Iarnă cu minus 21 de grade: Peste 600 de școli închise, Deca propune cursuri online. Trenuri anulate, drumuri închise, ambulanțe blocate și nou-născut dus jumătate de km, pe jos

Iarnă cu minus 21 de grade: Peste 600 de școli închise, Deca propune cursuri online. Trenuri anulate, drumuri închise, ambulanțe blocate și nou-născut dus jumătate de km, pe jos

Episodul de iarnă veritabilă continuă să creeze probleme în ţară, iar ANM prognozează chiar şi minus 21 de grade la noapte, în unele regiuni.

Sunt drumuri naţionale închise şi nu se ţin cursurile în peste 600 de şcoli din 8 judeţe, pentru că aşa au decis autorităţile locale. Ministrul Educației Ligia Deca a propus să fie ținute cursuri online acolo unde este posibil, o decizie urmând a fi anunțată în cursul serii.

În Moldova, sunt trenuri anulate, altele au întârzieri, iar unul s-a stricat din cauza condiţiilor meteo.

Două ambulanţe au rămas blocate în nămeţi în Vaslui şi Botoşani, iar o femeie a născut acasă, bebelușul fiind transportat de cadrele medicale, în brațe, aproximativ jumătate de kilometru. În Suceava, un copil de un an şi şapte luni a fost preluat cu şenilata pentru a fi dus la spital.

Iată cele mai importante incidente provocate de vreme marţi, 9 ianuarie:

19:55 - Ministerul Educaţiei anunţă că orele rămân suspendate şi miercuri în câteva şcoli din judeţele Brăila, Iaşi şi Neamţ.

  • Brăila: o unitate de învăţământ
  • Iaşi: 8 unităţi de învăţământ
  • Neamţ: 2 unităţi de învăţământ

19:45 - Cursurile şcolare vor fi reluate, miercuri, în toate unităţile de învăţământ din judeţul Botoșani, a declarat, marţi, pentru Agerpres, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Bogdan Suruciuc. Potrivit acestuia, cei peste 1.100 de elevi care au stat acasă marţi din cauza drumurilor impracticabile vor recupera orele pierdute în baza unui grafic stabilit de consiliile de administraţie ale şcolilor.

ADVERTISING

18:50 - În Munții Făgăraș și Bucegi este risc însemnat de avalanșă, potrivit buletinului emis de Administrația Națională de Meteorologie și valabil de marți de la ora 20.00 până joi la ora 20.00.

17:00 - Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că orele se pot desfăşura online în zonele afectate de vremea rea, dacă infrastructura permite, în caz contrar acestea urmând a fi recuperate.

„Tocmai am încheiat o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali pentru evaluarea situaţiei din ţară, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile care au generat suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în şcoli şi grădiniţe din mai multe judeţe. Acolo unde infrastructura permite, orele se pot desfăşura online. În cazul în care nu este posibilă desfăşurarea online a activităţilor, acestea vor fi recuperate într-un program stabilit la nivelul consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ", a scris Deca pe Facebook.

16:50 - Pe calea ferată circulația feroviară se desfășoară în continuare în condiții de iarnă, dar o parte din restricțiile impuse au fost ridicate.

  • Astfel, pe raza SRCF Galați, pe distanța Mărășești – Tecuci (fir I și II), începând cu ora 13:00 s-a reluat circulația automotoarelor fără antemergător.
  • Pe distanța Brăila – Făurei, începând cu ora 13:45 a fost ridicată restricția de viteză de 70 km/h.
  • Pe raza SRCF Iași, pe distanța Leșu Ilvei – Poiana Ilvei și Lunca Ilvei – Coșna, la ora 11:33 a fost ridicată restricția de viteză de 50 km/h.
  • Pe raza SRCF Iași, pe linia neinteroperabilă Hârlău – Iași, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în cursul dimineții, trenul R 11404 (Regio Călători) s-a defectat și a fost nevoie de locomotivă de ajutor pentru tractarea acestuia.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

16:40 - Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, din cauza vântului care viscoleşte zăpada depusă, sunt trei drumuri naţionale cu circulaţia oprită:

  • DN 23B Stupina-Ciorăşti, judeţul Vrancea
  • DN 11A Bârlad-Iveşti, judeţul Vaslui
  • DN 26 Murgeni-Blăgeşti, judeţul Vaslui.

De asemenea, circulaţia rămâne restricţionată pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone pe DN 24B Albiţa-Huşi, judeţul Vaslui, DN 15D Roman-Crăieşti, judeţul Neamţ, şi DN 29 Răchiţi-Săveni, judeţul Botoşani.

Rămân oprite și manevrele în toate porturile de la Marea Neagră.

14:59 - Drumurile naţionale pe care circulaţia rutieră este întreruptă sunt următoarele:

  • DN 11A (km 68+000 - km 94+ 000) - Podu Turcului (BC) - Bârlad (VS);
  • DN 23B (km 6+ 000 - km 14+ 000) - Stupina (VN) - Ciorăşti ( VN);
  • DN24A (km 56+000 - km 84+000) - Berezeni (VS) - Otetoaia (VS);
  • DN26 (km 81+000 - km 92+000) - Murgeni (VS) - Blăgeşti (VS)

Există restricţii pentru autovehiculele de peste 7,5 tone pe:

  • DN 15 D ( km 51+ 000 - km 74+ 245) - Roman ( NT) - Crăieşti (NT);
  • DN 24 B ( km 33+ 000 - km 49 + 000) - Huşi ( VS) -Albiţa (VS);
  • DN22 (km 2+800 - km 30+000) - Râmnicu Sărat (BZ) - Băile (BZ)

În plus, din cauza vântului puternic, sunt oprite manevrele în toate porturile de la Marea Neagră.

Pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie echiparea cu anvelope de iarnă, avertizează autoritățile.

12:11 - Un medic de ambulanţă şi pompieri din cadrul ISU Suceava au intervenit, în noaptea de luni spre marţi, pentru a prelua şi a duce la spital un copil de un an şi şapte luni, cu afecţiuni respiratorii. Din cauză că ambulanţa nu a mai putut înainta pe drumul acoperit cu zăpadă viscolită, salvatorii s-au deplasat opt kilometri cu ajutorul unei şenilate. Ei au preluat copilul şi pe mama acestuia şi i-au dus la spital.

ADVERTISING

12:04 - Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, astfel că în stațiile Vârciorova și Pașcani circulația este îngreunată în zona macazelor din cauza gerului, iar pe distanța Sihlea – Râmnicu Sărat șina este ruptă și se circulă pilotat. CFR Călători transmite că mai multe trenuri înregistrează întârzieri.

Au fost anulate trenurile:

  • Regio 5551/5550 Pașcani-Târgu Neamț și retur,
  • Regio 6454/6453 Iași-Scânteia și retur,
  • Regio 5471/5472 Bacău-Bicaz-Piatra Neamț,
  • Regio 6502/6501 Iași-Ungheni Prut-Iași,
  • Regio 5462 Piatra Neamț-Bacău și Regio 5461 circulă cuplate cu IR 1858 pe relația Piatra Neamț-Bacău

Pasagerii care au bilete la trenurile afectate pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă).

11:41 - Trei persoane fără adăpost, afectate de temperaturile scăzute, au fost aduse marţi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Buzău, printre ele aflându-se un bărbat în şoc hipotermic şi o femeie găsită în stop cardio-respirator.

10:55 - La nivel naţional, angajaţii MAI au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru deblocarea a 190 de autovehicule înzăpezite cu aproximativ 400 de persoane la bord.

10:52 - 15 autoturisme au rămas blocate în zăpadă, în cursul nopţii de luni spre marţi, pe drumurile din judeţul Galaţi. Un caz special a fost o maşină cu 4 cetăţeni moldoveni, printre care doi copii mici, care veneau din Cehia şi mergeau către Vama Oancea. Maşina a rămas blocată pe DJ251G, după ce s-a defectat şi s-a înzăpezit. Cu sprijinul primăriilor din Valea Mărului şi Corni şi cu un utilaj al CJ Galaţi, cetăţenii din Republica Moldova au fost preluaţi şi adăpostiţi acasă la primarul din Corni.

10:15 - Vremea va fi rece în toată țara, geroasă în noaptea de marți spre miercuri îndeosebi în nord, centru și est (minime termice de până la -21…-20 de grade în estul Transilvaniei), iar în noaptea de miercuri spre joi, mai ales în est și centru (minime termice de până la -16…-15 grade în estul Transilvaniei), transmite ANM, într-o informare de marţi dimineaţă.

Codul galben de viscol a fost prelungit până marţi, la ora 23. În sudul Moldovei, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...70 km/h și vor fi perioade în care acesta va fi asociat cu ninsori slabe.

cod-galben-viscol
Foto: ANM

9:50 - CFR SA anunţă că circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza sucursalelor Iaşi şi Galaţi, din cauza vântului puternic, viscolului şi temperaturilor scăzute. 11 trenuri au fost anulate pe raza SRCF Iaşi, iar alte 18 au avut întârzieri substanţiale. În plus, pe linia Hârlău – Iaşi, din cauza zăpezii abundente şi a viscolului, trenul R 11404 (Regio Călători) s-a defectat şi aşteaptă locomotivă de ajutor

Pe raza SRCF Galaţi, pe distanţa Mărăşeşti – Tecuci, circulaţia e permisă doar cu antemergător (locomotivă Diesel sau electrică). Pe distanţa Brăila – Făurei, trenurile circulă cu restricţie de viteză de 70 km/h. 

Pe raza SRCF Iaşi, din cauza ninsorii şi a viscolului, pe distanţa Leşu Ilvei – Poiana Ilvei şi Lunca Ilvei – Coşna se circulă cu restricţie de viteză de 50 km/h.

9:33 - O ambulanță solicitată de o femeie gravidă a rămas înzăpezită pe un drum din județul Vaslui. Până la urmă, femeia a născut acasă, iar bebelușul a fost transportat de cadrele medicale, în brațe, aproximativ jumătate de kilometru. Incidentul a avut loc în noaptea de luni spre marți, la Mascurei.

9:21 - Peste 600 de școli din 8 județe sunt închise marți dimineață, anunță Ministerul Educației într-o informare de presă. În județul Iași, toate cele 600 de școli au cursurile suspendate, iar în restul județelor este vorba doar de câteva școli.

9:04 - O ambulanţă care se deplasa la un caz, o maşină de dializă, dar şi mai multe autoturisme au rămas blocate în zăpadă în cursul nopţii, pe mai multe drumuri din judeţul Botoşani. Într-un final au fost scoase din nămeţi de pompieri şi drumari. De asemenea, pe DC 77, o cisternă de 3,5 tone a derapat la intrarea pe barajul Rogojeşti. 

8:38 - Din cauza viscolului, un autocar cu 47 de persoane a ieşit în afara părţii carosabile, marţi dimineaţa, la Doaga, în judeţul Vrancea. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Călătorii şi şoferul au fost transportaţi cu un microbuz ISU la staţia Peco de la Tişiţa, până la repunerea autocarului pe carosabil.

Judeţul Vrancea se află sub cod galben de vreme rea. Din cauza viscolului, e închisă temporar circulaţia pe DJ 204 D Focşani - Suraia, DJ 205 H DN2 - Păuneşti, DJ 204 E DN2 - Panciu, DJ 205E DN2 - Ţifeşti şi DJ 204E DN2 - Mărăşeşti.

7:00 - Toate școlile din județul Iași sunt închise marți, 9 ianuarie, potrivit hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Și în Neamț nu se fac cursuri în şase unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială 1 Făurei, Şcoala Gimnazială Bahna, Şcoala Gimnazială Dulceşti, Şcoala Gimnazială Trifeşti, Şcoala Gimnazială "Nicolae Apostol" Ruginoasa şi Şcoala Gimnazială "I.I.Mironescu" Tazlău. Totodată, elevii care fac naveta din zonele cu probleme cauzate de zăpadă vor fi scutiţi de la ore.

6:30 - În judeţul Brăila, nouă localități au rămas fără energie electrică din cauza vremii nefavorabile: Boarca, Racoviţă, Corbeni, M. Kogălniceanu, Cuza Vodă, Salcia Tudor, Căldăruşa, Gemenele, Gavani.

6:01 - O aeronavă Ryanair care venea de la Treviso şi trebuia să aterizeze, luni seară, pe Aeroportul Otopeni a aterizat la Băneasa, dar compania a luat decizia de a nu debarca pasagerii. Avionul a decolat apoi spre Otopeni, unde a ajuns cu o întârziere de două ore și jumătate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇