Forța de elită a Iranului a atacat cu rachete în Irak. Kurzii anunță doborârea unor drone deasupra unei baze militare americane (Video)

Forța de elită a Iranului a atacat cu rachete în Irak. Kurzii anunță doborârea unor drone deasupra unei baze militare americane (Video)

Gardienii Revoluţiei din Iran susţin că au atacat „cartierul general de spionaj” al Israelului în regiunea semi-autonomă Kurdistan din Irak. Forţa de elită a regimului de la Teheran a declarat că a efectuat lovituri şi în Siria împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Ţinta vizată în Irak se afla într-un cartier rezidenţial, în apropierea Consulatului american, iar atacul s-a soldat cu cel puţin patru morţi, inclusiv un important om de afaceri, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Loviturile au loc pe fondul îngrijorărilor legate de escaladarea conflictului care s-a extins în Orientul Mijlociu de când a început războiul dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, la 7 octombrie, aliaţii Iranului intrând de asemenea în luptă din Liban, Siria, Irak şi Yemen.

ADVERTISING

"Ca răspuns la recentele atrocităţi ale regimului sionist, care au provocat uciderea unor comandanţi ai Gărzilor şi ai Axei Rezistenţei, unul dintre principalele sedii de spionaj ale Mossad (serviciul israelian de spionaj extern - n.red.) din regiunea Kurdistan din Irak a fost distrus cu rachete balistice", au anunţat Gardienii Revoluţiei, într-un comunicat.

Iranul promisese răzbunare pentru uciderea a trei membri ai Gărzilor Revoluţiei, în Siria, luna trecută, inclusiv a unui comandant de rang înalt, care serveau drept consilieri militari acolo.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De la incursiunea din 7 octombrie a luptătorilor Hamas şi campaniile de bombardamente israeliene care au urmat în Gaza şi Liban, peste 130 de luptători ai Hezbollahului din Liban, susţinut de Iran, au fost ucişi în ostilităţi.

"Asigurăm naţiunea noastră că operaţiunile ofensive ale Gărzilor vor continua până la răzbunarea ultimelor picături de sânge ale martirilor", se arată în declaraţia trupelor de elită ale regimului iranian.

Drone doborâte deasupra unei baze militare americane

Totodată, Serviciul antiterorist din Kurdistanul irakian a anunţat că trei drone înarmate au fost doborâte marţi la aeroportul din Erbil, în nordul Irakului, unde sunt staţionate efective americane şi alte forţe internaţionale, transmite Reuters, citată de Agepres.

Dronele au fost interceptate şi doborâte în jurul orei locale 5.05. Comunicatul serviciului nu precizează dacă au existat victime sau dacă a fost afectată infrastructura.

ADVERTISING

Atacul nu a fost revendicat imediat. Un grup numit Rezistenţa Islamică din Irak, din care fac parte miliţii irakiene aliate cu Iranul, şi-a asumat în trecut responsabilitatea pentru lovituri similare.

SUA condamnă atacul

Departamentul de Stat al SUA a condamnat atacurile de la Erbil, calificându-le drept "nesăbuite", dar oficialii au declarat că nicio instalaţie SUA nu a fost vizată şi că nu există victime americane.

"Am urmărit rachetele, care au avut impact în nordul Irakului şi în nordul Siriei. Nu a fost vizat niciun membru al personalului sau vreo instalaţie americană", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

"Vom continua să evaluăm situaţia, dar indiciile iniţiale arată că a fost vorba de un set de lovituri nesăbuite şi imprecise", a mai spus ea, adăugând: "Statele Unite susţin suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Irakului".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇