Decizia surprinzătoare de suspendare a hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 vine pe fondul a peste 100 de contestații în acest sens înregistrate la curțile de apel.
Peste 130 de cereri privind anularea sau suspendarea deciziei CCR din decembrie s-au înregistrat la curțile de apel din România în perioada 8-17 aprilie.
Cum au fost formulate aceste cereri? Mecanismul contestațiilor împotriva deciziei CCR a fost coordonat de o fostă judecătoare, acum influencer pe Tik Tok, dezvăluie site-ul de investigații Snoop.
- Un judecător din Ploiești a decis suspendarea executării hotărârii CCR de anulare a alegerilor. Parchetul a declarat recurs
- CCR a făcut recurs la decizia care a suspendat anularea alegerilor. Parchetul și două persoane fizice au mai contestat hotărârea judecătorului Vasile de la Ploiești
Mai exact, un formular prin care susținătorii lui Călin Georgescu erau instruiți să dea în judecată Curtea Constituțională a circulat pe Internet: oamenii erau îndemnați să facă plângerea pe 15 aprilie, până la ora 14.00. Cea care-i ghida pe oameni să completeze documentele este fostul vicepreședinte al Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte.
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a admis, joi, o astfel de plângere, depusă de o persoană pe nume Gheorghița Popescu. Este și singura admisă până acum, din cele peste 130 depuse.
Cum s-a desfășurat instructajul de a contesta decizia CCR
Pe site-ul https://anulareccr.vercel.app erau descriși doi pași. Primul, o plângere pe site-ul CCR, cu un formular atașat, care putea fi descărcat și apoi completat. Apoi, un e-mail trimis Curții de Apel aferente județului din care reclamantul făcea plângerea.
- Bizara decizie de la Ploiești. Cauze și efecte asupra alegerilor
- Decizia judecătorului din Ploiești: trambulină pentru Simion
E-mailul trebuia să conțină acțiunea de anulare, plângerea prealabilă la CCR, capturi de ecran, hotărârea CCR din decembrie 2024 și dovada plății taxelor de timbru.
Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte le explica oamenilor pe Tik Tok cum pot plăti rapid, online, taxa de timbru. Ea apare și pe lista celor care au deschis procese. Al ei a fost înregistrat la Curtea de Apel Suceava pe 11 aprilie 2025, însă a primit termen abia pe 20 mai 2025.
Axinte este urmărită, pe Tik Tok, de peste 31.000 de oameni și este cunoscută drept o fană a fostului candidat Călin Georgescu.
În vârstă de 59 ani, a fost judecătoare, ultima oară vicepreședinte al Tribunalului Botoșani (2022). Pe site-ul luju.ro, Axinte a criticat decizia de a-l exclude din cursa prezidențială pe Georgescu.
„Doamna Lăcrămioara Axinte este creierul acestor sute de acțiuni în justiție”, spune influencerul Bogdan Vasile-Stoicescu pe contul său de Tik Tok.
În 14 aprilie, el își îndemna urmăritorii și de pe Facebook să intre pe site-ul „doamnei judecător Lăcrămioara Axinte și să urmați instrucțiunile de acolo pentru completarea setului de documente necesare fiecăruia dintre voi dacă vreți să dați în judecată pe cont propriu statul mafiot.” Mesaj preluat ulterior în mai multe grupuri suveraniste.
Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârii Curţii Constituţionale a României, din 6 decembrie 2024, prin care erau anulate alegerile din decembrie 2024.
CCR a atacat cu recurs, vineri, decizia Curţii de Apel Ploieşti. Însă şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, dar şi două persoane fizice au contestat, de asemenea, hotărârea.
Decizia surprinzătoare de suspendare a hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 poartă semnătura judecătorului Alexandru Vasile, magistrat la Curtea de Apel Ploiești.