Boris Bondarev, consilierul misiunii Rusiei la sediul ONU de la Geneva, a scris în demisia sa că niciodată nu a fost atât de rușinat de țara lui.
Diplomatul rus lucrează din 2002 în Ministerul de Externe, iar din 2019 a fost consilierul Rusiei la sediul ONU de la Geneva. Demisia lui a fost anunțată de avocatul internațional Hillel Neuer, specializat în apărarea drepturilor omului.
"În cei 20 de ani de carieră diplomatică am văzut diferite schimbări în politica noastră externă, dar niciodată nu am fost atât de rușinat de țara mea ca după 24 februarie anul acesta. Războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi nu este doar o crimă împotriva cetățenilor ucraineni, dar și, probabil, cea mai gravă crimă împotriva oamenilor din Rusia, cu o literă Z brăzdând toate speranțele și perspectivele pentru o prosperă societate liberă în țara noastră", a scris Bondarev.
"S-a construit un sistem care se minte singur"
"Cei care au gândit acest război vor un singur lucru - să rămână la putere mereu, să trăiască în palate pompoase și lipsite de gust, să se plimbe cu iahturi care se compară în tonaj și costă cât toată marina rusă, bucurându-se de putere nelimitată și de impunitate completă. Pentru a reuși, sunt dispuși să sacrifice oricâte vieți e nevoie. Mii de ruși și de ucraineni au murit deja pentru asta", a continuat el.
Bondarev face și o analiză critică nemiloasă la adresa ministerului în care a lucrat: "În locul informațiilor nepărtinitoare, a analizelor imparțiale și a previziunilor sobre, există clișee de propagandă în spiritul ziarelor sovietice din anii 1930. S-a construit un sistem care se minte singur."
Diplomatul arată că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, este "o bună imagine a degradării acestui sistem". În opinia sa, Serghei Lavrov a trecut de la "un intelectual profesionist și educat" la "o persoană care transmite constant lumii declarații belicoase și amenințări… cu armele nucleare".
"Astăzi, Ministerul de Externe nu se mai ocupă cu diplomația. Totul este despre război, minciuni și ură. Servește interesele unora, puținii oameni care au contribuit la izolarea continuă și degradarea țării mele. Rusia nu mai are aliați și nimeni nu poate fi învinuit, ci politica sa nesăbuită și bolnavă", a mai scris diplomatul.
Boris Bondarev își încheie demisia mărturisind că nu mai poate continua să lucreze pentru Ministerul de Externe al Rusiei. "Nu mai pot fi părtaș la această mărturie sângeroasă și ticăloșie absolut inutilă", a scris el.
"Mi s-a zis să-mi țin gura"
Consilierul misiunii Rusiei la sediul ONU de la Geneva a confirmat pentru Reuters că și-a părăsit postul din cauza războiului din Ucraina, dezvăluind că se gândea de mai mult timp la această decizie. "M-am dus la sediul misiunii ca într-o luni dimineață obișnuită, am înaintat scrisoarea de demisie și am plecat. Am început să mă gândesc la asta cu câțiva ani în urmă, însă propporțiile dezastrului m-au determinat s-o fac", a spus el.
Bondarev a spus că a vorbit de mai multe ori cu membrii conducerii misiunii despre îngrijorările sale, însă singurul sfat pe care l-a primit a fost să păstreze tăcerea. "Mi s-a zis să-mi țin gura ca să evit ramificațiile", a povestit el.
Ziua 89 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor