Război în Gaza Israelul a reluat atacurile și promite Hamas „mama tuturor bătăilor”. Situație de coșmar în Fâșie

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Israelul a reluat atacurile și promite Hamas „mama tuturor bătăilor”. Situație de coșmar în Fâșie

Forţele de Apărare ale Israelului au anunţat, vineri, că au reluat operaţiunile de luptă împotriva Hamas, acuzând gruparea că a încălcat termenii armistiţiului trăgând spre Israel.

Sistemul de apărare anti-aeriană al Armatei israeliene a interceptat o rachetă lansată din Fâşia Gaza, cu doar puţin peste o oră înainte ca armistiţiul dintre Israel şi Hamas să expire, susține armata israeliană.

Astfel, schimbul de focuri a fost reluat vineri dimineaţa devreme la 05:00 GMT, după un armistiţiu de şapte zile care a dus la eliberarea a 105 ostatici luaţi de gruparea islamistă în schimbul eliberării a 240 de deţinuţi palestinieni, toţi femei şi minori.

Israelul a anunțat că era dispus să mai accepte două zile de armistițiu. De cealaltă parte, Hamas a susținut că în negocierile care au durat întreaga noapte, Israelul a respins persistent propunerile. Hamas deţine în continuare 137 de ostatici, dintre care 10 au vârsta de 75 de ani sau mai mult. SUA susțin că negocierile continuă, dar Hamas nu a prezentat o listă cu ostatici pentru prelungirea armistițiului.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a spus că „Hamas va suporta acum mama tuturor bătăilor", iar premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că „odată cu reluarea luptelor, guvernul israelian se angajează să-şi atingă obiectivele în război - să elibereze ostaticii, să elimine Hamas şi să se asigure că Fâşia Gaza nu va mai reprezenta niciodată o ameninţare pentru locuitorii Israelului".

Armata israeliană a trimis mesaje pe telefoanele locuitorilor din unele cartiere ale oraşului Gaza, precum şi celor din localităţile de la graniţa cu Israelul în sud, cerându-le "să plece imediat" pentru că urmează să efectueze "atacuri militare dure". Deja, până în jurul prânzului, autoritățile din Gaza au anunțat că sunt peste 100 de morți, în urma atacurilor israeliene.

ADVERTISING

Șeful Crucii Roșii spune că reînceperea luptelor în Gaza a readus o "situaţie de coşmar" pentru teritoriul palestinian, unde "oamenii sunt la limită, spitalele sunt la limită, întreaga Fâşie Gaza este într-o stare foarte precară".

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 1 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 56:

  • Bilanț nou - Armata israeliană a anunţat că de la încheierea armistiţiului cu Hamas a efectuat lovituri aeriene împotriva a peste 200 de ţinte din întreaga Fâşie Gaza, în timp ce Ministerul Sănătăţii din enclavă spune că atacurile s-au soldat cu cel puţin 109 morţi și sute de răniți, relatează AFP. Mai multe lovituri au avut loc în Khan Younis şi Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, iar forţele terestre au fost implicate şi ele în acţiuni. De asemenea, nave cu rachete ale marinei, tancuri şi artilerie au efectuat lovituri în Gaza. Și în jur de 50 de rachete au fost lansate din Gaza asupra oraşelor din sudul Israelului.
  • În paralel, negocieri - SUA „continuă să colaboreze cu Israelul, Egiptul şi Qatarul pentru a găsi modalităţi de prelungire a armistiţiului umanitar în Gaza", a declarat vineri un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, după reluarea ostilităţilor. „Hamas nu a prezentat până în prezent o listă de ostatici care să permită prelungirea pauzei", a adăugat el.
  • Peste 60 de morți - Bilanţul morţilor din Gaza de la reluarea operaţiunii militare a Israelului, vineri dimineaţă, a crescut la peste 60 de morţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii din teritoriul controlat de Hamas într-un comunicat de presă citat de AFP. De asemenea, ministerul a informat că "zeci de civili au fost răniţi în bombardamentele aeriene". Potrivit jurnaliştilor de la AFP, răniţii vin în număr mare la spitalele deja supraaglomerate din Gaza, unde locuitorii se grăbesc, de asemenea, să doneze sânge.
  • Situație de coșmar - Reînceperea luptelor în Gaza a readus o "situaţie de coşmar" pentru teritoriul palestinian, a declarat vineri şeful Crucii Roşii pentru Agenţia France-Presse. Vorbind în marja discuţiilor de la summitul COP28 al ONU privind schimbările climatice, care are loc la Dubai, Robert Mardini a declarat că "oamenii sunt la limită, spitalele sunt la limită, întreaga Fâşie Gaza este într-o stare foarte precară".
  • Mama tuturor bătăilor - Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat vineri că Hamas "va lua acum mama tuturor bătăilor", după ce armistiţiul din Fâşia Gaza a expirat şi ostilităţile au fost reluate. "Din păcate, Hamas a decis să pună capăt pauzei în lupte prin faptul că nu a eliberat toate femeile răpite", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Eylon Levy, în cadrul unui briefing. "Dacă a ales să ţină ostatice femeile israeliene, Hamas va suporta acum mama tuturor bătăilor", a spus purtătorul de cuvânt, citat de The Guardian. El a mai susținut că Israelul ar mai fi fost de acord cu două zile de armistițiu.
  • Hamas dă vina pe Israel - La rândul său, Hamas a dat vina pe Israel pentru eşecul de a conveni asupra prelungirii armistiţiului. Israelul, susţine mişcarea palestiniană, a respins "în mod persistent" propunerile de eliberare a ostaticilor. "Pe tot parcursul nopţii, s-au desfăşurat negocieri indirecte pentru prelungirea armistiţiului, în cadrul cărora am propus schimburi ce implică prizonieri şi persoane în vârstă, precum şi predarea corpurilor deţinuţilor israelieni care şi-au pierdut viaţa din cauza bombardamentelor sioniste", a precizat aripă armată a mişcării, într-un comunicat.
  • Bilanțul ostaticilor - Potrivit autorităților israeliene, Hamas deţine în continuare 137 de ostatici, dintre care 10 au vârsta de 75 de ani sau mai mult. Acest număr include 117 bărbaţi" şi 20 de femei, în timp ce 126 sunt israelieni şi 11 cetăţeni sunt străini: opt thailandezi, un cetăţean nepalez, un tanzanian şi un franco-mexican. Șapte persoane sunt încă date dispărute în urma atacurilor din 7 octombrie.
  • Iranul acuză Israelul și SUA - Iranul acuză Israelul şi SUA că sunt responsabile pentru reluarea luptelor în Fâşia Gaza, relatează France Presse. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani, a spus pe rețeaua X că „reluarea agresiunii militare" s-a produs „înainte de plecarea secretarului de stat american (Antony) Blinken" din Israel și „este evident că responsabilitatea politică şi juridică pentru masacrarea poporului palestinian este cea a criminalilor regimului sionist, dar şi a guvernului american şi a câtorva guverne care susţin acest regim de apartheid".
  • Șase morți - Şase palestinieni au fost ucişi vineri dimineaţă într-un raid aerian israelian asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a declarat pentru AFP Ashraf al-Qidreh, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Hamas. Doi copii au fost ucişi în raidurile aeriene asupra oraşului Gaza, a declarat agenţiei franceze de presă Fadel Nadm, medic la spitalul Ahli Arab.
  • Ce se întâmplă în Gaza - Armata israeliană a trimis mesaje pe telefoanele locuitorilor din unele cartiere ale oraşului Gaza, precum şi celor din localităţile de la graniţa cu Israelul în sud, cerându-le "să plece imediat" pentru că urmează să efectueze "atacuri militare dure", transmite AFP. De asemenea, autorităţile israeliene au restabilit interdicţia redeschiderii şcolilor fără un adăpost conform normelor de protecţie. În timpul ăsta, armata israeliană a reluat bombardamentele în întreaga Fâşie, de la Gaza City şi Jabalia, în nordul enclavei, până la Khan Younis şi Rafah, în extremitatea sudică a enclavei. În plus, miliţienii Hamas se confruntă cu forţe terestre israeliene pe drumul Salah Al Din, pe unde are loc evacuarea persoanelor strămutate din nordul spre sudul Fâşiei Gaza.
  • Ce urmează - "Odată cu reluarea luptelor, subliniem: guvernul israelian se angajează să-şi atingă obiectivele în război - să elibereze ostaticii, să elimine Hamas şi să se asigure că Fâşia Gaza nu va mai reprezenta niciodată o ameninţare pentru locuitorii Israelului", a declarat într-un comunicat premierul Benjamin Netanyahu.
  • Netanyahu dă vina pe Hamas - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că Hamas nu a acceptat să elibereze alţi ostatici, încălcând termenii unui acord temporar de încetare a focului, potrivit Reuters. Hamas nu a eliberat toate femeile ostatice aşa cum se convenise şi a lansat rachete asupra Israelului, a declarat biroul lui Netanyahu.
  • Explozii în nordul Gaza - Agenţia de ştiri Shehab, considerată apropiată de Hamas, a anunţat că explozii şi focuri de armă au fost auzite în nordul Fâşiei Gaza. Alte publicaţii afiliate Hamas au raportat sunete de aeronave militare şi drone deasupra Gaza City.
  • Israelul anunță reluarea luptelor - Forţele de Apărare ale Israelului au anunţat, vineri, că au reluat operaţiunile de luptă împotriva Hamas, acuzând gruparea că a încălcat termenii armistiţiului trăgând spre Israel, potrivit CNN. Armata israeliană a afirmat că sistemul anti-rachetă Iron Dome a interceptat proiectilul.
  • Rachetă interceptată de Iron Dome - Sistemul de apărare anti-aeriană al Armatei israeliene a interceptat o rachetă lansată din Fâşia Gaza, cu doar puţin peste o oră înainte ca armistiţiul dintre Israel şi Hamas să expire, afirmă, vineri dimineaţa, Forţele de Apărare ale Israelului, citate de CNN. Focuri de armă şi explozii au fost raportate în nordul Gaza, scrie Reuters. Hamas nu a comentat deocamdată, iar lansarea rachetei nu a fost revendicată.
  • Se aud sirene - Sirene care avertizează că sunt rachete au fost auzite în zona Sderot în ultimele ore ale armistiţiului de şapte zile dintre Israel și Hamas. Cu puţin timp înainte de ora locală 06:00 (04:00 GMT), sirenele antiaeriene s-au declanşat în oraşele israeliene din apropierea Fâşiei Gaza, printre care Sderot, Holit, Nir Itzhak şi Nahal Oz. Este prima dată când sirenele sună de la armistițiul din 24 noiembrie. Înţelegerea actuală între Israel şi Hamas urma să expire la ora locală 7 a.m. Niciuna dintre părți nu anunțase prelungirea lui.
  • Încercări pentru prelungirea armistițiului - Negociatorii lucrau frenetic, vineri dimineața, pentru a prelungi pauza în luptele dintre Israel şi Hamas în Gaza. Wall Street Journal, care citează oficiali egipteni, relatează că Israelul şi Hamas au fost de acord să extindă armistiţiul pentru o a opta zi, într-un acord care va implica eliberarea altor ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni. Reuters nu a putut confirma imediat relatarea, iar Israelul şi Hamas nu au comentat, deocamdată.
  • Israelul, deschis la prelungirea armistițiului - Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a afirmat că Israelul este deschis la a continua încetarea focului dacă Hamas se angajează să elibereze alţi ostatici. Anterior, Israelul a stabilit eliberarea a cel puţin zece ostatici pe zi pentru a accepta să întrerupă atacurile. ”Suntem pregătiţi pentru toate posibilităţile… Fără acest lucru, ne întoarcem la luptă”, a declarat el pentru CNN.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇