Boris Johnson a făcut dezvăluiri de la ultima sa întâlnire cu regina Elisabeta, ce a avut loc cu doar două zile înainte ca suverana să moară.
El şi-a prezentat demisia reginei la Castelul Balmoral din Scoţia, maţea trecută, după care regina a numit-o în locul său pe Liz Truss.
Boris Johnson a declarat pentru BBC că a fost impresionat de „simţul datoriei” reginei, atunci când moartea ei a fost anunţată doar două zile mai târziu, și că suverana era „radioasă şi concentrată”.
Fostul premier e de părere că monarhia britanică va rezista datorită reginei, care a modernizat-o, dar și că cea mai mare realizare a ei a fost asigurarea succesiunii fiului ei, Regele Charles III-lea.
Al 14-lea prim-ministru din cei 70 de ani de domnie ai reginei, Johnson a reflectat asupra vieţii defunctului monarh şi asupra impresiei pe care ea i-a lăsat-o în timpul întâlnirilor lor.
Precum fiecare premier, Johnson a organizat audienţe săptămânale cu regina pentru a o informa despre probleme de importanţă naţională.
„Având în vedere cât de bolnavă era în mod evident, e uimitor că a fost atât de puternică şi concentrată. A fost un moment destul de emoţionant”, au fost cuvintele lui Johnson referitoare la ultima sa întrevedere cu regina.
În ultima serie de interviuri acordată de BBC cu foştii premieri, prezentatoarea Fiona Bruce l-a întrebat pe Johnson dacă a fost vreodată prea ocupat pentru a participa la audienţa săptămânală cu regina.
„Nu, cred că glumiţi”, a spus Johnson, descriind întâlnirile sale regulate cu regina drept „o pauză fantastică de la orice altceva” şi „un moment minunat de linişte”. În timpul pandemiei de Covid-19, unele dintre aceste audienţe săptămânale au avut loc virtual, contextul reglementărilor privind distanţarea socială în Marea Britanie.
„Ar trebui să fie Elizabeth cea Mare”
Fostul premier britanic şi-a amintit cum a colaborat guvernul său cu Palatul Buckingham pentru a organiza un discurs special către naţiune, rostit de regină în timpul primei carantine din aprilie 2020.
Regina a asigurat naţiunea „Ne vom întâlni din nou” (”We’ll Meet Again”) evocând versurile cântecului de război al Verei Lynn.
Johnson a spus că mesajul a fost „incredibil de important”, nici vedetele pop nu ar avea acelaşi impact”.
Soţul reginei, prinţul Philip, a murit în aprilie anul trecut şi a fost înmormântat o săptămână mai târziu în capela privată din Castelul Windsor.
Participanţii au purtat măşti şi a fost impusă distanţarea socială, în conformitate cu reglementările Covid în vigoare la acea vreme, regina stând singură.
Ulterior a ieşit la iveală că au avut loc petreceri în cadrul cărora au fost încălcate reglementările Covid în Downing Street în ajunul înmormântării.
„Cum aţi trecut voi doi (regina şi Johnson, n.red.) peste asta?”, a fost întrebat Johnson.
„Datorită marelui ei simţ al funcţiei constituţionale nu a intrat niciodată în astfel de conversaţii. A fost cu adevărat concentrată pe ceea ce considera că sunt problemele importante".
Cu toate acestea, Johnson a subliniat că cei doi vorbeau despre „toate subiectele posibile” în cadrul întrevederilor.
El a mai spus că regina este o „autoritate uimitoare în istorie, politică”. Ea cunoştea pe toată lumea, de la fostul preşedinte american John F Kennedy până la fostul prim-ministru indian Jawaharlal Nehru.
„De aceea cred că ea ar trebui să fie Elizabeth cea Mare, pentru că, uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu această ţară în perioada domniei ei. Progresul nemăsurat în ceea ce priveşte prosperitatea, oportunitatea şi longevitatea, oricare ar fi valoarea ta”, a adăugat fostul premier.
Întrebat care a fost reacţia sa la moartea reginei, Johnson a evocat că a simţit „acest acces uşor inexplicabil al emoţiei”.
„Vorbind strict din punct de vedere personal, pentru mine a fost un lucru colosal”, a mărturisit el.
În cele din urmă, Johnson a fost întrebat dacă Charles - care e cel mai în vârstă şi cel mai longeviv moştenitor din istoria britanică - ar fi diferit ca rege.
„Nu ştiu dacă va fi neapărat diferit într-un mod fundamental”, a răspuns Johnson, descriind succesiunea ca fiind „absolut fără cusur”.