Biden spune că America are cea mai bună economie din lume. Trump o numește "un pustiu comercial". Cine are dreptate?

Biden spune că America are cea mai bună economie din lume. Trump o numește "un pustiu comercial". Cine are dreptate?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele american Joe Biden încearcă să convingă alegătorii obosiţi de inflaţie că economia SUA e sănătoasă, afirmând că ”este cea mai bună din lume”, în timp ce rivalul său republican Donald Trump o descrie ca pe ”un pustiu comercial”.

”America are cea mai bună economie din lume”, a spus Biden, la NBC, prezentând astfel un argument care este esenţial pentru campania sa de realegere.

Situaţia economică a Americii în lume devine un subiect de discuţii timpuriu în campania electorală, iar fostul preşedinte Donald Trump descrie în mod obişnuit Statele Unite ca fiind un pustiu comercial, relatează CNBC.

”Suntem o naţiune a cărei economie se prăbuşeşte într-o groapă, al cărei lanţ de aprovizionare este rupt, ale cărei magazine nu au stocuri, ale căror livrări nu vin”, a strigat Trump. la un miting din Georgia, luna trecută.

Dar cifrele descriu o imagine diferită, una mai în concordanţă cu naraţiunea lui Biden despre dominaţia economică americană decât sunt avertismentele apocaliptice ale lui Trump.

ADVERTISING

Ce arată cifrele: Inflația a scăzut, piața muncii e puternică

Inflaţia a scăzut semnificativ de la maximele din 2022, deşi a crescut din nou în ultimele câteva luni.

”În ceea ce priveşte inflaţia, este prea devreme să spunem dacă datele recente reprezintă mai mult decât o explozie”, a declarat miercuri preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell.

Între timp, produsul intern brut al SUA a crescut cu 2,5% în 2023, depăşind semnificativ creşterea altor economii dezvoltate, potrivit unui raport din ianuarie al Fondului Monetar Internaţional.

FMI a estimat că SUA vor deţine poziţia de lider în 2024, deşi se aşteaptă ca ritmul creşterii să scadă la 2,1%.

”Economia SUA este în fruntea economiei globale. Conduce trenul economic global”, a declarat economistul şef al Moody’s Mark Zandi, pentru CNBC.

Chiar dacă ratele dobânzilor au crescut, piaţa muncii a rămas puternică.

ADVERTISING

În martie, companiile private din SUA au adăugat 184.000 de locuri de muncă, a raportat miercuri firma de procesare a statelor de plată ADP, cu mult peste estimarea Dow Jones revizuită în sus de 155.000 de locuri de muncă.

Este cea mai rapidă creştere a ocupării forţei de muncă pe care economia SUA a înregistrat-o din iulie 2023.

Piaţa de valori a înregistrat, de asemenea, câştiguri record în ultimele câteva luni, iar preţurile locuinţelor au crescut, deşi acum au început să scadă pe măsură ce oferta se îmbunătăţeşte.

Pe lângă preţurile ridicate, care se preconizează că vor încetini în anul viitor, Zandi a spus că fundamentele actualei economii americane sunt aproape ideale: ”Economia este imaginea perfectă. Este greu să contrazic asta.”

O combinație de politică și noroc

Supraperformanţa recentă a economiei SUA este rezultatul mai multor factori.

ADVERTISING

”Este atât politică, dar şi noroc”, a spus economistul Joseph Gagnon, de la Peterson Institute for International Economics, un institut de cercetare cu sediul în Washington, D.C.

Ca răspuns la cutremurul economic al pandemiei, guvernul SUA a injectat stimulente de aproximativ 4.000 de miliarde de dolari în economie, pentru a sprijini gospodăriile şi întreprinderile individuale.

”Am avut mai multe stimulente fiscale decât orice altă ţară şi acesta este o parte din motivul pentru care SUA s-au recuperat din depresia Covid mai bine decât orice altă ţară”, a declarat economistul Josh Gotbaum, fost oficial al Casei Albe şi al Departamentului de Trezorerie atât în administraţia democrată, cât şi republicană şi în prezent un savant invitat la Brookings Institution.

Reţeaua de siguranţă prin stimulente a Americii a venit cu un preţ ridicat, lăsând SUA cu un deficit bugetar mult mai mare decât alte ţări. Dar a menţinut şi economia pe linia de plutire, oferind o protecţie, astfel încât companiile să nu fie nevoite să execute disponibilizări în masă, care ar fi putut ajunge într-o recesiune.

Rezilienţa pe piaţa muncii s-a menținut. Rata şomajului a rămas sub 4% în ultimii doi ani, chiar dacă Rezerva Federală a crescut mult ratele dobânzilor.

Poziţia economiei SUA pe scena globală este, de asemenea, un produs al rezistenţei sale în faţa crizelor geopolitice şi a configuraţiei unice a sistemului financiar american.

Pe măsură ce invazia rusă în Ucraina a perturbat preţurile globale ale energiei şi alimentelor, de exemplu, SUA nu au fost afectate la fel de mult ca zone precum Europa şi Japonia, care se bazează mai mult pe importurile de energie şi alimente din Rusia.

Asta e partea norocoasă, spune Gagnon.

Rezilienţa economiei SUA este, de asemenea, rezultatul structurilor sale unice de datorii. Gospodăriile din SUA au fost mai protejate de creşterile ratelor dobânzilor globale, din cauza creditului ipotecar cu rată fixă pe 30 de ani, care a permis gospodăriilor să obţină rate ipotecare extrem de scăzute din primele zile ale pandemiei.

Dobânda ipotecară pe 30 de ani, care este în cea mai mare parte unică pentru sistemul financiar al SUA, a protejat gospodăriile pe măsură ce dobânzile au crescut.

”Sistemul nostru bancar îşi asumă o mulţime de riscuri legate de rata dobânzii, dar în restul lumii, le transferă în gospodării, în afaceri”, a spus Zandi. ”A fost cu adevărat importantă această trecere.”

Chiar dacă economia Statelor Unite rămâne în fruntea restului lumii dezvoltate, mai există loc pentru eşecuri în redresare. ”Nu cred că putem concluziona că am aterizat uşor, că am scăpat”, a spus Zandi.

Deocamdată, Rezerva Federală rămâne neclintită în ceea ce priveşte ratele dobânzilor, în ciuda sugestiilor anterioare că banca centrală ar putea efectua trei reduceri în acest an.

Preşedintele Rezervei Federale din Atlanta, Raphael Bostic, se aşteaptă acum la o singură reducere a dobânzii de referinţă în acest an, probabil spre trimestrul patru. ”Drumul va fi accidentat”, a spus Bostic miercuri într-un interviu la emisiunea ”Squawk Box” de la CNBC.

În timp ce calea de redresare a economiei SUA este încă incertă, experţii sunt optimişti. ”Suntem practic pe sau deasupra pistei pe care eram înainte de pandemie”, a spus Gagnon, de la Institutul Peterson. ”Deci e destul de bine.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇