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. El a făcut din nou apel către aliați pentru furnizarea de armament greu.

13:55 - Aproximativ 200 de cadavre au fost descoperite în subsolul unui bloc distrus din Mariupol, anunță Petro Adriușcenko, consilierul primarului.

13:45 - Severodonețk se află sub controlul trupelor ucrainene și rezistă atacurilor rușilor care și-au concentrat aici aproape toate forțele, 25 de batalioane tactice, pentru a încerca să-l cucerească, a anunțat pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai. Acesta a mai scris că bombardamentele s-au întețit, iar în satele învecinate se dau lupte și e foarte greu ca oamenii să fie evacuați.

13:30 - Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a făcut un apel la toate țările să nu cumpere cereale furate din Ucraina pe care Rusia le transportă cu vapoare care traversează Bosforul. "Nu deveniți complici ai crimelor rușilor", a scris Kuleba pe Twitter.

13:20 - Bilanțul negru al Ucrainei în cele trei luni de război, prezentat de The Kyev Independent: cel puțin 2.500-3.000 de soldați uciși și aproximativ 10.000 răniți, 3.930 de civili morți și 4.532 răniți, 234 de copii uciși și 13.073 de crime de război anchetate. Nu au fost incluse date din zonele ocupate de Rusia și din cele în care se dau lupte grele.

13:10 - Un tribunal din Moscova a respins recursul opozantului rus Aleksei Navalnîi împotriva pedeapsei de nouă ani de închisoare pe care o execută în urma acuzaţiilor de fraudă pe scară largă şi sfidare a instanţei. El l-a numit pe Putin un "nebun" care a început un "război absurd" în Ucraina, bazat pe minciuni, relatează The Guardian.

13:00 - Orașul Sankt Petersburg se va înfrăți cu Mariupol, a anunțat Alexander Beglov, guvernatorul Sankt Petersburgului. El a spus că aceste orașe "sunt legate de o istorie și un viitor comune".

12:50 - Rusia ocupă în prezent 125.000 de metri pătrați din teritoriul Ucrainei, adică 20,7% din suprafața țării, conform Nexta. La 23 februarie, cu o zi înainte de începerea războiului, rușii ocupau 43.300 de kilometri pătrați, adică 7% din teritoriul Ucrainei.

12:40 - 82% din ucraineni consideră că Ucraina nu ar trebui să cedeze din teritoriul său pentru pace, arată un sondaj realizat de Institutul sociologic Kyiv International. Doar 10% din subiecți cred că Ucraina ar trebui să facă unele concesii teritoriale pentru a obține pacea și a-și păstra independența.

12:20 - Războiul declanșat de Rusia a ucis 234 de copii în Ucraina și a rănit 433, a anunțat procurorul general al acestei țări. Datele nu includ victimele din zonele în care continuă luptele.

12:05 - Secretarul Consiliului de Securitate ale Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat că Moscova își va atinge obiectivele în Ucraina, relatează Reuters. "Nu vânăm termene", a precizat el.

11:30 - Naționaliștii ruși devin tot mai critici la adresa eșecului invaziei Ucrainei și cer măsuri imediate, anunță Institutul pentru Studiul Războiului. Adunarea tuturor ofițerilor ruși, o asociație independentă a veteranilor, arată că Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor în cele trei luni de război, relatează BBC.

11:00 - Rusia şi-a retras candidatura pentru a găzdui Expo 2030, întrucât candidatura nu va fi evaluată "echitabil şi imparţial" în "actuala campanie antirusă" a ţărilor occidentale, a anunțat ministerul rus de Externe, potrivit CNN.

10:40 - Zelenski dezvăluie că există un plan de urgență în cazul în care este ucis, pentru ca Ucraina să nu rămână fără conducător într-un moment critic, scrie Meduza.

10:00 - O echipă de 11 militari columbieni va călători într-un stat european membru NATO vecin cu Ucraina pentru a-şi instrui omologii ucraineni cu privire la tehnicile de deminare, a anunţat ministrul columbian al Apărării, Diego Molano, relatează Reuters.

09:35 - Imaginile din satelit realizate între 19 și 21 mai de compania Maxar au surprins două nave rusești ancorate în portul Sevastopol, din Peninsula Crimeea, care încărcau ceea ce par a fi cereale ucrainene furate, relatează CNN.

08:47 - Metroul din Harkov şi-a reluat operaţiunile, marţi, după luni de zile în care a servit drept adăpost pentru locuitorii oraşului, a anunţat primarul oraşului, Ihor Terekhov

08:24 - Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, încercând să încercuiască Severodonețk, Lisiceansk și Rubijne. Cu toate acestea, a existat o puternică rezistență ucraineană, anunță Ministerul Apărării din Marea Britanie în cea mai recentă actualizare a informațiilor despre criza din Ucraina.

08:10 - Ucraina a interzis circulația în apropierea graniței cu Belarus. Restricțiile rămân în vigoare până la sfârșitul legii marțiale.

07:48 - Microsoft a anunțat că va ajuta Ucraina să documenteze crimele de război ale Rusiei, precum și la reconstruirea industriei digitale a țării.

07:26 - Trupele ruse cer mită de la cetățenii care vor să plece din Melitopol. Potrivit Administrației Militare Regionale din Zaporojie, rușii au cerut 100-170 de dolari de la rezidenții care doresc să părăsească orașul.

07:12 - Rusia reduce proporţia veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%, a anunţat Ministerul de Finanţe, după ce condiţia a contribuit la aprecierea puternică a monedei locale.

06:50 - Mai mulți civili, inclusiv doi copii mici, au fost găsiți morți în mașinile lor pe un drum minat din regiunea Nikolaiev, a anunțat Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.

06:31 - Ucraina este pregătită pentru un schimb de prizonieri cu Rusia "chiar şi mâine", a spus președintele Volodimir Zelenski şi i-a îndemnat pe aliaţii săi să pună presiune pe Moscova.

"Schimbul de oameni - aceasta este o chestiune umanitară astăzi şi o decizie foarte politică care depinde de sprijin din multe state", a spus Zelenski într-o legătură video cu cei prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

06:22 - Patru rachete au lovit Dnipropetrovsk, provocând daune grave, a declarat guvernatorul regiunii Valentyn Reznichenko.

06:17 - Războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o catastrofă, a spus președintele Joe Biden la deschiderea summit-ului Quad dintre liderii SUA, Japonia, Australia și India.

„Nici măcar nu mai țintește militari, bombardează fiecare școală, fiecare biserică, de parcă ar încerca să distrugă cultura ucraineană și trebuie să luăm măsuri”, a spus el.

05:58 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

05:43 - De la începutul războiului, armata rusă a lansat 1.474 de lovituri cu rachete împotriva Ucrainei. Au existat, de asemenea, peste 3.000 de lovituri aeriene ale aeronavelor și elicopterelor rusești, a spus Volodimir Zelenski.

05:30 - Directorul general al agenţiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat luni că insulele Kurile, subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi redenumite după nave ruseşti şi evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇