Credeau că au scăpat grație CCR, dar Înalta Curte redeschide procesul împotriva Ioanei Băsescu și Elenei Udrea, în dosarul alegerilor din 2009

Credeau că au scăpat grație CCR, dar Înalta Curte redeschide procesul împotriva Ioanei Băsescu și Elenei Udrea, în dosarul alegerilor din 2009

Înalta Curte a decis redeschiderea procesului în care Ioana Băsescu şi Elena Udrea scăpaseră iniţial de condamnare în baza deciziei CCR privind prescripţia. Faptele se referă la finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009.

ICCJ a admis acum cererea DNA de recurs în casaţie împotriva deciziei de încetare a procesului penal. Procesul încetase ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

”Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie la completul C8, în compunere de 3 judecători. Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 22 noiembrie 2023. Se vor cita părţile şi se vor încunoştinţa apărătorii aleşi. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

ADVERTISING

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în 11 iulie încetarea procesului penal faţă de Elena Udrea (instigare la luare de mită şi spălare a banilor) şi faţă de Ioana Băsescu (instigare la delapidare şi spălare a banilor), în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009. Decizia instanţei a venit ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, hotărârea fiind definitivă.

Pe latură civilă, instanţa supremă a dispus confiscarea sumei de 1,9 milioane lei de la Elena Udrea.

În prima instanță, Elena Udrea fusese condamnată la 8 ani de închisoare cu executare, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare cu executare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În prezent, Udrea se află închisă la Penitenciarul Târgşor, unde execută o condamnare de şase ani primită în dosarul "Gala Bute".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇