Meteorologii avertizează, miercuri, asupra pătrunderii unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României.
Depunerile de praf roşiatic vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber, în special în zonele şi intervalele cu ploaie.
”În perioada 27 martie, ora 12 – 28 martie, ora 22, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice”, anunţă ANM, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăşi aria geografică a României şi se va regăsi deasupra Mării Negre şi Ucrainei.
Meteorologii precizează că ploile se vor semnala în special în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului.
”Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie”, a transmis instituţia citată.
Meteorologii anunţă vânt puternic şi ploi, în cea mai mare parte a teritoriului ţării, până vineri seară, fiind emise şi două avertizări de tip cod galben. În zonele montane, rafalele vor depăşi 90 de kilometri la oră.
Pericolul pentru sănătate
Praful provenit din furtunile de nisip din Africa de Nord, care colorează cerul în portocaliu sau roşu, poate afecta sănătatea oamenilor, agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie, reducând randamentul panourilor solare, aminteşte Copernicus, citat de Adevărul.
Totuși, aceste pâcle de nisip sunt mai puţin toxice decât particulele ultrafine produse de traficul rutier, de încălzirea cu lemne, cărbuni sau de incendii.