Kremlinul se dezice de diplomatul rus care și-a dat demisia din cauza războiului: Nu mai e cu noi, e împotriva noastră!

Kremlinul se dezice de diplomatul rus care și-a dat demisia din cauza războiului: Nu mai e cu noi, e împotriva noastră!

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Boris Bondarev, diplomatul care și-a dat demisia în semn de protest faţă de invadarea Ucrainei, nu mai apără interesele Rusiei.

„Kremlinul nu este familiarizat cu această scrisoare”, a răspuns Peskov, întrebat de CNN despre demisia diplomatului rus de carieră. „Dacă era un angajat al Ministerului de Externe, atunci aceasta este o întrebare pentru Ministerul de Externe”, a mai spus el.

"Acum pot să vă spun doar că domnul Bondarev nu mai este de partea noastră, mai degrabă este împotriva noastră", a precizat Peskov.

ADVERTISING

Oficialul rus a explicat ce înseamnă "împotriva noastră", spunând că alegerea lui Bondarev de a-și critica țara îl situează în tabăra adversă: "El are o poziție în care condamnă acțiunile conducerii Rusiei, iar acțiunile conducerii Rusiei sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre."

"Asta înseamnă că acest domn s-a pronunţat împotriva opiniei generale consolidate a țării noastre", a precizat Dmitri Peskov.

Boris Bondarev, consilier în cadrul misiunii Rusiei la sediul ONU de la Geneva, și-a dat demisia, motivând că nu a fost niciodată atât de rușinat de țara lui. El lucra din 2002 în Ministerul rus de Externe, iar din 2019 a fost consilierul Rusiei la sediul ONU de la Geneva.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"În cei 20 de ani de carieră diplomatică am văzut diferite schimbări în politica noastră externă, dar niciodată nu am fost atât de rușinat de țara mea ca după 24 februarie anul acesta. Războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi nu este doar o crimă împotriva cetățenilor ucraineni, dar și, probabil, cea mai gravă crimă împotriva oamenilor din Rusia, cu o literă Z brăzdând toate speranțele și perspectivele pentru o prosperă societate liberă în țara noastră", a scris Bondarev, într-o declarație postată luni pe contul său de LinkedIn.

"Cei care au gândit acest război vor un singur lucru - să rămână la putere mereu, să trăiască în palate pompoase și lipsite de gust, să se plimbe cu iahturi care se compară în tonaj și costă cât toată marina rusă, bucurându-se de putere nelimitată și de impunitate completă. Pentru a reuși, sunt dispuși să sacrifice oricâte vieți e nevoie. Mii de ruși și de ucraineni au murit deja pentru asta", a continuat el.

ADVERTISING

Boris Bondarev își încheie mărturisirea scriind că nu mai poate continua să lucreze pentru Ministerul de Externe al Rusiei: "Nu mai pot fi părtaș la această mărturie sângeroasă și ticăloșie absolut inutilă."

Consilierul misiunii Rusiei la sediul ONU de la Geneva a confirmat pentru Reuters că și-a părăsit postul din cauza războiului din Ucraina, dezvăluind că se gândea de mai mult timp la această decizie. "M-am dus la sediul misiunii ca într-o luni dimineață obișnuită, am înaintat scrisoarea de demisie și am plecat. Am început să mă gândesc la asta cu câțiva ani în urmă, însă proporțiile dezastrului m-au determinat s-o fac", a spus el.

Bondarev a spus că a vorbit de mai multe ori cu membrii conducerii misiunii despre îngrijorările sale, însă singurul sfat pe care l-a primit a fost să păstreze tăcerea. "Mi s-a zis să-mi țin gura ca să evit ramificațiile", a povestit el.

Ziua 90 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇