Gaza, văzută din satelit, înainte și după bombardamente: „N-am crezut că așa ceva e posibil” (Foto & Video)

Gaza, văzută din satelit, înainte și după bombardamente: „N-am crezut că așa ceva e posibil” (Foto & Video)

Imagini din satelit obținute recent arată cum au fost distruse localitățile din Gaza după aproape trei săptămâni de bombardamente ale Israelului asupra enclavei asediate.

Blocuri de locuințe strivite și cartiere întregi transformate în ruine pot fi văzute în fotografiile făcute din satelit de companiile Maxar Technologies și Planet Labs. Secvențele apocaliptice sunt rezultatul bombardamentelor cu care Israelul a anunțat că va stârpi organizația Hamas care conduce Gaza, după atacul terorist din 7 octombrie, soldat cu 1.400 de morți și peste 200 de oameni luați ostatici.

ADVERTISING

De atunci, Israelul a asediat continuu cu lovituri aeriene Gaza, a avut două incursiuni terestre și se pregătește pentru o invazie militară la scară mare. Ministerul Sănătății din această enclavă, condus de Hamas, a anunțat că peste 7.000 de oameni, mulți dintre ei civili, au fost uciși de bombardamentele Israelului, relatează The Guardian.

În orașul Beit Hanoun, situat la granița de nord a Israelului, clădiri de patru-cinci etaje sunt în diverse faze de distrugere. Din unele lipsesc porțiuni mari, altele sunt rupte în două, iar două complexuri mari au devenit niște munți de ruine.

Beit Hanoun se află aproape de una dintre principalele puncte de trecere prin care militanții Hamas au lansat atacul devastator din sudul Israelului și a fost una din țintele principale ale loviturilor Forțelor de Apărare Israelului (IDF).

La doar două zile de la declanșarea conflictului, forțele aeriene israeliene au anunțat că Beit Hanoun a fost lovit „de 120 de ori", întrucât zona era un centru folosit de Hamas. Urmările bombardamentelor cu artilerie grea se văd clar în imaginile care arată cartiere întregi transformate într-un teritoriu cenușiu, acoperit de praf și cenușă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În zona Al-Atatra din Beit Lahiya, în nordul Fâșiei Gaza, imaginile din satelit arată cartiere întregi strivite de parcă un uriaș furios ar fi zdrobit fiecare clădire. La începutul săptămânii, agenția France-Presse a relatat că rachetele israeliene au distrus peste 20 de clădiri în această localitate situată în sudul orașului Gaza, aproape de Marea Mediterană.

Un localnic zdruncinat de bombardamente a spus că nu mai știe unde să se ducă sau cum să-și mai protejeze familia după atacurile aeriene. „Nici măcar în cele mai urâte coșmaruri n-am crezut că așa ceva e posibil", a mărturisit Rami Abu Wazna pentru AFP.

Națiunile Unite au anunțat că 42% din toate imobilele de locuințe din Fâșia Gaza au devenit de nelocuit în ultimele trei săptămâni, iar alte câteva mii au avarii moderate.

Distrugerile au crescut numărul refugiaților din Gaza, iar ONU și Societatea Semilunii Roșii Palestiniene estimează că între 400.000 și un milion de palestinieni au rămas fără case.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇