Oamenii răspândesc mult mai multe virusuri animalelor decât invers

Oamenii răspândesc mult mai multe virusuri animalelor decât invers

Ne-am obișnuit să considerăm unele specii de animale, așa cum sunt șoarecii sau liliecii, dar nu numai, ca fiind purtătoare de agenți patogeni care ne pot îmbolnăvi. Realitatea e însă că noi răspândim mai multe boli decât ele, arată un studiu recent.

O analiză globală a genomurilor virale realizată de o echipă de cercetători de la University College London arată că, în realitate, în 64% din cazuri, oamenii sunt cei care infectează alte specii, scrie New Scientist.

Un exemplu oferit de specialiști este chiar pandemia Covid. Este adevărat că virusul s-a transmis de la lilieci la oameni, posibil prin intermediul altor specii, însă oamenii au transmis virusul către numeroase specii de animale, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Ecology&Evolution.

ADVERTISING

Iar asta nu era deloc greu de anticipat, subliniază autorii studiului. Populația umană este foarte mare, iar un virus care se răspândește printre oameni are șanse uriașe să sufere mutații pentru a se transmite altor specii.

SARS-CoV-2, MERS-CoV și virusurile gripei sunt printre cele mai comune virusuri, dar departe de a fi singurele, care se transmit de la oameni la animale.

Pericolul la adresa vieții sălbatice este mai mare decât ne-am imagina, atrag atenția oamenii de știință.

Specialiștii londonezi amintesc în studiu de criza din 2008, atunci când populația de cimpanzei din Uganda a fost decimată ca urmare a infectării cu un virus respirator (HMPV) care produce efecte banale în rândul oamenilor, similare cu o răceală comună. În rândul cimpanzeilor, el a fost însă fatal.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇