Planurile lui Kim Jong Un pentru 2024: noi sateliți, drone, creșterea arsenalului nuclear. Războiul e inevitabil

Planurile lui Kim Jong Un pentru 2024: noi sateliți, drone, creșterea arsenalului nuclear. Războiul e inevitabil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Coreea de Nord a promis să lanseze trei noi sateliţi de spionaj, să construiască drone militare şi să îşi sporească arsenalul nuclear în 2024, în timp ce liderul Kim Jong Un a declarat că politica americană face ca războiul să devină inevitabil.

Informațiile au apărut duminică în presa de stat nord-coreeană, informează Reuters.

Kim Jong Un a atacat Washingtonul în remarci lungi care au încheiat cinci zile de reuniuni ale partidului de guvernământ, acestea  stabilnd obiectivele economice, militare şi de politică externă pentru anul viitor.

"Din cauza mişcărilor nesăbuite ale inamicilor de a ne invada, este un fapt împlinit că un război poate izbucni în orice moment în peninsula coreeană", a spus el, potrivit agenţiei de presă de stat KCNA.

El a ordonat armatei să se pregătească să "pacifice întregul teritoriu al Coreei de Sud", inclusiv cu bombe nucleare dacă este necesar, ca răspuns la orice atac.

ADVERTISING

Discursul lui Kim vine înaintea unui an în care vor avea loc alegeri cruciale atât în Coreea de Sud, cât şi în Statele Unite.

Experţii prevăd că Coreea de Nord va menţine o campanie de presiune militară pentru a avea un efect de pârghie în jurul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie.

"Phenianul ar putea aştepta alegerile prezidenţiale americane pentru a vedea ce poate cumpăra cu provocările sale de la următoarea administraţie", a declarat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaţionale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden afirmă că este deschisă la discuţii, dar a impus noi sancţiuni în timp ce Coreea de Nord a continuat să efectueze mai multe teste cu rachete interzise de sancţiunile ONU.

De asemenea, SUA au intensificat exerciţiile şi au desfăşurat mai multe instrumente militare, inclusiv submarine cu arme nucleare şi portavioane mari, în apropierea peninsulei coreene.

ADVERTISING

Presiuni continue

Kim Jong Un a declarat că revenirea acestor arme a transformat complet Coreea de Sud într-o "bază militară avansată şi un arsenal nuclear" al Statelor Unite.

"Dacă ne uităm cu atenţie la acţiunile militare de confruntare ale forţelor inamice... cuvântul "război" a devenit o realitate şi nu un concept abstract", a declarat Kim.4

El a spus că nu are altă opţiune decât să meargă mai departe cu ambiţiile sale nucleare şi să stabilească relaţii mai profunde cu alte ţări care se opun Statelor Unite. Coreea de Nord are legături importanete atât cu China, cât şi cu Rusia.

"Coreea de Nord se pregăteşte pentru o nouă escaladare a tensiunilor cu Washingtonul şi Seulul, pentru cel puţin un an sau mai mult, iar politicile sale dure vor fi probabil însoţite de eforturi pentru dialog, de asemenea, înainte de alegerile din SUA", a declarat Yang Uk, analist la Institutul Asan pentru Studii Politice.

ADVERTISING

"Kim se bazează pe succesul satelitului de spionaj pentru a mai face încă trei, deoarece ştie că capacităţile de satelit sunt un instrument de ţintire puternic pentru o mai bună comandă şi control nuclear", a precizat el.

Coreea de Sud organizează alegeri parlamentare în aprilie, care ar putea avea un impact asupra agendei interne şi externe a preşedintelui conservator Yoon Suk Yeol.

Serviciul Naţional de Informaţii al Coreei de Sud (NIS) a avertizat joi că "există o mare posibilitate ca nord-coreenii să desfăşoare în mod neaşteptat provocări militare sau să organizeze un atac cibernetic în 2024, când sunt aşteptate situaţii politice fluide odată cu alegerile".

Phenianul a exclus acum posibilitatea unificării cu Coreea de Sud, iar ţara trebuie să-şi schimbe fundamental principiul şi direcţia faţă de Coreea de Sud, a declarat Kim.

"Relaţiile dintre Nord şi Sud nu mai sunt o relaţie de rudenie sau omogenă, ci au devenit complet o relaţie între două ţări ostile, doi beligeranţi în război", a spus el, numind Sudul un stat colonizat, complet dependent de Statele Unite pentru apărarea şi securitatea naţională.

Kim a promis, de asemenea, să dezvolte economia, inclusiv sectoarele metalurgic, chimic, energetic, al maşinilor şi al căilor ferate, modernizând în acelaşi timp instalaţiile de grâu pentru a stimula producţia.

Un obiectiv politic cheie este de a investi în cercetarea ştiinţifică şi tehnologică în şcoli, a spus el

Tehnologie militară dezvoltată în ultimul an

În ultimul an, Coreea de Nord a declarat că a lansat cu succes primul său satelit militar de spionaj şi a testat noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid, considerate ca având raza de acţiune pentru a lansa un focos nuclear oriunde în Statele Unite.

Un nou reactor de la complexul nuclear nord-coreean Yongbyon pare să funcţioneze pentru prima dată, au declarat luna aceasta organismul de supraveghere nucleară al ONU şi experţi independenţi, ceea ce ar însemna o sursă potenţială suplimentară de plutoniu pentru arme nucleare.

Coreea de Nord nu a mai testat o armă nucleară din 2017, dar în ultimii ani a luat măsuri pentru a relua operaţiunile la situl său de testare.

Kim a declarat că în 2024 se va continua dezvoltarea militară, inclusiv consolidarea forţelor nucleare şi de rachete, construirea de drone fără pilot, extinderea flotei de submarine şi dezvoltarea capacităţilor de război electronic. Flota de sateliţi de spionaj ar reprezenta prima astfel de capacitate pentru Nord.

Această lansare reuşită din noiembrie a fost precedată de două încercări eşuate anul trecut, când noua sa rachetă Chollima-1 s-a prăbuşit în mare.

Acţiunea a crescut tensiunile regionale şi a provocat noi sancţiuni din partea SUA, Australiei, Japoniei şi Coreei de Sud. Phenianul nu a publicat încă nicio imagine de pe noul satelit, lăsând analiştii şi guvernele străine să dezbată capacităţile sale.

Aparentul succes a venit şi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a promis să ajute Coreea de Nord să construiască sateliţi. Oficialii sud-coreeni au declarat că ajutorul rusesc a contat probabil în succesul misiunii, deşi experţii au spus că nu este clar cât de mult ajutor ar fi putut oferi Moscova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇