Peste tot în lume vaccinul antiCovid 19 ajunge mai greu în zonele rurale decît în marile aglomerații urbane. Dar sunt țări – precum Republica Fiji – unde eforturile pe care le fac medicii pentru a imuniza populația sunt cu totul remarcabile.
La o primă vedere, cifrele pandemiei din Republica Fiji nu par impresionante. Din aprilie până spre finalul lui iulie s-au confirmat 47.000 de cazuri și s-au înregistrat 200 de decese.
Dar dacă ținem cont că mica țară insulară are mai puțin de un milion de locuitori, altfel arată lucrurile. De fapt, în acest context, e vorba de circa 5% din populația țării care s-a infectat.
De fapt, guvernul de la Suva chiar s-a confruntat o criză gravă de sănătate publică, în ultimele luni, după ce spitalele au devenit neîncăpătoare cu bolnavi de Covid 19, potrivit The Guardian.
Așa că acum guvernul a dat startul unei politici de tip ”nimeni nu va fi lăsat în urmă”. Și a început să trimită echipe medicale până și în cele mai izolate zone.
În context, o achipă condusă de dr. Losalini Tabakei - din care făceau parte mai mulți chirurgi, asistente, dar și funcționari care se ocupă cu asistența socială – a plecat de la Suva spre satul Nakida.
Medicii au trimis separat, cu cai, provizii și medicamente, printre care și doze de vaccin antiCovid, stocate la temperatură scăzută.
Iar ei au mers, vreme de 5 ore, prin munți și păduri, pe drumuri desfundate, peste râuri și chiar pe creste montane, până la Nakida.
Cu o săptămână înainte, la telefon, localnicii din Nakida o asiguraseră pe dr. Tabakei că drumul nu va dura mai multe de 3 ore. Dar pentru medicii neobișnuiți cu traseul, a durat aproape de două ori mai mult.
”Am avut ghizi, dar nu ne-au spus cât e de departe. Pentru că, potrivit credinței lor, asta ar lungi și mai tare drumul. Ne-au tot spus că aproape am ajuns. Și când abia parcursesem o zecime de drum, la fel spuneau”, a declarat dr. Tabakei pentru The Guardian.
Pe Twitter, pe pagina fotografului care a însoțit expediția medicală, puteți găsi mai multe fotografii, dar și înregistrări video ale drumului parcurs, în condiții grele, de echipa medicală, de la Suva la Nakida.
Medicii s-au temut că localnicii vor refuza vaccinarea. Dar n-au făcut, ci dimpotrivă. Și-au fpcut griji pentru echipa medicală, când au văzut cât le ia să ajungă în sat. Au pregătit o masă bogată (după standardele satului) și le-au spus medicilor că mulți dintre ei chiar au avut, cu câteva săptămâni înainte, simptome specifice Covid 19. Asta, deși arareori vin oameni în sat din afara comunității.
Per total, 25 de oameni au fost vaccinați.
Chiar dacă pentru medici nu e ușor, această politică a guvernului de la Suva pare să dea roade. Până la acest moment, circa 95% din populația statului s-a vaccinat. Iar 45% din populație a primit și a doua doză.
Citește și: