Atena a fost înghițită de o ceață portocalie, provocată de furtuna de praf adus din Sahara.
E unul dintre cele mai grave episoade de acest gen care au lovit Grecia.
Autoritățile elene au avertizat populaţia că concentrațiile de praf pot reduce lumina soarelui și vizibilitatea, în timp ce creșterea nivelului de particule fine prezintă riscuri pentru sănătate, scrie The Guardian.
Norii de praf aduşi din Sahara au acoperit Atena și alte orașe grecești, aşa cum se vede în imaginile surprinse marţi.
O ceață galben-portocalie a înăbușit mai multe regiuni ale Greciei, după zile de vânt puternic din sud.
„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteorologică la Observatorul din Atena.
Grecia fusese deja afectată de norii de praf din Sahara la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, care au sufocat, de asemenea, părți din Elveția și sudul Franței. Unii au ajuns şi prin România.
Şi acum valul de praf din Sahara a traversat România şi s-a depus noaptea trecută în mai multe localități din sud-estul țării. Fenomenul a fost semnalat în județele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, dar şi din alte zone ale ţării şi din Bucureşti. Aici puteţi vedea o galerie foto din România.
Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an.
În timp ce cele mai mari particule revin rapid pe pământ, cele mai mici pot parcurge mii de kilometri, ajungând în toată Europa.
Serviciul meteorologic grec speră că cerul va începe să se limpezească miercuri.
Vânturile puternice de sud din ultimele zile au stârnit, de asemenea, incendii de vegetație timpurii, nesezoniere, în sudul țării. Serviciul de pompieri a transmis marți seara că 25 de incendii au izbucnit în toată țara, în ultimele 24 de ore.