Femeia însărcinată transportată cu targa de voluntari sub bombardamentele rusești de la Mariupol a murit, la fel și nou-născutul ei, a declarat luni medicul care o trata.
Fotografia realizată de un jurnalist de la Associated Press săptămâna trecută a făcut înconjurul lumii, dovedind o dată în plus, dacă mai era nevoie, ororile la care sunt supuși civilii ucraineni aflați de 19 zile sub asalturile invadatorilor ruși.
”În timp ce era resuscitată și se făceau toate manevrele necesare pentru menținerea în viață a mamei, am efectuat operația cezariană și am scos copilul, dar acesta nu dădea semne de viață. Resucitarea bebelușului s-a făcut timp de mai bine de jumătate de oră, dar nu a dat rezultate. Resuscitarea mamei a durat mai bine de jumătate de oră, fără niciun rezultat. Amândoi au murit”, a declarat medicul Timur Marin, la televiziunea ucraineană din Mariupol, relatează CNN.
Conform AP, medicii nu au putut afla numele femeii și a-l regăsi pe soțul ei pentru a-i încredința trupul decedatei, așa că ea și-a găsit locul de veci într-una dintre gropile comune săpate în Mariupol.
O altă gravidă, care a scăpat din bombardamentul asupra maternităţii din Mariupol, a scăpat cu viață și a născut o fetiţă.
Război în Ucraina, Ziua 19 - Vezi desfășurarea evenimentelor
Peste 2.500 de civili au murit în timpul bombardamentelor rusești din Mariupol, a declarat luni Oleksei Arestovici, un consilier al președintelui Zelenski.
După atacul sângeros de miercuri asupra spitalului din Mariupol, catalogat de președintele Ucrainei drept o ”atrocitate”, primarul Vadim Boicenko a acuzat forțele rusești de genocid, din cauza faptului că au bombardat clădiri pline cu civili.
De cealaltă parte a baricadei, Rusia a susținut că spitalul era dezafectat, iar oamenii care apăreau în imagini ar fi fost actori, care ar fi participat la o ”provocare”.
Aproape 30.000 de copii ucraineni s-au refugiat în România, iar peste 90 au murit în localitățile bombardate de ruși.