Israelul a lansat trei serii de atacuri puternice asupra Iranului - Reacția SUA (Video)

Israelul a lansat trei serii de atacuri puternice asupra Iranului - Reacția SUA (Video)

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene, sâmbătă dimineață, asupra unor ţinte militare din Iran, ca răspuns la represaliile de la începutul lunii. Statele Unite au fost notificate înaintea declanşării operaţiunii. După mai multe ore, armata israeliană a anunţat încheierea atacului, precizând că au fost vizate facilităţi de producere a rachetelor. În replică, Iranul a transmis că este pregătit să răspundă „agresiunii” israeliene.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă dimineaţă că a finalizat atacuri aeriene „de precizie şi ţintite” asupra unor obiective militare din Iran, în mai multe zone.

„Avioanele noastre s-au întors acasă în siguranţă. Atacul a fost efectuat ca răspuns la atacurile regimului iranian împotriva statului Israel şi a cetăţenilor săi în ultimele luni”, a anunţat armata israeliană precizând că atacul s-a încheiat şi misiunea a fost îndeplinită”.

ADVERTISING

Forţele aeriene israeliene au lovit „facilităţi de producere a rachetelor” despre care afirmă că au fost folosite pentru a produce rachetele pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în ultimul an.

„Aceste rachete reprezentau o ameninţare directă şi imediată pentru cetăţenii statului Israel”. a precizat armata israeliană.

În acelaşi timp, a spus armata, au fost lovite reţele de rachete sol-aer „şi capacităţi aeriene suplimentare iraniene”.

Iranul confirmă că Israelul a lovit centre militare din trei provincii, mai exact Teheran, Khuzestan şi Ilam. Însă susține că a respins cu succes atacurile, deși a înregistrat unele pagube materiale.

ADVERTISING

„Sistemul integrat de apărare aeriană a urmărit şi contracarat cu succes această acţiune agresivă, deşi au fost cauzate pagube limitate în unele locaţii, iar dimensiunile acestui incident sunt în prezent în curs de investigare”, a transmis Cartierul general al Apărării Aeriene Naţionale al Iranului.

Iranul și Irakul şi-au închis spaţiul aerian, invocând preocupări de securitate.

Decizia Israelului de a lovi ceea ce a descris drept ţinte militare iraniene sâmbătă dimineaţa a venit după săptămâni de deliberări în cadrul cabinetului său de securitate cu privire la natura şi amploarea unui astfel de atac, au declarat oficialii israelieni, citaţi de CNN.

ADVERTISING

Amintim că acest atac vine ca răspuns după ce Iranul a lansat, la începutul lunii, zeci de rachete spre Israel ca represalii pentru uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, a liderului politic Hamas Ismail Haniyeh şi a altora.

SUA, PREGĂTITE SĂ APERE ISRAELUL

Secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant au vorbit despre atacurile Israelului asupra ţintelor militare iraniene.

„Secretarul Austin a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului şi dreptul la autoapărare”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Conform sursei citate, Austin a reafirmat decizia Statelor Unite de a apăra personalul SUA, Israelul şi partenerii din întreaga regiune în faţa ameninţărilor din partea organizaţiilor teroriste susţinute de Iran şi Iran, precum şi determinarea SUA „de a împiedica orice actor să exploateze tensiunile sau să se extindă. conflictul din regiune.”

De asemenea, Statele Unite au fost notificate de Israel înaintea operaţiunii sale împotriva ţintelor din Iran, a declarat vineri un oficial american pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialul a adăugat că nu a existat nicio implicare a SUA în operaţiunea israeliană.

Ulterior, Casa Albă a îndemnat Iranul „să-şi înceteze atacurile asupra Israelului, astfel încât acest ciclu de lupte să se poată termina fără o escaladare suplimentară“, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Sean Savett, după ce atacurile aeriene ale Israelului împotriva Iranului s-au încheiat.

REACȚIA IRANULUI

Iranul a replicat că este pregătit să răspundă oricărei „agresiuni” israeliene, a transmis sâmbătă agenţia de presă semi-oficială a Iranului Tasnim, citând surse.

„Nu există nicio îndoială că Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională pentru orice acţiune pe care o va lua”, au declarat pentru Tasnim sursele citate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇