Putin se aruncă în brațele lui Kim Jong Un pentru a continua războiul din Ucraina

Liderul de la Kremlin a început un turneu în Asia, în încercarea de a arăta că nu e afectat de izolarea occidentală, dar și pentru a face rost de arme și muniție, semn că industria de apărare a Rusiei are probleme majore.
Putin se aruncă în brațele lui Kim Jong Un pentru a continua războiul din Ucraina

Cu toate legăturile politice și economice tăiate cu Europa și SUA, din cauza invadării țării vecine, dictatorul rus s-a întors spre Asia, îngenunchind umil în fața Chinei și a Coreei de Nord pentru a primi ajutor militar.

Este prima vizită a lui Vladimir Putin în această țară, iar nepăsarea sa față de Coreea de Nord timp de aproape un sfert de secol spune multe despre trecutul politicii Kremlinului, dar și despre prezent.

„Faptul că Putin trebuie să vină tocmai în Coreea de Nord pentru a-și prezenta omagiile subliniază cât de disperat este după muniția din această țară”, a declarat Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, citat de Washington Post.  

„E o răsturnare uriașă a situației față de acum 10-20 de ani, când Putin era puternic. Acum are nevoie de Kim Jong Un și are nevoie de arme pentru războiul din Ucraina”, a mai adăugat diplomatul american.

Russian President Putin in North Korea
FESTIVITATE. Baie de mulțime organizată de comuniștii din Coreea de Nord în cinstea lui Vladimir Putin – Foto: Hepta.ro

Un mesaj secret

Situația de pe front continuă să fie extrem de dificilă pentru forțele Moscovei. Ajutorul militar masiv primit de Ucraina în ultimele două luni a blocat inițiativa Rusiei, trupele Kremlinului fiind respinse în regiunea Harkov.

ADVERTISING

Pierderile de vieți omenești, de tehnică militară, dar și perspectivele pesimiste ale conflictului l-au determinat pe Putin să iasă public și să vorbească despre negocieri de pace.

„…retragerea reală a trupelor din cele patru regiuni (Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk) și, de asemenea, să anunțe oficial abandonul planurilor de aderare la NATO. Din partea noastră, imediat, în același minut, va urma un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a spus Putin într-o întâlnire a consiliului de securitate al Rusiei. 

Propunerea lui nu are nicio legătură cu realitatea fiind respinsă de Kiev, dar în spatele ușilor închise trimișii Kremlinului dau semne că sunt dispuși la compromisuri, cu condiția ca Putin să se poată retrage „victorios”.

Peninsula Crimeea e tot mai greu de apărat de către ruși. Artileria ucraineană a distrus mai multe radare și elemente de infrastructură militară din regiune, iar flota Kremlinului nu mai poate acționa în Marea Neagră, vasele rusești fiind vulnerabile la atacurile cu drone marine lansate de forțele Kievului.

Un mesaj secret, interceptat de ucraineni și dat publicității, arată că guvernul de la Moscova le cere autorităților de ocupație din Sevastopol să împacheteze exponatele din muzeele locale pentru ca în eventualitatea unei retrageri să fie transportate rapid în capitala Rusiei.

Dispoziția oficială, oricum ar fi privită, e un semn că structura militară de ocupație din Crimeea se clatină.

Influența Rusiei s-a prăbușit

Kim Jong Un e fericit. Războiul din Ucraina îl poate ajuta să spargă embargoul impus țării sale de către statele occidentale din cauza înarmării nucleare și a testelor cu rachete balistice, să găsească o sursă de energie și hrană ieftină în Rusia în schimbul mult doritelor proiectile de artilerie.

China este acum principalul susținător al efortului de război al Rusiei, al agresiunii Kremlinului împotriva Ucrainei... Și, în același timp, încearcă să aibă o relație normală cu aliații europeni. Acest lucru nu poate funcționa pe termen lung

Jens Stoltenberg, secretar general NATO

O astfel de tranzacție arată cât de slabă e industria de apărare a lui Vladimir Putin în ciuda faptului că economia țării s-a transformat într-una de război.

De asemenea, indică și o scădere masivă a influenței Rusiei în lume din moment ce Kremlinul a început să depindă de bunăvoința unor țări precum China și Coreea de Nord. 

În mod sigur, în schimbul ajutorului militar acordat, cele două state doresc ceva mai mult decât cereale și petrol la prețuri mici.

„Putin a vândut resursele, terenurile și autonomia rusească Chinei la prețuri mici timp de peste 15 ani. Acum, acest lucru se accelerează, deoarece războiul său împotriva Ucrainei și sancțiunile rezultate au sporit nevoia lui Putin de sprijin politic, tehnologie, bani și componente de armament chinezești”, spune Garry Kasparov, fost campion mondial de șah, un opozant al președintelui rus. 

Russian President Putin in North Korea
COREEA DE NORD. Coloana oficială care-l duce pe Vladimir Putin de la aeroport la reședința oficială din Phenian - Foto: Hepta.ro

Noul tip de comerț, paralel cu piața internațională, va produce daune importante Rusiei. Va aduce penurie de alimente și de energie, deși resursele ar fi suficiente, dacă nu ar fi vândute la preț redus statelor asiatice.

Rusia şi Coreea de Nord sunt legate de multe decenii de o prietenie solidă şi o vecinătate strânsă. Sunt foarte fericit să vă întâlnesc… Sper ca viitoarea întâlnire să aibă loc în Rusia, la Moscova


Vladimir Putin, președintele Rusiei, mesaj către Kim Jong Un

Putin repetă exact eroarea din perioada Uniunii Sovietice, atunci când comerțul din interiorul blocului comunist nu ținea cont de cerere și ofertă. 

Se realizau schimburi de bunuri și servicii care nu mai aveau nimic în comun cu realitatea și nevoile oamenilor, ajungându-se la o criză profundă de alimente și energie.

Puține opțiuni pentru Putin

Pe marginile șoselei largi pe care rulează coloana oficială se află mii de nord-coreeni cu stegulețe, obligați să-l întâmpine pe Putin. 

Scena amintește de perioada regimului Ceaușescu. Unele lucruri nu s-au schimbat în ultimele trei decenii. Exact ca atunci, sistemele dictatoriale, pentru a supraviețui la putere, au nevoie să creeze o lume imaginară în care conducătorii sunt iubiți, votați și respectați.

CoreeaNordViataReala
REALITATE, NU PROPAGANDĂ. Cum trăiesc oamenii din Coreea de Nord. Sărăcia și lipsurile sunt prezente la tot pasul în țara comunistă din Asia - Foto: Wikimedia Commons

După vizita de la Phenian, Putin va pleca spre Vietnam, fiind cel mai important turneu politic pe care-l face de la momentul în care a declanșat invadarea Ucrainei.

După mai mult de doi ani de război, liderul rus are puține opțiuni de a realiza o coaliție în jurul obiectivelor sale militare. Regimurile comuniste și autoritare din Asia folosesc criza din Rusia pentru a-și mări influența pe continent, pentru a avea acces la resurse ieftine, care să le permită continuarea dezvoltării, și obținerea unei pârghii de negociere cu statele occidentale.

Coreea de Nord a văzut cu siguranță o oportunitate de neratat în ce privește posibilitatea de a profita izolarea Rusiei


Rodger Baker, director executiv Centrul Stratfor de Geopoltică Aplicată, pentru postul TV CNBC, SUA

Vladimir Putin a mizat pe faptul că Ucraina va ceda rapid, iar țările NATO nu vor reuși să o sprijine o perioadă atât de lungă.

În doi ani, totul s-a schimbat. Armata Rusiei a suferit pierderi majore. Finlanda și Suedia au aderat la alianța Nord-Atlantică, cheltuielile militare în Europa au crescut, iar armatele s-au modernizat și întărit. Toate acestea pe fondul unei erori strategice majore făcute de Putin.

FermaCoreeaNordWiki
AGRICULTURĂ CU SAPA. Fermieri din Coreea de Nord, la munci agricole. În comunism, pământul agricol e al statului - Foto: Wikimedia Commons

În condițiile actuale, doar o minune mai poate schimba cursul războiului care e în defavoarea Moscovei. Statele occidentale sunt hotărâte să sprijine Ucraina până la capăt, în orice condiții.

Dar cel mai important lucru care s-a întâmplat, surprinzându-i chiar și pe liderii europeni, a fost că susținerea publică pentru cauza Ucrainei a rămas majoritară în ciuda alegerilor europene și a unei creșteri a influenței partidelor extremiste.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇