Kim face o mișcare surpriză: Coreea de Nord construiește un zid la graniță, care se vede din satelit

Kim face o mișcare surpriză: Coreea de Nord construiește un zid la graniță, care se vede din satelit

Coreea de Nord construiește secțiuni din ceea ce pare a fi un zid în mai multe locuri de la granița cu Coreea de Sud, iar acest lucru se vede din satelit.

Imaginile analizate de BBC Verify arată, de asemenea, că terenul din interiorul Zonei Demilitarizate (DMZ) a fost curățat, ceea ce experții spun că ar putea fi o încălcare a armistițiului de lungă durată cu Coreea de Sud.

DMZ este o zonă tampon, cu o lățime de 4 km, între Coreea de Nord și Coreea de Sud, ţări care sunt încă teoretic în război, fără să fi semnat vreodată un tratat de pace. DMZ este împărțită în două, fiecare parte fiind controlată de una dintre cele două Corei.

ADVERTISING

Această activitate recentă este „neobișnuită”, potrivit experților, și vine într-un moment de creștere a tensiunilor între cele două țări.

„În acest moment putem doar specula că Phenianul caută să-și consolideze prezența militară și fortificațiile de-a lungul graniței”, spune Shreyas Reddy, corespondent la site-ul specializat NK News, cu sediul la Seul.

BBC Verify a comandat imagini prin satelit de înaltă rezoluție ale unei porțiuni de 7 km a graniței, ca parte a unui proiect de analiză a schimbărilor pe care Coreea de Nord le face în zonă.

Aceste imagini par să arate cel puțin trei secțiuni în care au fost ridicate bariere în apropierea DMZ, acoperind un total de aproximativ 1 km, aproape de capătul de est al graniței.

ADVERTISING

Este posibil să existe şi alte bariere de-a lungul altor porțiuni ale graniței, care nu au fost surprinse în imaginile din satelit.

Data exactă a începerii construcției este neclară din cauza lipsei de imagini anterioare şi de înaltă rezoluție.

Aceste structuri nu au fost vizibile într-o imagine surprinsă în noiembrie 2023.

„Evaluarea mea personală este că aceasta este prima dată când au construit o barieră în sensul separării statelor. În anii '90, Coreea de Nord a ridicat ziduri antitanc pentru a descuraja înaintarea tancurilor în caz de izbucnire a războiului. Dar recent Coreea de Nord a făcut ziduri de 2-3 m înălțime și nu arată ca zidurile antitanc. Forma pereților sugerează că nu sunt doar obstacole [pentru tancuri], ci sunt ziduri destinate să împartă o zonă”, a declarat dr. Uk Yang, expert militar și în apărare la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

ADVERTISING

Există, de asemenea, dovezi ale degajării terenului în partea nord-coreeană a DMZ. Cele mai recente imagini din satelit ale capătului de est al graniței arată ceea ce pare a fi un drum de acces nou creat.

Un oficial al armatei din Coreea de Sud a declarat într-un interviu recent că Seulul a identificat activități în desfășurare legate de „întărirea drumurilor tactice, așezarea de mine și curățarea terenurilor pustii”.

„Defrișarea terenului ar putea fi destinată atât aspectelor militare, cât și non-militare (...) Permite stabilirea cu ușurință a posturilor de observare, de unde să monitorizeze activitățile militare din Coreea de Sud”, spune Kil Joo Ban, profesor de securitate internațională la Universitatea din Coreea.

Un alt scop ar putea fi să identifice dezertorii care încearcă să treacă granița.

"Este neobișnuit să construiești structuri în DMZ și poate fi o încălcare a armistițiului fără o consultare prealabilă”, potrivit profesorului Victor Cha, vicepreședinte pentru Asia și Coreea la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953 cu un armistițiu, în care ambele părți s-au angajat să „nu execute niciun act ostil în interiorul, dinspre sau împotriva zonei demilitarizate”. Dar nu a existat un acord final de pace.

Deși reunificarea a părut puțin probabilă ani de zile, acesta a fost întotdeauna obiectivul declarat al liderilor nord-coreeni până la începutul anului 2024, când Kim Jong Un a anunțat că țara sa nu își va mai urmări această ambiție.

Unii experți consideră remarcile lui fără precedent și au catalogat drept o schimbare semnificativă de politică atunci când Kim a etichetat Coreea de Sud drept „principalul inamic” la începutul acestui an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇