Lituania vrea să construiască o barieră metalică la frontiera cu Belarus. UE e de acord, dar nu dă bani

Lituania vrea să construiască o barieră metalică la frontiera cu Belarus. UE e de acord, dar nu dă bani

Parlamentul lituanian dezbate, marţi, un proiect de lege cu privire la construirea unei bariere metalice cu sârmă ghimpată în vârf, care să oprească migranţi, ce au traversat în număr record frontiera cu Belarusul.

Un număr tot mai mare de migranţi a intrat în ultimele săptămâni în Lituania, Letonia şi Polonia, relatează Reuters.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko este acuzat de faptul că foloseşte această migraţie cu scopul de a exercita presiuni asupra Uniunii Europene (UE) să ridice sancţiunile pe care le-a impus regimului de la Minsk, după realegerea sa contestată în urmă cu un an.

În cazul în care Parlamentul adoptă proiectul de lege, Lituania urmează să construiască o barieră metalică - de patru metri înălţime cu sârmă ghimpată în vârf -, cu o lungime de 508 metri, în valoare de 152 de milioane de euro, potrivit agenţiei Baltic News Service (BNS), care citează Serviciul Naţional lituanian al Grănicerilor.

ADVERTISING

Parlamentul dezbate totodată posibilitatea de a autoriza Armata să patruleze la frontieră şi de a limita - temporar - posibilitatea depunerii unei cereri de azil în posturi de control de la frontieră sau la ambasade, relatează Reuters, preluat de News.ro.

UE crede că e o idee bună, dar fără fonduri europene

Ridicarea unui gard la frontiera dintre Lituania şi Belarus pentru a împiedica intrarea ilegală a migranţilor este o ''idee bună'', dar pentru această lucrare de construcţii nu va fi acordată nicio finanţare comunitară, a anunţat marţi Comisia Europeană.

Comisarul european pentru Afaceri Interne şi Migraţie, Ylva Johansson, a apreciat în mod ''favorabil'' construirea acestei bariere, după discuţii cu autorităţile lituaniene privind evoluţia situaţiei provocate de sosirile de migranţi dinspre Belarus, a declarat Adalbert Jahnz, purtător de cuvânt al executivului UE.

Numărul migranţilor sosiţi de la începutul anului în Lituania, stat membru al UE, a ajuns la 4.110, în ''creştere considerabilă'' faţă de perioada similară din 2020, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

''Însă acest lucru nu înseamnă că fonduri europene vor servi la finanţarea acestei bariere. Comisia nu finanţează nicio barieră, niciun zid. Nu există nicio contradicţie între a spune că ridicarea unei bariere este o idee bună şi a refuza să o finanţezi'', a precizat Jahnz.

Lituania a solicitat un ajutor european pentru a face faţă valului de migranţi. ''Procedurile pentru alocarea de fonduri sunt în desfăşurare. Fondurile UE vor fi alocate acolo unde ele aduc o valoare adăugată pentru gestionarea frontierelor externe ale UE'', a adăugat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Instrumentalizarea migraţiei de regimul din Belarus împotriva Lituaniei a determinat preşedinţia slovenă a Consiliului UE să convoace pentru 18 august o reuniune de criză a miniştrilor de Interne europeni, pentru a reacţiona la ''ameninţarea la adresa securităţii''.

ADVERTISING

Vezi şi: Ameninţată de Belarus cu un val de migranţi ca represalii, Lituania amenajează o tabără de refugiaţi la graniţă

ADVERTISING




În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇