Praful Saharei a acoperit mașinile în România (Galerie foto) Internauții s-au lansat în glume și teorii. Beatrice Mahler are însă un avertisment serios

Praful Saharei a acoperit mașinile în România (Galerie foto) Internauții s-au lansat în glume și teorii. Beatrice Mahler are însă un avertisment serios

Valul de praf din Sahara care traversează în aceste zile România s-a depus noaptea trecută în mai multe localități din sud-estul țării.

Fenomenul a fost semnalat în județele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, dar şi din alte zone ale ţării şi din Bucureşti.

La Slobozia, praful adus de ploaie s-a așternut pe toate mașinile:

Imagini cu maşini acoperite de praf din mai multe zone ale țării au fost distribuite intens, miercuri, în mediul online.

Glume şi teorii

Unele fotografii sunt însoţite de comentarii care pun sub semnul întrebării acest fenomen.

"Praful asta "saharian" a fost atat de deștept de s-a depus peste tot ce mișcă, fără să bată vântul nicio secundă. Vorba prietenului meu (…): "La cât praf s-a depus în toată țara, ar fi trebuit să se termine tot nisipul saharian". Doar că nisipul nostru constănțean aflat la 200 km de București nu mai ajunge aici, dar bine că tot "praful saharian" traversează 4.000 km ca să ajungă în plămânii noștri și pe deasupra tuturor mașinilor. (...)

ADVERTISING

Ca atare, nu putea fi aruncat decât de sus într-un mod controlat ca să se depună în acest hal peste tot. Au avut treabă serioasă (…) care au stropit aseară! O să ajungem să ne sufocăm la cât dese sunt aceste reprize de stropeală toxică!

Dar în jur e liniște și pace. Cum nimeni nu se revoltă în viața reală, NU avem nicio șansă să anulăm aceste nenorociri zilnice. Nu știu cât vor mai rezista plămânii noștri la un asemenea asalt TOXIC!", a scris cineva.

”La cât praf s-a depus în toată ţara, ar fi trebuit să se termine tot nisipul saharian", este un alt comentariu de pe reţelele de socializare.

”Maşina a făcut varicelă după ploaie. Eu am nările arse la fiecare 3 zile, de doi ani încoace. Se pricepe greu şi degeaba. Am intrat în zodia demenţei de câţiva ani, s-a dat liber la salvarea planetei de oameni. Una-două, praf saharian”, a comentat un alt internaut.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mulți s-au amuzat, iar glumele au curs pe Internet:

"Praf saharian, ploaie englezească, primăvară polară 🙂 Cum să nu iubești vremea asta? 🙂"

"E Crăciunul pentru spălătoriile auto."

"Da, urâtă ploaia asta cu praf saharian. De azi dimineața tot spăl la camilă…"

"Și la noi o plouat cu hidrogen doi oxigen. Duamne… ce prăpăd!"

"S-a dat" cu ceva maro de sus! Cine a dat, sa cureţe! Aţi păţit?", a scris alt utilizator.

"Să știi că e foarte adevărat însă praful ăsta aruncat din avioane cu motor îi afectează doar pe cei care nu s-au vaccinat. În fapt ăsta a fost planul ocultei mondiale de la bun început. Să se scape de cei care nu vor să facă ce dorește Bill Gates și Soros", a scris altcineva.

ADVERTISING

Risc pentru cei cu boli respiratorii și cu alergii

Revenind la modul serios, persoanele care suferă de boli respiratorii cronice pot fi afectate de praful saharian, avertizează medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

"Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni.

Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi, în următoarele cinci zile de la expunere. Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi acesta", a afirmat medicul, pentru Agerpres.

Beatrice Mahler a spus că şi persoanele alergice pot fi deranjate de praful saharian. "Persoanele alergice pot fi şi ele deranjate. Simptomatologia este practic specifică tipului de alergie pe care o au: nas înfundat, alţii strănută, alţii au conjunctivele injectate.

Medicaţia pe care ei o iau de la medicul alergolog trebuie administrată regulat şi sunt convinsă că şi medicii alergologi sau pneumologi pentru pacienţii cu astm alergic au recomandat pentru fiecare pacient suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă", a arătat Mahler.

La persoanele sănătoase, organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule, în cazul în care expunerea este de scurtă durată.

Cu toate acestea, nu este recomandată practicarea sportului în aer liber: "Ce nu este recomandat în astfel de momente este să facem sport în aer liber, să creştem ventilaţia pulmonară, pentru că în acel moment organismul va avea ca prioritate să oxigeneze corpul şi nu să protejeze corpul. Este de preferat să evităm efortul în aer liber în momentul în care există atenţionări de acest tip", a explicat medicul.

Cât stă norul de praf deasupra României

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că o masă de aer încărcată cu praf din Sahara se va afla deasupra României marţi şi în prima partea zilei de miercuri.

”În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, a transmis ANM.

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele în care va ploua.

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇