Incendiu la Spitalul Judeţean din Slatina. Fumul gros a afectat două etaje (Video)

Incendiu la Spitalul Judeţean din Slatina. Fumul gros a afectat două etaje (Video)

Un incendiu a izbucnit, miercuri, la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina, iar pompierii intervin cu mai multe autospeciale.

Potrivit unei comunicări a ISU Olt pentru SpotMedia.ro, incendiul a cuprins parterul și etajul 1, la izolatoriu.

Flăcările au fost stinse, dar a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

”Până la acest moment, au fost evacuate 36 persoane, dintre care 6 persoane au fost intoxicate cu fum și sunt transportate la UPU. Se continuă operațiunile de căutare”, potrivit ISU Olt.

22 de pacienți vor fi relocați la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, iar alți 8 pacienți vor fi relocați la fosta Secție de Psihiatrie din Slatina.

ADVERTISING

Autoritățile au deschis o linie telefonică unde pot suna rudele și aparținătorii pacienților, pentru a se interesa de starea acestora și locul unde au fost relocați. Numărul de telefon este 0722359050.

Video: ISU

De la ce a pornit focul

Directorul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Dan Stana, a precizat că focul a izbucnit la parter, unde era izolat un pacient în sevraj.

„Am avut un incendiu într-un izolator. A fost un pacient care intrase în sevraj și care a fost izolat în această încăpere și se pare că de aici a pornit incendiul. Pacienții au fost evacuați în timp record, nu avem victime. Șase dintre pacienți au avut intoxicații ușoare și au fost transferați la UPU. (...) Pacientul care a provocat incendiul este printre cei intoxicați”, a spus Dan Stana, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Acesta a adăugat că este posibil ca cineva să îi fi aruncat acestuia un chibrit sau o brichetă, acest lucru urmând să fie verificat.

Iohannis: Trebuie să facem spitalele mai sigure

Preşedintele Klaus Iohannis a fost informat despre incendiu, dar, din datele de până acum, situaţia nu pare atât de gravă cum ar fi putut să fie.

Insă, spune șeful statului, semnalul este clar: este nevoie de spitale performante și sigure.

”Există un incendiu la un spital de psihiatrie din Slatina. Datele de până acum ne arată că nu sunt persoane grav rănite, persoanele care au fost în incintă au fost evacuate.

Deocamdată, din fericire, nu este atât de grav cum ar fi putut să pară chiar la început. Însă semnalul de alarmă este clar: E nevoie de reformă, trebuie să intervenim, trebuie să facem spitalele mai performante, mai sigure”, a spus preşedintele.

ADVERTISING

Un secretar de stat merge la spitalul afectat

Ministerul Sănătăţii anunţă că secretarul de stat Monica Althamer se deplasează miercuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, pentru a evalua situaţia şi a discuta cu autorităţile locale privind transferul pacienţilor în urma incendiului produs la unitatea medicală.

Incendii numeroase în spitalele din România

Incidentul de la Slatina este doar ultimul dintr-un șir de incendii ce au afectat spitalele în ultima perioadă, în unele cazuri petrecându-se adevărate tragedii.

Cele mai grave au fost cele de la Piatra Neamț - din 14 noiembrie 2020, în urma căruia au murit 10 persoane - și Matei Balș, din București, din 29 ianuraie anul acesta, când cinci pacienți au murit.

A fost și alerta de la Marius Nasta din februarie, dar și problemele cu instalația de la un TIR ATI din curtea Spitalului Victor Babeș din București, în urma cărora au murit trei pacienți.

În ce privește unitățile de psihiatrie, din decembrie și până acum au avut loc 4 incendii, majoritatea aprinse de pacienți - este vorba despre incidentele de la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova (8 martie), Spitalul de Psihiatrie din Gătaia (Timiș - 5 ianuarie), Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman (2 ianuarie) și Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi (25 decembrie).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇