Germania alocă 30 de miliarde de euro pentru drumurile afectate de inundații

Germania alocă 30 de miliarde de euro pentru drumurile afectate de inundații

Germania va aloca 30 de miliarde de euro pentru reconstrucţia zonelor sinistrate în urma inundaţiilor devastatoare de la jumătatea lunii iulie în partea de vest a acestei ţări, a anunţat marţi cancelarul Angela Merkel, după o întâlnire cu şefii executivelor celor 16 landuri.

Această sumă, ce va forma un fond de reconstrucţie şi este mult mai mare faţă de cele alocate în urma altor catastrofe naturale în Germania, va fi suportată deopotrivă de guvernul federal şi de cele 16 landuri, într-un ”semn de solidaritate naţională”, a precizat Merkel la o conferinţă de presă, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Din totalul alocat, două miliarde vor fi dedicate reconstrucţiei infrastructurilor federale, în special şosele, poduri şi căi ferate.

Landurile cele mai afectate de inundaţiile soldate cu peste 190 de morţi au fost Renania-Palatinat şi Renania de Nord-Westfalia, în cel din urmă pagubele fiind evaluate la circa 13 miliarde de euro.

Fondul de reconstrucţie după inundaţii va fi aprobat cu maximă celeritate, a promis Merkel, guvernul federal urmând să-l valideze pe 18 august, pentru ca în săptămâna următoare să fie dezbătut în primă lectură în Bundestag în vederea unei aprobări definitive în septembrie.

Circa 400 de milioane de euro au fost deja alocate pe 21 iulie pentru nevoi imediate, precum restabilirea accesului la electricitate şi apă potabilă în zonele afectate.

Responsabilii reuniţi marţi au mai decis alocarea de fonduri suplimentare pentru îmbunătăţirea sistemului de alertă în caz de catastrofe, criticat în urma acestor inundaţii pentru deficienţe în anticiparea fenomenelor meteorologice, avertizarea şi evacuarea populaţiei.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇