Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.
Decizia ÎCCJ este definitivă.
Din completul de la instanța supremă care a judecat recursurile au făcut parte magistrații Alina-Gianina Prelipcean, Maria Hrudei și Ionel Florea.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Curtea Constituțională a României și o persoană fizică (Andrei Ștefan Mitrea) – avocat din București au contestat decizia prin care un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis, joi, o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.
"Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare", potrivit minutei deciziei Curții de Apel Ploiești.
- Bizara decizie de la Ploiești. Cauze și efecte asupra alegerilor
- Decizia judecătorului din Ploiești: trambulină pentru Simion
Decizia surprinzătoare de suspendare a hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 poartă semnătura judecătorului Alexandru Vasile, magistrat la Curtea de Apel Ploiești.
Judecată fulger
Înalta Curte de Casație și Justiție a reacționat cu o viteză fără precedent: la mai puțin de 24 de ore după ce Curtea de Apel Ploiești suspendase și anulase decizia Curții Constituționale de invalidare a alegerilor prezidențiale, ÎCCJ a desființat complet hotărârea instanței din Ploiești.
Judecata recursului a durat doar 20 de minute, iar decizia definitivă a fost pronunțată după încă o oră. ÎCCJ a admis recursurile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Curtea Constituțională și două persoane fizice, stabilind că instanțele de drept comun nu au competența de a analiza hotărârile CCR.
Argumentul-cheie al ÎCCJ a fost că atacarea unei decizii a Curții Constituționale în contenciosul administrativ este inadmisibilă și că nicio instanță judecătorească din România nu are autoritatea de a judeca sau suspenda hotărârile CCR.
CCR a reacționat dur la decizia Curții de Apel Ploiești, acuzând instanța că „a încălcat Constituția” și subliniind că „independența judecătorului nu justifică nesocotirea Constituției într-un stat de drept”.
Decizia ÎCCJ vine și în contextul în care, în luna ianuarie, aceeași instanță a respins o acțiune similară depusă de Călin Georgescu, reafirmând imposibilitatea contestării hotărârilor CCR în fața instanțelor de drept comun.
Judecătorul Alexandru Vasile, cel care a suspendat decizia CCR la Curtea de Apel Ploiești, a susținut că CCR a intervenit prea târziu și și-a încălcat propriile hotărâri anterioare, inclusiv validarea primului tur de scrutin.
El a pus la îndoială legalitatea sesizării din oficiu de către CCR și a susținut că presupusele fraude invocate nu privesc direct procesul de vot sau stabilirea rezultatelor, ci mai degrabă campania electorală și finanțarea acesteia.
În motivarea deciziei de anulare a alegerilor, CCR arătase că întregul proces electoral a fost viciat de nereguli majore, afectând caracterul liber, corect și echitabil al scrutinului.