Începe procesul lui Trump la New York. Selecția juraților, o provocare: E greu de găsit cineva care să nu aibă o opinie

Începe procesul lui Trump la New York. Selecția juraților, o provocare: E greu de găsit cineva care să nu aibă o opinie

Atunci când viitorii juraţi din New York se vor aduna luni pentru procesul penal al lui Donald Trump în aşa-numitul dosar „bani contra tăcere”, s-ar putea să fie greu de găsit cineva care să nu aibă o opinie despre omul de afaceri impetuos devenit politician, care a început să-şi construiască imperiul imobiliar în Manhattan cu zeci de ani în urmă.

Juraţii vor fi interogaţi de avocaţii candidatului republican la preşedinţie şi de cei ai statului New York, care vor încerca să descopere prejudecăţi şi posibile agende politice înainte de alegerea celor 12 juraţi care vor audia ceea ce ar putea fi singurul caz penal cu care se confruntă Trump înainte de alegerile americane din noiembrie, relatează Reuters.

"Nu există aproape nimeni în New York care să nu aibă o opinie despre Donald Trump", a declarat avocatul Paul Applebaum, care nu este implicat în acest caz. "Mulţi oameni cred că el este fie Satana întruchipat, fie a doua venire a lui Iisus", explică plastic avocatul.

ADVERTISING

Dar chiar dacă Trump este o figură polarizantă şi Manhattan este un bastion democrat, a avea o opinie nu va fi suficient pentru a descalifica un potenţial jurat. Judecătorul Juan Merchan, care supervizează cazul, a sugerat că nu va descalifica persoanele doar pe baza faptului că înclină spre republicani sau democraţi.

"Orientarea politică nu este neapărat o cauză de părtinire", a declarat consultantul Melissa Gomez de la IMS Legal Strategies. "Dar dacă este atât de puternică încât persoana va fi motivată să condamne, asta da, este o problemă", arată ea.

O premieră cu impact electoral

Vineri, la o conferinţă de presă, Trump a fost întrebat despre începerea procesului său. "Selecţia juraţilor este în mare parte noroc. Depinde pe cine primeşti", a spus el.

Acest dosar penal este unul dintre cele patru cu care se confruntă Trump şi primul din istorie pentru un fost sau actual preşedinte american.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În timp ce o condamnare nu i-ar interzice lui Trump să preia din nou funcţia în cazul în care îl va învinge pe preşedintele democrat Joe Biden, un sondaj Reuters/Ipsos din această săptămână a arătat că ar putea fi un factor esenţial pentru alegători. O proporţie de 64% dintre alegătorii înregistraţi în sondajul efectuat pe parcursul a cinci zile, care s-a încheiat luni, au descris acuzaţiile ca fiind cel puţin "oarecum grave", comparativ cu 34% care au spus că acuzaţiile nu sunt grave.

Trump a pledat nevinovat pentru falsificarea înregistrărilor fiscale pentru a ascunde o plată legată de o întâlnire sexuală pe care vedeta porno Stormy Daniels spune că au avut-o. Trump neagă că ar fi avut această întâlnire cu Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, dar a plătit-o totuşi, în campania din 2016, pentru a păstra tăcerea.

Selecţia juriului va dura probabil aproximativ o săptămână într-un caz care se aşteaptă să dureze între şase şi opt săptămâni.

ADVERTISING

Potenţialii juraţi sunt selectaţi aleatoriu din listele electorale şi din alte registre de stat.

Trump s-a folosit în mod obişnuit de problemele sale juridice pentru a obţine sprijin politic şi pentru a strânge fonduri. El se foloseşte frecvent de reţeaua sa socială pentru a se lua de Merchan şi de procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, un democrat care a intentat procesul. Trump îi acuză pe aceştia că au pus la cale un complot pentru a-i zădărnici campania electorală.

Ce părere aveți despre Donald Trump?

Există mai mult de o duzină de întrebări despre Trump în lista de 42 de întrebări pe care Merchan le-a aprobat săptămâna trecută pentru un prim chestionar pentru juraţi.

Întrebările includ dacă potenţialii juraţi au participat la un miting sau la un eveniment de campanie pentru Trump, dacă îl urmăresc pe Trump pe reţelele sociale şi dacă au sentimente faţă de modul în care a fost tratat în cazul banilor tăinuiţi.

Alte întrebări acoperă subiecte mai largi, cum ar fi profesiile, studiile şi hobby-urile oamenilor.

Potenţialii juraţi vor fi întrebaţi, de asemenea, de unde îşi iau ştirile şi dacă au susţinut vreodată grupuri extremiste care includ Proud Boys, Oath Keepers şi Antifa.

Avocaţii vor reduce numărul de juraţi în cadrul unui proces cunoscut sub numele de voir dire. Interogatoriul va avea loc în şedinţă publică, dar juraţii vor putea vorbi separat cu avocaţii şi cu judecătorul, dacă vor dori să păstreze anumite răspunsuri private.

Merchan a decis că juriul va rămâne anonim, invocând potenţiala hărţuire. Însă procurorii, avocaţii apărării şi consultanţii juriului vor primi numele potenţialilor juraţi, ceea ce le va permite să cerceteze internetul şi reţelele sociale pentru a găsi semne de potenţială părtinire.

Atât acuzarea, cât şi apărarea vor putea descalifica câte 10 persoane, fără a da un motiv. Pentru a înlătura orice alt potenţial jurat, avocaţii trebuie să îl convingă pe Merchan că există motive să creadă că nu poate fi imparţial.

Proces în fieful lui BidenDEN

Avocaţii lui Trump au încercat să mute cazul într-o altă jurisdicţie, argumentând că nu ar putea avea parte de un proces corect în Manhattan, unde Biden l-a învins pe Trump cu aproape 85% din voturi la alegerile din 2020. La 8 aprilie, o curte de apel a respins cererea lui Trump de a amâna procesul.

Ambele părţi vor trebui să fie în gardă pentru juraţii invizibili care au o agendă, dar pretind că sunt neutri. Acest risc este deosebit de ridicat în cazul lui Trump, având în vedere implicaţiile sale pentru alegeri, potrivit experţilor juridici.

"Climatul politic din Manhattan pare să favorizeze guvernul, dar este nevoie doar de un singur jurat pentru a împiedica o condamnare, aşa că aceasta este provocarea pentru procurori", subliniază consultantul în procese Jeff Frederick.

Echipa juridică a lui Trump ar putea folosi datele de sondaje ale campaniei sale, listele de corespondenţă şi bazele de date ale alegătorilor pentru a găsi persoane sau atribute demografice precise care ar putea fi simpatizante pentru Trump, arată Frederick. "Ei ştiu cine este receptiv la mesajul lui Trump şi cine nu este", adaugă consultantul.

Tabăra lui Trump va viza probabil bărbaţii mai puţin educaţi, din clasa muncitoare, care au o părere negativă despre forţele de ordine şi care se informează de la instituţii media mai conservatoare, au declarat experţii în drept.

În schimb, procurorii vor căuta probabil persoane cu diplome universitare şi cu slujbe de gulere albe care îşi iau ştirile de la canale de ştiri mai liberale, precum MSNBC. De asemenea, aceştia vor avea probabil ca prioritate obţinerea de femei în juriu, potrivit experţilor juridici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇