Holeră depistată într-o piață de animale din Wuhan. Mulți s-au panicat că se repetă istoria Covid

Holeră depistată într-o piață de animale din Wuhan. Mulți s-au panicat că se repetă istoria Covid

Bacteria care provoacă holera a fost depistată la un student din oraşul chinez Wuhan, precum şi în mostre prelevate de la ţestoase cu carapace moale vândute într-o piaţă alimentară, iar acum în China există temeri că situaţia ar putea lua amploarea pandemiei de Covid-19, relatează Reuters.

Autoritățile din Wuhan, oraș cu o populaţie de peste 12 milioane de locuitori, au anunţat luni că studentul infectat cu holeră este singurul caz înregistrat, dar nu au dezvăluit care sunt sursele bacteriilor. Oficialii susțin că nu există nicio legătură între tulpina de vibrio cholerae O139 contractată de către student şi probele de la țestoase.

ADVERTISING

Piaţa alimentară din care provin mostrele de la ţestoase cu carapace moale a fost dezinfectată, au anunţat autorităţile locale. Deşi nu a fost găsit niciun caz de holeră în rândul persoanelor care au intrat în contact cu ţestoasele, magazinul care le vindea a primit ordine de închidere pentru trei zile.

Oficialii urmăresc, de asemenea, produse nespecificate din acelaşi lot, dar care au ajuns în alte piețe.

Cazurile de holeră, boală acută de diaree apoasă, potenţial fatală în lipsa unui tratament prompt, sunt rare în China, fiind raportate cinci cazuri în 2021 şi 11 în 2020, dar fără decese.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest moment, nu există un motiv major de îngrijorare, însă supravegherea continuă este importantă, a spus Andrew Greenhill, profesor de microbiologie la Federation University Australia. El a menționat că O139 a fost depistat și în alte ţări şi că e puţin probabil să existe focare mari de holeră în locaţii cu apă potabilă şi sistem de canalizare adecvat.

În pofida lipsei unor indicii solide ale unui focar de holeră, internauţii îngrijoraţi de o altă epidemie au dezbătut acest subiect pe platforma Weibo și se tem că situaţia ar putea lua amploarea pandemiei de Covid-19.

ADVERTISING

Primele cazuri pozitive de Covid-19 de la sfârşitul anului 2019 au avut iniţial legătură cu o piaţă locală din Wuhan. Originea virusului SARS-CoV-2 care provoacă Covid-19 rămâne însă un mister şi o sursă majoră de tensiune între China şi Statele Unite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇