Elena Udrea scapă de dosarul privind mita de 5 milioane de dolari. Faptele s-au prescris, dar trebuie să dea 3,4 milioane de euro

Elena Udrea scapă de dosarul privind mita de 5 milioane de dolari. Faptele s-au prescris, dar trebuie să dea 3,4 milioane de euro

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi că procesul penal încetează, ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale.

Magistraţii au dispus însă confiscarea specială a sumei de 3,4 milioane de euro de la fostul ministru. Decizia nu e definitivă.

Totodată, magistraţii au mai hotărât încetarea procesului penal faţă de Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Nici în cazul lui decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

ADVERTISING

Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă.

Elena Udrea este acuzată că a cerut 5 milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia.

Elena Udrea se află în prezent pușcărie fiind condamnată definitiv în dosarul Gala Bute la 6 ani de închisoare pentru luare de mită.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Udrea mai are o condamnare de 8 ani în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, însă această sentință nu este definitivă.

Mii de inculpați pot scăpa de pedeapsă prin prescrierea faptelor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, în octombrie 2022, o decizie importantă privind prescripția, în urma unor hotărâri CCR.

Este vorba despre un articol din Codul Penal, care le permitea procurorilor să obțină întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi care a fost declarat neconstituţional.

ADVERTISING

Singurele infracţiuni pentru care prescripția nu înlătură răspunderea penală sunt cele de:

  • genocid, crime contra umanității și de război
  • omorul/uciderea unei persoane sau alte infracțiuni comise cu intenţie şi urmate de moartea victimei

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇