Mai mult de o treime dintre ostaticii deținuți de Hamas în Gaza sunt morți

Mai mult de o treime dintre ostaticii deținuți de Hamas în Gaza sunt morți

Mai mult de o treime dintre ostaticii încă deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza au murit, potrivit unui bilanţ al guvernului israelian publicat marţi.

Din cele aproximativ 250 de persoane răpite în enclava palestiniană în timpul atacului Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, câteva zeci au fost eliberate în cadrul unui armistiţiu convenit în noiembrie, în timp ce alţi ostatici au fost recuperaţi – vii sau morţi – de către trupele israeliene.

Potrivit Israelului, 120 de persoane sunt încă ţinute ostatice, dintre care 43 au fost declarate moarte de către autorităţile israeliene pe baza mai multor surse, inclusiv informaţii, înregistrări video de pe camerele de supraveghere şi analize medico-legale, relatează Reuters.

ADVERTISING

Oficialii israelieni susţin însă în privat că bilanţul morţilor ar putea fi mai mare.

Hamas, care a ameninţat la începutul războiului că îi va executa pe ostatici ca represalii la loviturile aeriene israeliene, susţine că aceste lovituri au fost cele care au provocat moartea ostaticilor.

Israelul, care nu a exclus această ipoteză în anumite cazuri, a declarat că unele dintre cadavrele ostaticilor găsite prezentau semne de execuţie.

Armata israeliană a anunţat moartea a patru ostatici deţinuţi de Hamas

Luni, armata israeliană a anunţat moartea a patru ostatici deţinuţi de Hamas, inclusiv a israeliano-britanicului Nadav Popplewell.

ADVERTISING

„Reprezentanţi ai Tsahalului au informat familiile lui Haim Perry, Yoram Metzger, Amiram Cooper şi Nadav Popplewell, răpiţi brutal în Fâşia Gaza la 7 octombrie, că aceştia nu mai sunt în viaţă şi că trupurile le sunt deţinute de către organizaţia teroristă Hamas”, transmite pe Telegram armata israeliană, citată de AFP.

„Estimăm că cei patru (ostatici) au fost ucişi în timp ce se aflau împreună într-o zonă a (oraşului) Khan Yunis, în timpul  operaţiunii noastre de acolo împotriva Hamas”, a precizat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Tsahalului, contraamiralul Daniel Hagari.

ADVERTISING

Trei dintre aceşti ostatici - Amiram Cooper (84 de ani), Yoram Metzger (80 de ani) şi Chaïm Peri (80 de ani) - erau originari din kibuţul Nir Oz, de unde au fost răpiţi la 7 octombrie.

Nadav Popplewell, un cetăţean israeliano-britanic, a fost răpit din kibuţul Nirim.

„Suferinţa uriaşă care însoţeşte această veste dureroasă ar trebui să zguduie orice cetăţean al statului Israelului şi să determine orice conducător la o introspecţie puternică”, scrie într-un comunicat Forumul Familiilor Ostaticilor.

„Ei ar fi trebuit să se întoarcă în viaţă în ţara lor şi în familiile lor”, continuă Forumul, în contextul în care se intensifică presiunile asupra guvernului lui Benjamin Netanyahu în vederea ajungerii la un acord în vederea unei eliberări a ostaticilor.

Aceste familii au cerut guvernului israelian ”să trimită o delegaţie de negociatori în această (luni) seara” şi cer întoarcerea rudelor lor ”în viaţă şi a persoanelor asasinate”.

Vineri, preşedintele american Joe Biden a anunţat că Israelul a propus un plan în etape în vederea unui armistiţiu complet în Fâşia Gaza, care să includă eliberarea treptată a ostaticilor care se află în continuare pe mâna Hamas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇