Înfrângere pentru Trump: Nu poate invoca imunitatea de președinte, în dosarul în care e anchetat pentru răscoala de după alegeri

Înfrângere pentru Trump: Nu poate invoca imunitatea de președinte, în dosarul în care e anchetat pentru răscoala de după alegeri

O curte de apel federală a decis, marţi, că fostul preşedinte Donald Trump nu beneficiază de imunitate referitor la acuzaţiile că a complotat pentru a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020, în momentul în care încă mai era preşedinte.

Decizia de azi îl aduce pe Trump cu un pas mai aproape de un proces penal fără precedent, relatează Reuters.

Un complet de trei judecători de la Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia a respins argumentul lui Trump cum că nu poate fi urmărit penal, deoarece acuzaţiile se referă la responsabilităţile sale oficiale în calitate de preşedinte.

ADVERTISING

"În scopul acestei cauze penale, fostul preşedinte Trump a devenit cetăţeanul Trump, cu toate mijloacele de apărare ale oricărui alt acuzat penal", a decis completul în unanimitate. "Orice imunitate executivă care l-ar fi putut proteja în timp ce a servit ca preşedinte nu îl mai protejează împotriva acestei urmăriri penale", au decis judecătorii.

Hotărârea, la care Trump va face aproape sigur apel, respinge încercarea sa de a evita un proces pentru acuzaţiile că a subminat democraţia americană şi transferul de putere.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Decizia vine în timp ce Donald Trump îşi consolidează poziţia de favorit pentru nominalizarea republicană la preşedinţie.

Cazul va rămâne suspendat cel puţin până la 12 februarie, pentru a-i da timp lui Trump să facă apel la Curtea Supremă a SUA.

Avocaţii lui Trump au argumentat că foştii preşedinţi au dreptul la protecţii juridice extinse şi nu pot fi urmăriţi penal pentru acţiuni oficiale decât dacă sunt mai întâi puşi sub acuzare de Camera Reprezentanţilor şi înlăturaţi din funcţie de către Senat.

ADVERTISING

Trump a fost pus sub acuzare de două ori de către Camera Reprezentanţilor, dar de fiecare dată republicanii din Senat au avut suficiente voturi pentru a-l face scăpat.

În cadrul unei audieri care a avut loc la 9 ianuarie, un avocat al lui Trump a fost întrebat dacă un preşedinte care ar ordona comandourilor militare să-l asasineze pe un rival politic ar putea scăpa de urmărirea penală fără o acţiune iniţială a Congresului.

Trump şi-a exprimat în repetate rânduri pretenţia de a beneficia de imunitate afirmând, cu caps, într-o postare din 18 ianuarie: "TOŢI PREŞEDINŢII TREBUIE SĂ AIBĂ IMUNITATE PREZIDENŢIALĂ COMPLETĂ ŞI TOTALĂ, DACĂ NU, AUTORITATEA ŞI DECIZIA UNUI PREŞEDINTE AL STATELOR UNITE VOR FI LUATE ŞI VOR DISPĂREA PENTRU VEŞNICIE".

Actul de acuzare întocmit de procurorul special Jack Smith spune că Trump că s-a folosit de afirmaţii false de fraudă electorală pentru a face presiuni asupra legislatorilor statului, a oficialilor Departamentului de Justiţie şi a vicepreşedintelui de atunci Mike Pence, pentru a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2020.

Acesta este doar unul dintre cele patru dosare penale cu care se confruntă Trump şi unul dintre cele două care susţin că ar fi intervenit în alegerile din 2020.

Trump a pledat nevinovat la cele patru capete de acuzare şi i-a acuzat pe procurori de un efort motivat politic de a-i afecta campania.

Chiar dacă argumentul lui Trump nu este acceptat de instanţe, apelul este probabil să îşi atingă obiectivul de a întârzia procesul programat pentru 4 martie şi, eventual, de a-l împinge până după alegerile din noiembrie.

Dacă Trump câştigă alegerile prezidenţiale din noiembrie, ar putea încerca să se graţieze sau să dea ordin Departamentului de Justiţie să închidă cazul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇