Germania contestă legitimitatea regimului lui Lukașenko, după ce acesta a depus jurământul în secret

Germania contestă legitimitatea regimului lui Lukașenko, după ce acesta a depus jurământul în secret

Preşedintele contestat al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a depus miercuri jurământul pentru al şaselea mandat, dar ceremonia a fost catalogată drept „farsă” de către liderul opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, iar Guvernul Germaniei a anunţat că regimul de la Minsk nu are legitimitate.

„Este victoria noastră comună”, a declarat Aleksandr Lukaşenko la ceremonia de învestitură, desfăşurată miercuri la Palatul Prezidenţial din Belarus.

Liderul autoritarist de la Minsk a afirmat, conform agenţiei de presă DPA şi publicaţiei Merkur.de, că revoluţia opoziţiei a fost un eşec.

ADVERTISING

"Sigur că această ceremonie este o farsă", a reacţionat Svetlana Tikanovskaia, principalul adversar al lui Aleksandr Lukaşenko în scrutinul prezidenţial.

Ceremonia de la Minsk "nu are nicio legitimitate", a afirmat, la rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, subliniind că Germania nu recunoaşte realegerea lui Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidenţial din august, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, 10,12%.

ADVERTISING

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. În Belarus continuă protestele masive faţă de rezultatul scrutinului.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a impus sancţiuni care vizează membri ai regimului de la Minsk.

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇