Legea interzicerii avortului în Texas încinge spiritele în Statele Unite

Legea interzicerii avortului în Texas încinge spiritele în Statele Unite

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe s-a enervat atunci când un jurnalist a întrebat-o de ce președintele Joe Biden susține avortul. „Dumneavoastră nu aţi aşteptat vreodată un copil”, i-a răspuns Jen Pskai jurnalistului.

Dialogul tensionat dintre reprezentanta Casei Albe și jurnalist s-a legat în condițiile în care, miercurea trecută, a intrat în vigoare în Texas o nouă lege care le interzice femeilor să facă avort după a 6-a săptămână de sarcină, potrivit CNN.

Legea nu face excepție nici pentru minore (care din lipsă de experiență riscă să înțeleagă târziu că sunt însărcinate) și nici măcar pentru femeile care au rămas însărcinate în urma unui viol.

ADVERTISING

În plus, li se aplică inclusiv celor foarte săraci, care nu au bani pentru a crește un copil.

Societatea americană e împărțită, în urma intrării în vigoare a acestei legi. Sunt oameni care consideră că această lege e monstruoasă, în vreme ce alții o susțin, considerând că avortul e o crimă.

Joe Biden face parte din prima categorie. Și a contestat legea care interzice avorturile în Texas încă dinainte ca aceasta să intre în vigoare.

Acesta este și punctul de vedere pe care l-a susținut Jen Pskai, în schimbul de replici tensionat cu jurnalistul care întreba de ce Joe Biden susține avortul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Dumneavoastră nu aţi aşteptat vreodată un copil. Aceasta este o alegere a femeilor. Preşedintele vrea să protejeze alegerea şi dreptul femeilor", a spus aceasta.

De fapt, Texasul nu este primul stat în care american în care s-au adoptat legi antiavort.

Astfel de acte normative au fost votate și în Georgia, în Mississippi, în Kentucky și în Ohio, potrivit The New York Times.

Doar că în celelalte state, din cauză că au fost contestate, legile n-au intrat, încă, în vigoare și nu produc efecte.

Așa că, pentru moment, Texas rămâne primul stat în care o astfel de lege se aplică și în care – de la momentul sarcinii în care poate depista bătăile inimii fătulu - medicul nu mai are voie să intervină pentru a provoca un avort.

ADVERTISING

În plus, noua lege include și alte bariere în calea avortului. Spre exemplu, fetele minore trebuie să aibă acordul unui părinte pentru a avorta. Iar în unele cazuri va fi nevoie chiar de acordul unei instanțe, ceea ce poate crea întârzieri majore.

Iar în cazul în care se ajunge la 6 săptămâni de sarcină, avortul nu mai este permis.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇