Ziua 108: Tensiuni SUA - Ucraina, vizită surpriză la Kiev, incendiu la o uzină chimică din Severodoneţk unde se adăpostesc civili

Ziua 108: Tensiuni SUA - Ucraina, vizită surpriză la Kiev, incendiu la o uzină chimică din Severodoneţk unde se adăpostesc civili

Lupte grele au continuat în Severodoneţk, Rusia concentrându-și forțele pentru a finaliza ocuparea completă a provinciei separatiste proruse Lugansk din estul Ucrainei. Uzina chimică din oraș, unde se află sute de civili, a fost bombardată și incendiată de ruși.

Trupele ucrainene s-au retras în mare parte din zonele rezidenţiale ale oraşului, dar rezistă pe poziţiile de pe malul drept al râului Siverski Doneţk. Militarii ucraineni aplică un război de uzură, în așteptarea armelor occidentale, care să le permită ofensiva.

Rușii ar fi primit un nou termen pentru cucerirea totală a Severodoneţk, respectiv 22 iunie, zi care marchează 81 de ani de la invazia Germaniei în Rusia. Și alți doi generali ruși ar fi fost uciși, potrivit ucrainenilor.

Astăzi am avut și o vizită-surpriză în Ucraina. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers la Kiev, pentru a vorbi despre aderarea țării la UE.

Dar și o declarație neașteptată a lui Joe Biden, care a spus despre Zelenski că „nu a vrut să audă” avertismentele americane înainte ca Putin să invadeze Ucraina. Greu de spus de ce a ales acest moment pentru a-l critica pe președintele ucrainean. Care i-a răspuns prin purtătorul de cuvânt.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de sâmbătă, 11 iunie, ziua 108 de război:

22:49 - Forţele armate ale Ucrainei au primit noi sisteme de comunicaţii prin satelit Starlink de la fondatorul şi CEO-ul SpaceX, Elon Musk, transmite The Guardian.

22:30 - Publicația germană Bild am Sonntag susține că Olaf Scholz va călători la Kiev împreună cu omologii săi din Franța și Italia, înainte de summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie. Informația nu este confirmată oficial. Niciunul dintre cei trei lideri nu a mai fost la Kiev de la invazia Moscovei în Ucraina.

ADVERTISING

22:02 - Sâmbătă, forţele ruse au atacat centralele electrice din Kramatorsk şi Sloviansk, cele mai mari două oraşe din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pe Telegram.

21:01 - Un cetățean din Republica Cehă a fost ucis în timp ce lupta în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă ministrul ceh de externe Jan Lipavsky. Mai mult de o sută de cehi s-au alăturat forțelor armate ucrainene, cu acordul autorităților cehe, pentru a ajuta la apărarea Ucrainei.

20:56 - Bombardamentele ruse asupra unei uzine chimice din oraşul ucrainean Severodoneţk au cauzat un incendiu puternic în urma scurgerii mai multor tone de ulei de radiator, a anunţat sâmbătă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, potrivit Reuters. În uzina respectivă se adăpostesc sute de civili. Gaidai a adăugat că în Severodoneţk luptele se desfăşoară fără încetare. ''Din păcate, artileria inamică atacă, etaj cu etaj, clădiri care sunt folosite ca adăposturi'', a spus el.

18:30 - Serghei Nikiforov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, i-a răspuns preşedintelui SUA, Joe Biden, care afirmase că Zelenski nu a vrut să audă avertismentele SUA de dinainte de invazia Rusiei. Oficialul ucrainean a spus că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei ”nu au vrut să audă”.

18:16 - Într-o conferinţă de presă comună la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că discuţiile de sâmbătă cu Zelenski ”ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârşitul săptămânii viitoare”, referitoare la statutul de candidat la aderare al Ucrainei. Decizia ar fi doar un pas preliminar într-un proces lung de aderare.

ADVERTISING

17:14 - Un combatant sud-coreean luat prizonier va fi judecat în autoproclamata Republică Populară Doneţk, care este controlată de separatişti pro-ruşi, sub acuzaţia că este mercenar, a declarat oficialul separatist Natalia Nikonorova pentru agenţia de presă rusă Interfax, relatează Reuters. Doi britanici şi un marocan, luaţi prizonieri în estul Ucrainei, unde luptau pentru Kiev, au fost condamnaţi joi la moarte de către tribunalul separatist din regiunea Doneţk, sub acuzaţia că ar fi mercenari.

16:27 - Până la 300.000 de tone de cereale este posibil să fi fost distruse de bombardamentele rusești de la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al agriculturii, Taras Vysotskyi, potrivit Reuters. Este vorba în principal de grâu și porumb, depozitate în unul dintre cele mai mari terminale de mărfuri agricole din Ucraina, situat în portul Mykolaiv de la Marea Neagră.

15:26 - Rusia a emis sâmbătă primele sale paşapoarte pentru locuitori din Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de trupele Moscovei, au relatat agenţii ruse de presă, citate de AFP. TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, în cadrul unei ceremonii, un paşaport rus, o "procedură simplificată" stabilită printr-un decret semnat la sfârşitul lunii mai de preşedintele rus Vladimir Putin.

14:31 - Rușii au demontat inscripția cu numele Mariupol care întâmpină vizitatorii la intrarea în oraș și au înlocuit-o cu una în limba rusă, conform presei din Ucraina. Ocupanții au înlocuit monumentul, pictat inițial în culorile steagului ucrainean, galben și albastru, cu unul care poartă ortografia rusă a numelui Mariupol și culorile steagului rusesc, alb, roșu și albastru.

13:34 - Oprirea invaziei rusești este crucială pentru întreaga lume, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, printr-o legătură video la dialogul Shangri-La din Singapore. Luând act de sprijinul acordat până acum de Occident și de aliații săi asiatici, Zelenski a declarat că este crucial ca națiunile care trimit ajutor să nu se lase mai prejos, informează Reuters. "Pe câmpurile de luptă din Ucraina se decid viitoarele reguli ale acestei lumi, alături de limitele posibilului", a spus Zelenski.

ADVERTISING

12:39 - Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este din nou, în Ucraina. Șefa executivului de la Bruxelles a ajuns sâmbătă la Kiev, unde va discuta despre reconstrucția țării și parcursul acesteia în procesul de aderare la UE. Este a doua vizită a președintelui CE în Ucraina, de la invazia Rusiei.

11:53 - Forțele ruse de apărare aeriană au doborât trei avioane ucrainene, susține ministerul rus al Apărării. Ar fi vorba de două avioane MIG-29 în regiunea Mikolayiv și un avion de vânătoare Su-25 în regiunea Harkov.

11:32 - Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat, sâmbătă, că răspunsul Moscovei la acumularea de forţe NATO în Polonia va fi ”proporţional şi adecvat”. ”Un răspuns, ca întotdeauna, va fi proporţional şi adecvat, menit să neutralizeze potenţialele ameninţări la adresa securităţii Federaţiei Ruse”, a declarat Oleg Tiapkin, şeful unui departament al Ministerului rus de Externe, citat de Reuters.

11:12 - Încă 24 de copii au murit în Mariuol, anunță procurorul general al Ucrainei. Astfel, în total, cel puțin 287 de copii au murit de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie și mai mult de 492 au fost răniți.

11:00 - Parchetul General al Ucrainei are în lucru 16.486 de dosare penale legate de crime de război comise de armata rusă, în acest moment fiind cercetați 111 suspecți.

10:59 - Alți doi generali ruși au fost uciși la Herson, potrivit consilierului prezidențial Aleksei Arestovici, citat de Nexta. Ucraina a anunțat, în urmă cu o săptămână, că a fost ucis al zecelea general rus, Andrei Simonov, comandantul unităților de război electronic.

10:36 - Cancelarul german Olaf Scholz a cerut cu fermitate Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează AFP. "Cancelarul Scholz a cerut într-un mod foarte hotărât, clar şi ferm Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei", a declarat Vucic în cadrul unei conferinţe de presă comune la finalul întrevederii cu Scholz, care a efectuat prima sa vizită în Balcanii occidentali. Serbia rămâne singura ţară europeană care nu a impus sancţiuni Rusiei.

10:32 - În Ucraina apar tot mai multe „cimitire” de mașini distruse de război.

09:31 - Organizaţia neguvernamentală rusă Comitetul împotriva Torturii a fost desemnată "agent al străinătăţii" de către autorităţile ruse, în plină represiune împotriva societăţii civile în Rusia, relatează AFP.
Comitetul împotriva Torturii militează pentru a determina autorităţile să ancheteze relele tratamente aplicate de forţele de securitate şi să ia măsuri pentru a le pune capăt.

08:30 - 8.195 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România, în scădere cu 1,6% față de ziua precedentă, informează Poliția de Frontieră. De la declanşarea războiului, 24 februarie 2022, până în prezent, au intrat în România 1.169.850 de cetăţeni ucraineni.

05:51 - Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, "nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează AFP. "Mulţi oameni au crezut că exagerez", a declarat preşedintele american la Los Angeles. "Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. (Vladimir Putin - n.r.) urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta", a spus Biden.

04:30 - Volodimir Zelenski a spus, în mesajul transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide "când va veni acest «după»" şi care vor fi graniţele unde vor fi "stricate" planurile ocupanţilor. "Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina", a subliniat el.

03:30 - Lupte grele au loc în continuare în oraşul industrial Severodoneţk, unde Rusia şi-a concentrat forţe importante în încercarea de a finaliza măcar ocuparea completă a provinciei separatiste proruse Lugansk din estul Ucrainei.

Trupele ruse încearcă în continuare să înainteze atât dinspre nord cât şi dinspre sud pentru a le încercui pe cele ucrainene, dar au făcut puţine progrese.

03:24 - Trupele ucrainene s-au retras în mare parte din zonele rezidenţiale ale oraşului, dar rezistă pe poziţiile de pe malul drept al râului Siverski Doneţ și aplică acum un război de uzură.

”Aşa sperăm să câştigăm timp până la sosirea armamentului partenerilor noştri pentru a putea trece la un contraatac efectiv”, a declarat unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, insistând că Ucraina are nevoie să atingă paritatea cu Rusia în ce priveşte sistemele de artilerie.

03:20 - Serviciile de informaţii militare ucrainene spun că Rusia are capacitatea de a continua încă un an războiul în condițiile actuale, în care artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene.

02:25 - Trupele lui Vladimir Putin ar fi primit un nou termen-limită pentru a cuceri Severodonețk, respectiv 22 iunie, zi care marchează 81 de ani de la invazia Germaniei în Uniunea Sovietică. 

Ziua 107 de război - cele mai importante evenimente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇