În Germania se dă stingerea: Să închidem pur și simplu totul!

În Germania se dă stingerea: Să închidem pur și simplu totul!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numărul noilor cazuri de coronavirus și cel al persoanelor decedate e înspăimântător. Este doar o chestiune de timp până la impunerea unui lockdown „dur” în întreaga Germanie. Și atunci?

Bilanțul publicat de Institutul Robert Koch în fiecare dimineață pe site-ul său este de zile în șir constant sumbru. Așa şi joi dimineață: în Germania au murit până acum peste 20.000 de persoane infectate cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, numărul victimelor a crescut cu 440, la cifra totală de 20.372.

RKI a anunțat că alte 23.679 de persoane s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore - un plus de 1.633 de cazuri faţă de joia trecută.

ADVERTISING

Cifre și valori

Nimeni nu mai poate susține că Germania nu se confruntă cu o problemă serioasă - nimeni în afară de AfD în Bundestag. Și nici că măsurile de până acum au avut vreun efect.

Chiar dacă unii nu consideră relevante cifrele absolute prezentate zilnic și preferă să se ghideze după indicele de incidență pentru șapte zile, care este joi, conform ultimelor informații de la RKI, la valoarea de 0,99 (miercuri: 1,02).

Valoarea de joi a acestui indice arată că 100 de persoane infectate transmit mai departe virusul la alte 99 de persoane. Valoarea reflectă situația din urmă cu 8 până la 16 zile. Dacă această cifră rămâne pentru o perioadă mai lungă sub valoarea de 1 înseamnă că epidemia pierde major din turații.

ADVERTISING

Bavaria, Saxonia și ceilalți

Dar nimeni nu poate vorbi acum despre o epidemie în scădere. De aceea, landurile foarte afectate, Bavaria și Saxonia, fac presiuni pentru adoptarea de măsuri și mai dure la nivel federal pentru a readuce pandemia sub control.

Și reprezentanții sistemului medical susțin același lucru, pentru a evita suprasolicitarea spitalelor. Guvernul de la Berlin și premierii landurilor vor mai avea o rundă de consultări probabil la sfârșitul săptămânii pentru a conveni o poziție comună.

"Dacă toți aplică măsurile...."

Premierul Bavariei, Markus Söder, s-a pronunțat la ZDF în favoarea unui "lockdown complet", de la Crăciun până pe 10 ianuarie.

ADVERTISING

"Să închidem pur și simplu totul, de la magazine până la întreruperea activităţii în multe companii. Dacă toți aplică măsurile, ar fi foarte bine. Am avea astfel trei săptămâni în care am putea reduce simplu contactele. Nu mai găsim o perioadă mai bună tot anul pentru a face acest lucru decât acum între Crăciun și 10 ianuarie", a declarat șeful CSU.

Calea Saxoniei

Premierul Saxoniei, Michael Kretschmer (CDU,) și-a exprimat speranța de a ajunge la o poziție comună cu celelalte landuri, dar a arătat că landul său deja a adoptat măsuri dure.

"Ne-am decis să urmăm calea noastră saxonă și o vom face indiferent de consecințe", a declarat Kretschmer.

În Saxonia se închid de luni școlile, grădinițele și numeroase magazine. Rămân deschise magazinele alimentare și cele pentru asigurarea nevoilor de bază. Să păstrăm deschise magazinele, școlile și grădinițele ar însemna "să nu obținem efectul dorit", a explicat Kretschmer. Saxonia a devenit cel mai mare focar de pandemie din întreaga Germanie.

În Bavaria, unde se înregistrează, de asemenea, un număr de cazuri peste media la nivel federal, există deja de miercuri reguli stricte precum interdicții de părăsire a locuințelor între anumite ore, de comercializare a băuturilor alcoolice în centrele orașelor și de părăsire a locuinţelor în zonele devenite focare de epidemie.

Medicii și oamenii de știință

Și șeful Societății Spitalelor Germane (DKG), Gerald Gaß, crede că este necesară impunerea unui lockdown dur, așa cum recomandase anterior academia de științe Leopoldina. Gaß a argumentat similar cu premierul bavarez Söder. 

"Cea mai mare șansă oferită de un lockdown dur de trei săptămâni este că persoanele infectate nu mai intră în contact cu cele sănătoase. Astfel nu mai are nici virusul șanse să se răspândească", a declarat Gaß pentru "Passauer Neue Presse".

Și președintele asociației medicale Marburger Bund, Susanne Johna, a subliniat: "Personalul medical lucrează la limită". Măsurile înăsprite din anumite regiuni ar fi fără îndoială foarte dure, dar nu există o alternativă rațională, a spus Johna pentru "Rheinische Post".

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇