Guvernul de la Teheran e criticat puternic la el acasă, pentru că a furnizat drone Rusiei: Am devenit parteneri la crimă

Guvernul de la Teheran e criticat puternic la el acasă, pentru că a furnizat drone Rusiei: Am devenit parteneri la crimă

Mai mulți foști diplomați iranieni au criticat dur Guvernul de la Teheran pentru că a furnizat drone Rusiei și au avertizat că țara riscă să devină izolată, cu o economie slăbită și numeroase proteste.

Hamid Aboutalebi, fost diplomat în UE și fost consilier politic al fostului președinte Hassan Rouhani, a scris pe Twitter că „politica externă iraniană a fost capturată de extremiști”, relatează The Guardian.

Dar cele mai puternici critici au venit de la Seyyid Mohammad Sadr, fostul șef al corpului diplomatic iranian pentru Europa, care este încă membru în exercițiu al Consiliului Expediency, principalul organism consultativ al liderului suprem.

ADVERTISING

Într-un interviu acordat ziarului Etemaad, el a spus că se teme că Iranul a pierdut „o oportunitate de aur” de a reînvia acordul nuclear și a sugerat că țara și-a abandonat politica de neutralitate în ceea ce privește războiul din Ucraina, iar Teheranul este expus acum acuzațiilor de crime de război, după ce a furnizat drone Rusiei.

"Potrivit statisticilor oficiale, cel puţin 30% din populaţie trăieşte acum sub pragul sărăciei, carnea şi fructele au fost scoase din coșul alimentar al multor oameni, iar şomajul şi inflaţia cresc zilnic. Din păcate, unii oameni nu cunosc condiţiile în care trăieşte populaţia şi au ochii închişi când vine vorba de realităţile sociale", a subliniat el.

ADVERTISING

Sadr a avertizat că Rusia ar putea să fi dat „o lovitură fatală” Iranului atacând Ucraina. ”Rusia s-a pus în conflict cu întreaga Europă și ne-a făcut partenerul ei în crime”, a precizat el.

La rândul său, Jalal Sadatian, fost diplomat în Regatul Unit între 1982 și 1986, a declarat că „trebuie găsită o modalitate astfel încât să poată fi organizată din nou o întâlnire pentru a reînvia discuțiile despre acordul nuclear și a ajunge la o înțelegere”.

În luna noiembrie, 36 de foști diplomați au semnat o declarație comună, susținând că greșelile grave în politica externă a Iranului au un efect dăunător pe plan intern. Îndemnând liderii țării să-i asculte pe tineri, aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la poziția morală a Iranului după furnizarea de arme Rusiei.

ADVERTISING

Nosratollah Tajik, unul dintre semnatari și fost ambasador în Iordania, a declarat că o mică elită a blocat Iranul într-un spațiu periculos aliindu-se cu Rusia în războiul cu Ucraina.

„Dacă ne implicăm în războiul Rusiei cu Ucraina, situația economică a Iranului se va prăbuși, va crea mai multă nemulțumire publică, iar Guvernul nu va mai avea autoritatea de a rezolva problemele politice, sociale și economice”, a spus el.

Ministerul iranian de Externe a recunoscut că a furnizat drone Moscovei, dar nu pentru a fi utilizate în mod special în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇