Înmormântarea reginei: România, reprezentată și de Casa Regală, și de Iohannis

Înmormântarea reginei: România, reprezentată și de Casa Regală, și de Iohannis

România va fi reprezentată, luni, la funeraliile regale de la Londra, atât la nivelul Casei Regale, cât și al Președinției.

Administraţia Prezidenţială a anunţat marți că preşedintele Klaus Iohannis va participa la înmormântarea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey.

Anunțul a venit la scurt timp după ce șeful statului a semnat în cartea de condoleanţe deschisă în memoria suveranului la reşedinţa ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România.

Honoured to have welcomed the President of Romania Klaus Iohannis at the British Ambassador's Residence today for the...

Publicată de British Embassy Bucharest pe MarÅ£i, 13 septembrie 2022

Tot marți a anunțat și Casa Regală că la funeralii vor participa Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu Duda.

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a vor avea loc în 19 septembrie și lista invitaților e foarte strictă, rezumându-se doar la șefi de stat, reprezentanți ai familiilor regale și partenerii lor. Deja şi-au anunţat prezenţa preşedintele american Joe Biden, fiind însă aşteptat să participe şi împăratul japonez Naruhito.

Şefilor de stat care se vor deplasa la Londra pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a li s-a cerut să facă deplasarea cu zboruri comerciale şi li s-a interzis să folosească elicoptere, potrivit Politico, care susţine că a obţinut documente în care sunt precizate regulile stricte de protocol pentru demnitarii străini.

Liderilor mondiali li s-a spus şi că nu îşi pot folosi maşinile oficiale pentru deplasarea până la Westminster Abbey, în 19 septembrie – va fi organizată deplasarea cu autocare dintr-un punct din vestul Londrei.

„Vi-l puteţi imagina pe Joe Biden în autocar?”, ar fi reacţionat duminică pe WhatsApp un ambasador la Londra.

Va fi atât de mare aglomeraţia în Westminster Abbey încât ar fi imposibil să participe mai mult de două persoane (demnitarul şi soţia sa) din fiecare ţară, menţionează Politico. Şefii de stat care nu pot fi prezenţi pot alege pe altcineva ca reprezentant oficial, de exemplu pe premier sau pe un ministru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇