Decizia surprinzătoare de suspendare a hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 poartă semnătura judecătorului Alexandru Vasile, magistrat la Curtea de Apel Ploiești.
Acesta este deja cunoscut în sistemul judiciar pentru detașările sale constante la Ministerul Justiției în timpul mai multor guverne PSD, dezvăluie Info Sud-Est.
Un judecător cu istoric politic complex
Alexandru Vasile a fost implicat activ în structurile centrale ale Justiției. Potrivit datelor oficiale, a fost detașat prima oară la Ministerul Justiției între 2013 și 2017, perioadă în care a lucrat sub nu mai puțin de cinci miniștri:
- Robert Cazanciuc (PSD)
- Raluca Prună (tehnocrată, Guvernul Cioloș)
- Florin Iordache (PSD)
- Ana Birchall (ex-PSD, interimar)
- Tudorel Toader (PSD)
În 2020, Vasile a încercat să revină în minister, de data aceasta sub conducerea lui Stelian Ion (USR). Ministerul Justiției a transmis o solicitare de detașare către CSM pe 23 decembrie 2020 — exact în ziua în care fostul ministru Cătălin Predoiu (PNL) preda mandatul către noul ministru USR.
Detașare revocată
Deși inițial Secția pentru judecători a CSM, condusă atunci de Bogdan Mateescu, a aprobat detașarea lui Vasile în ședința din 14 ianuarie 2021, Tribunalul Prahova s-a opus, invocând lipsa de personal.
Ca urmare, pe 11 februarie 2021, CSM a revocat detașarea, la mai puțin de o lună de la aprobare.
Acum, Alexandru Vasile revine în centrul atenției printr-o decizie cu ecouri puternice: a suspendat hotărârea Curții Constituționale care anula rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 — o decizie considerată de unii experți în drept fără precedent și juridic discutabilă.
- Bizara decizie de la Ploiești. Cauze și efecte asupra alegerilor
- Decizia judecătorului din Ploiești: trambulină pentru Simion
În lipsa unei motivări detaliate, rămâne neclar în ce temei legal s-a luat această măsură extremă, dar reacțiile nu au întârziat: societatea civilă, politicieni și specialiști în drept constituțional solicită explicații urgente din partea instanței și iar Parchetul aşteaptă o intervenție definitivă a Înaltei Curţi.
Ce riscă judecătorul Alexandru Vasile
Deja Secţia pentru judecători a CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica posibila săvârșire a unei abateri disciplinare de către judecătorul Alexandru Vasile.
Legea 303 pe 2022 prevede că:
"(1) Există rea-credință atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu știință normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane.
(2) Există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual".
Dacă se va constata că judecătorul Alexandru Vasile a acționat cu rea-credință sau gravă neglijență, acesta poate fi sancționat, în funcție de gravitatea faptei, cu:
- a) avertisment;
- b) diminuarea indemnizației de încadrare brute lunare cu până la 25% pe o perioadă de până la un an;
- c) mutarea disciplinară pentru o perioadă efectivă de la un an la trei ani la o altă instanță, chiar de grad imediat inferior;
- d) retrogradarea în grad profesional;
- e) suspendarea din funcție pe o perioadă de până la 6 luni;
- f) excluderea din magistratură.