Lansarea mega-rachetei Artemis 1 a fost amânată din nou. De data asta nu din motive tehnice

Lansarea mega-rachetei Artemis 1 a fost amânată din nou. De data asta nu din motive tehnice

Lansarea mega-rachetei NASA către Lună, deja amânată de două ori din cauza unor probleme tehnice, nu va mai avea loc la 27 septembrie, fiind amânată din cauza temerilor legate de furtuna tropicală Ian, a anunţat agenţia spaţială americană.

Din cauza furtunii tropicale Ian, care se află acum la sud de Jamaica, NASA ar trebui să pregătească racheta pentru a fi introdusă la adăpost, în clădirea de asamblare. O decizie în ceastă privinţă va fi luată duminică. Dacă se va hotărî introducerea rachetei la adăpost, operaţiunea va începe duminică noapte sau luni dimineaţă.

ADVERTISING

Racheta SLS, vopsită în alb şi portocaliu, poate să reziste pe rampa ei de lansare la vânturi ce ating viteze de cel mult 137 de km/h.

Dacă va trebui să fie adăpostită într-un hangar, fereastra actuală de lansare, care durează până pe 4 octombrie, va fi ratată. Următoarea fereastră de lansare este prevăzută pentru perioada 17-31 octombrie, cu o posibilitate aproape zilnică de lansare, exceptând zilele de 24, 25, 26 şi 28 octombrie.

O altă întârziere ar fi o grea lovitură pentru NASA, care a fost nevoită recent să surmonteze alte două probleme tehnice.

ADVERTISING

La începutul lunii septembrie, lansarea rachetei SLS a fost anulată în ultimul moment din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid în timpul operaţiunii de umplere a rezervoarelor sale cu acest tip de carburant. De atunci, o garnitură defectă a fost înlocuită, iar NASA a reuşit în această săptămână un test la sol ce viza verificarea reparaţiilor efectuate.

Mai mult, Forţa Spaţială Americană, însărcinată cu siguranţa publică, a acceptat să extindă durata de certificare a bateriilor incluse în sistemul rachetei privind autodistrugerea de urgenţă. Acea derogare trebuia să fie în mod obligatoriu acordată pentru ca racheta SLS să poată să decoleze marţi - sau la data de rezervă, 2 octombrie.

ADVERTISING

Misiunea Artemis 1, care nu va transporta astronauţi în spaţiu, are scopul de a verifica dacă Orion, capsula plasată în vârful rachetei, este suficient de sigură pentru a transporta în viitor echipaje umane pe Lună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇