Haiti cere SUA și ONU să trimită trupe, după asasinarea președintelui

Guvernul haitian a cerut Statelor Unite şi ONU să trimită trupe în Haiti pentru a ajuta la securizarea unor locuri strategice, solicitare ce survine după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, a declarat vineri un ministru haitian, relatează sâmbătă AFP.

”După asasinarea preşedintelui, ne-am gândit că mercenarii ar putea distruge unele infrastructuri pentru a crea haos în ţară. În cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat al SUA şi cu responsabili ai ONU am făcut această solicitare”, a declarat pentru AFP Mathias Pierre, ministrul responsabil cu probleme electorale.

Preşedintele haitian Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, a fost împuşcat mortal şi soţia lui a fost rănită grav, după ce mai mulţi atacatori au intrat în casa lor pretinzând că sunt agenţi DEA (Drug Enforcement Administration). Comandoul care l-a asasinat pe Moïse era alcătuit din 26 de columbieni şi doi americani de origine haitiană.

ADVERTISING

Senatul din Haiti l-a ales, vineri seară, pe Joseph Lambert pentru a-i succede ca preşedinte interimar lui Jovenel Moise, relatează presa internaţională.

Joseph Lambert, care este preşedintele senatului, a declarat că vrea să deschidă calea unei tranziţii democratice la putere.

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare vor avea loc în septembrie în Haiti.

Dpa notează că, deşi Lambert a fost ales de Senat preşedinte interimar al ţării, senatul nu s-a mai reunit cu cvorum din ianuarie 2020, astfel că nu este clar dacă Lambert îşi va putea prelua noua funcţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇