Jurnaliști bătuți de talibani în cursul unui protest al femeilor, la Kabul

Jurnaliști bătuți de talibani în cursul unui protest al femeilor, la Kabul

Mai mulţi jurnalişti au fost bătuţi de talibani pentru a-i împiedica să acopere mediatic o manifestaţie a femeilor, joi, în centrul capitalei afgane Kabul.

Acest grup de aproximativ 20 de femei a putut defila în mod excepţional în centrul capitalei afgane timp de peste o oră şi jumătate pentru a-şi apăra dreptul la studii şi muncă, fără ca participantele să fi fost lovite sau arestate de către talibanii prezenţi, relatează AFP.

În paltoane şi pantaloni, cu eşarfe colorate, manifestantele au scandat ‘Şomaj, sărăcie, foamete!’ şi ‘Noi vrem să muncim!’, cerând redeschiderea şcolilor pentru fete.

Participantele la acţiunea de protest, încadrate în anumite momente foarte strâns de forţele de securitate talibane, au agitat mici pancarte de dimensiunea unor foi A4 pe care se putea citi ‘nu avem dreptul la muncă’.

Precedenta manifestaţie a femeilor afgane, din 30 septembrie, a fost dispersată în doar câteva minute de către forţele talibane.

În schimb, reprezentanţii mass-media prezenţi au fost împiedicaţi să se apropie, să fotografieze sau să filmeze grupul de manifestante, fiind respinşi cu violenţă de către talibani.

Printre aceştia, un jurnalist a fost lovit cu patul armei, fiind îndepărtat cu lovituri de picioare, în timp ce unul dintre talibani a proferat ameninţări la adresa sa. Unii dintre talibani erau înarmaţi cu puşti de asalt AK-47 şi M-16.

Femeile care au manifestat nu au fost atacate fizic în timpul marşului, dar de mai multe ori talibanii au încercat să le oprească, inclusiv verbal. Într-un final, ele au decis să se disperseze şi niciuna nu a fost arestată, a indicat o organizatoare pentru AFP.

„Aceasta este situaţia, talibanii nu respectă pe nimeni, nici pe jurnalişti, nici pe localnici, nici pe străini şi nici pe femei”, a declarat Zahra Mohammadi, una dintre organizatoarele manifestaţiei.

„Mesajul meu către toate fetele din această ţară este: Nu vă fie teamă de talibani şi, chiar dacă familia nu vă lasă să ieşiţi din casă, nu vă fie teamă, ieşiţi în stradă, veniţi, faceţi sacrificii, luptaţi pentru drepturile voastre, trebuie să facem astfel ca lucrurile să se schimbe pentru generaţia următoare”, şi-a îndemnat conaţionalele această militantă pentru drepturile femeilor din Afganistan.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇