NATO se pregătește de o eventuală revenire a lui Trump. Stoltenberg propune un fond de ajutor militar pentru Ucraina

NATO se pregătește de o eventuală revenire a lui Trump. Stoltenberg propune un fond de ajutor militar pentru Ucraina

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari), pe cinci ani, care ar conferi alianţei occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului.

Conform planului, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliţie ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, au declarat marţi cinci diplomaţi citaţi de Reuters.

Ar fi un pas menit în parte să protejeze, în perspectiva unei posibile reduceri a sprijinului american, dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă.

ADVERTISING

Este de aşteptat ca propunerea să fie discutată în cadrul reuniunii de două zile a miniştrilor de externe din cadrul NATO, miercuri şi joi, cu scopul de a finaliza la timp un pachet de măsuri pentru summitul NATO de la Washington din iulie.

Până în prezent, NATO ca organizaţie s-a limitat la ajutoare neletale pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanşa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Majoritatea membrilor săi furnizează arme Ucrainei pe bază bilaterală.

Dar diplomaţii au declarat că există o opinie tot mai răspândită în cadrul NATO potrivit căreia a venit momentul de a pune ajutorul militar acordat Ucrainei pe o bază mai sustenabilă, pe termen lung, iar alianţa occidentală este cel mai bine plasată pentru a prelua o mare parte din acest rol.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Misiune NATO pentru Ucraina?

Ca parte a planului, NATO ar urma să creeze o Misiune NATO pentru Ucraina, deşi nu este încă clar dacă misiunea va opera în interiorul ţării, au declarat diplomaţii. Unele ţări au fost prudente chiar şi în privinţa denumirii operaţiunii ca "misiune".

Secretarul general al NATO a declarat că planul este destinat în parte "pentru a proteja împotriva vântului unor schimbări politice" în cazul oricărui membru NATO, dar Trump este pe primul loc în mintea multora, a declarat un diplomat NATO de rang înalt.

ADVERTISING

NATO a refuzat să comenteze în detaliu propunerile lui Stoltenberg, dar un oficial a declarat că miniştrii de Externe vor "discuta cel mai bun mod de a organiza sprijinul NATO pentru Ucraina, pentru a-l face mai puternic, mai previzibil şi mai durabil".

"Nu vor fi luate decizii finale la reuniunile ministeriale din aprilie, iar discuţiile vor continua pe măsură ce ne apropiem de summitul de la Washington din iulie", a declarat oficialul, care a refuzat să fie numit.

Diplomaţii au avertizat că discuţiile pe marginea propunerii se află într-un stadiu incipient şi nu este clar dacă suma totală de 100 de miliarde de euro va fi acceptată şi nici cum va fi finanţată. Toate deciziile NATO necesită un consens între cei 32 de membri ai alianţei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇