Război Israel-Hamas Bombardamente puternice, IDF anunță extinderea operațiunilor. România s-a abținut la rezoluția ONU care cere armistițiu umanitar imediat

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span> Bombardamente puternice, IDF anunță extinderea operațiunilor. România s-a abținut la rezoluția ONU care cere armistițiu umanitar imediat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bombardamente intense au avut loc, vineri seara, asupra Fâșiei Gaza. Hamas susține că atacurile efectuate „din aer, de pe mare şi de la sol sunt „sunt cele mai violente de la începutul războiului”, în 7 octombrie. De asemenea, comunicațiile și internetul au fost întrerupte.

Într-o conferință de presă susținută vineri seara, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a spus că în orele următoare, „forțele terestre ale Israelului își vor extinde operațiunile în Gaza”, fără a detalia. El a cerut civililor să se deplaseze din nord în sudul enclavei.

Iar Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi militanţii palestinieni Hamas. Rezoluţia a fost adoptată cu 120 de voturi pentru, în timp ce 45 s-au abţinut, printre care și România, iar 14 - inclusiv Israelul şi Statele Unite - au votat împotrivă.

De dimineață, o rachetă lansată în cadrul luptelor dintre militanții Hamas și Israel a lovit un oraș balnear egiptean situat la aproximativ 220 km de Fâșia Gaza. Racheta a lovit o unitate medicală din Taba, rănind cel puțin șase persoane. Nu a existat nicio revendicare a responsabilității, după explozie.

Înainte, în noaptea de joi spre vineri, Israelul a trimis tancuri și trupe în Fâșia Gaza, în a doua incursiune terestră, au anunțat Forțele de Apărare Israeliene. Iar Hamas a atacat din nou Tel Aviv, trei civili fiind răniți.

Și SUA au lansat lovituri împotriva a două unităţi folosite de Gardienii revoluţiei iranieni şi "grupuri afiliate" în estul Siriei, fiind o ripostă la o serie de atacuri. Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de când a început conflictul din Gaza între Israel şi teroriştii islamişti Hamas.

ADVERTISING

Liderii europeni, reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, şi-au exprimat "îngrijorarea" cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare în Gaza şi au cerut stabilirea de "coridoare umanitare" şi "pauze" pentru a răspunde nevoilor umanitare. Într-o declaraţie în 19 puncte, adoptată după cinci ore de discuţii, cei 27 subliniază, de asemenea, că UE este în favoarea organizării unei "conferinţe internaţionale de pace" care să aibă loc "în curând".

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 27 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Hamas anunță lupte violente - Brigăzile Ezzedine Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au raportat lupte terestre cu armata israeliană în două sectoare din Fâşia Gaza, deși Israelul a precizat că extinderea operațiunilor nu înseamnă o ofensivă pe scară largă, relatează The Times of Israel. "Ne confruntăm cu incursiuni terestre israeliene în Beit Hanoun (nord) şi Al-Bourej (centru). Lupte violente sunt în curs de desfăşurare", a declarat Hamas într-un comunicat de presă.
  • Reacții din Israel și Gaza - Israelul a respins categoric rezoluţia propusă de statele arabe şi votată de Adunarea Generală a ONU. "Aceasta este o zi neagră pentru ONU şi pentru omenire", a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, promiţând că ţara sa va folosi "toate mijloacele" în lupta împotriva Hamas. "Astăzi este o zi care va rămâne ca o infamie. Am fost cu toţii martori că ONU nu mai deţine nici măcar un gram de legitimitate sau relevanţă", a declarat el. În schimb, într-un comunicat de presă, Hamas declară: "Salutăm rezoluţia Adunării Generale a ONU care solicită un armistiţiu umanitar imediat şi cerem punerea sa în aplicare imediată pentru a permite aprovizionarea cu combustibil şi ajutor umanitar a civililor", scrie Le Monde.
  • ONU cere armistițiu umanitar imediat - Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi militanţii palestinieni Hamas şi a solicitat accesul ajutoarelor în Fâşia Gaza asediată şi protecţia civililor, informează Reuters. Rezoluţia elaborată de statele arabe nu este obligatorie, dar are greutate politică. Rezoluţia a fost adoptată cu 120 de voturi pentru, în timp ce 45 s-au abţinut şi 14 - inclusiv Israelul şi Statele Unite - au votat împotrivă. România, alături de Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia, dar şi Germania şi Marea Britanie, se numără printre cele 45 de state care s-au abţinut de la vot. În schimb, Ungaria, Austria, Cehia şi Croaţia au votat împotrivă, fiind alături de SUA.
  • Tancuri și schimb de focuri - Palestinienii susțin că tancurile israeliene au intrat în Gaza și au loc schimburi de focuri.
  • SUA vorbesc de „pauze umanitare” - SUA s-au declarat favorabile unei "pauze umanitare" pentru a lăsa să intre ajutoare în Fâşia Gaza, într-un moment în care armata israeliană a anunţat "extinderea" operaţiunilor sale terestre în teritoriul controlat de Hamas, potrivit AFP. "Putem susţine pauze umanitare cu scopul de a lăsa să intre ajutoare şi să permită unor oameni să iasă şi aceasta cuprinde de asemenea intrarea combustibilului şi restabilirea electricităţii", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională al Casei Albe, John Kirby.
  • Bombardamente „fără precedent” - Armata israeliană a efectuat vineri seara bombardamente de o intensitate "fără precedent" de la începutul războiului în nordul Fâşiei Gaza şi în special asupra oraşului Gaza, potrivit imaginilor transmise de AFP şi comunicării din partea Hamas. În paralel, comunicaţiile şi internetul au fost întrerupte în Fâşia Gaza.ui condus de Hamas. Bombardamentele efectuate "din aer, de pe mare şi de la sol sunt "cele mai violente de la începutul războiului'' în 7 octombrie, a indicat serviciul de presă al guvernului Hamas.
  • Urmează atacuri la noapte - Într-o conferință de presă susținută vineri seara, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a confirmat intensificarea atacurilor în Gaza și a anunțat extinderea bombardamentelor în noaptea de sâmbătă spre duminică. El a cerut civililor din Fâșia Gaza să plece din zona de nord spre sudul regiunii. “În ultimele ore am intensificat atacurile în Gaza. Forțele aeriene au lansat atacuri pe scară largă asupra unor ținte subterane și a infrastructurii teroriste. În continuare, forțele terestre extind activitatea în această seară”, a spus Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF.
  • Atac dinspre mare - Soldaţi israelieni au debarcat în Fâşia Gaza dinspre Marea Mediterană gata să atace Hamas, după ce au distrus infrastructura forţelor maritime ale grupării islamiste, potrivit armatei israeliene, citate de DPA. Nave de război şi avioane au sprijinit operaţiunea respectivă, au declarat vineri Forţele de Apărare Israeliene. O înregistrare video arată mai întâi nave care bombardează, iar apoi soldaţi israelieni pe uscat care trag cu puşti de asalt în întuneric. IDF a declarat că unităţile s-au retras ulterior din zona din sudul Fâşiei Gaza. Ora exactă a operaţiunii a rămas neclară.
  • Qatar, mesaj despre Hamas - Qatar a transmis SUA că este dispus să reconsidere prezenţa Hamas în Qatar odată ce va fi rezolvată criza zecilor de ostatici ţinuţi în Gaza de către gruparea islamistă palestiniană, a declarat vineri un oficial american de rang înalt, citat de Reuters. Responsabilii din Qatar nu au făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect. Hamas şi-a deschis un birou politic la Doha în 2012 şi mai mulţi oficiali Hamas, între care liderul grupării Ismail Haniyeh şi fostul şef Khaled Meshaal, stau periodic la Doha.
  • Ajutor pentru Gaza - Uniunea Europeană (UE) urmează să furnizeze Fâşiei Gaza un ajutor umanitar suplomentar în valoare de 50 de milioane de euro, a anunţat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Primele 56 de tone de ajutoare UE au fost livrate deja Fâşiei Gaza, cu două zboruri, prin Egipt, a anunţat ea.
  • Atac cu rachete în Tel Aviv - Mai multe rachete au fost lansate în Tel Aviv din Fâșia Gaza. Una dintre ele a lovit un bloc de apartamente. Trei persoane au fost rănite - două ușor iar a treia, un bărbat în vârstă de 20 de ani, a fost rănit la cap şi membre.
  • Raid aerian în Gaza - Armata israeliană a anunţat că infanteria sa a întreprins un ''raid ţintit în sectorul central al Fâşiei Gaza'', cu sprijinul unor "avioane de vânătoare şi drone", vizând obiective ale Hamas. Ulterior, soldaţii au părăsit teritoriul palestinian fără a înregistra răniţi, a afirmat armata israeliană într-un comunicat. În afară de această incursiune, armata a anunţat că a bombardat situri ale Hamas "în toată Fâşia Gaza". IDF a anunțat că a lovit o „rețea de tuneluri teroriste în Gaza” și a publicat imagini cu atacurile, în urma cărora a fost ucis șiMadhath Mubashar, comandantul batalionului Hamas din Khan Yunis.
  • Civilii se înarmează - Îngroziți de valul de crime comise de Hamas în orașele și satele din sudul țării și îngrijorați de reacția lentă a armatei, israelienii se înarmează în număr record, cu „binecuvântarea” guvernului lor. Licențele pentru arme de foc în Israel - de obicei pentru pistoale, mai degrabă decât pentru puști - durau cândva luni de zile pentru a fi procesate. În prezent, acestea pot fi obținute în doar câteva zile, online. spune o mamă din Cisiordania ocupată.
  • Ce se întâmplă cu ostaticii - Un membru al delegației Hamas care vizitează Moscova a declarat că are nevoie de timp pentru a localiza toți ostaticii care au fost luați în Gaza de diferite facțiuni palestiniene, scrie Reuters, citând ziarul rusesc Kommersant. Cotidianul a scris, de asemenea, că un membru al delegației Hamas a spus că în urma bombardamentelor israeliene asupra Gaza au fost uciși 50 dintre ostaticii capturați de către Hamas, iar gruparea nu îi va elibera pe cei în viață până când nu s-a convenit încetarea focului.
  • Israelul a trimis tancuri și trupe în Gaza - Israelul a trimis noaptea trecută tancuri și trupe în Fâșia Gaza în a doua incursiune terestră, au anunțat Forțele de Apărare Israeliene.
  • Ajutoare medicale - O echipă ce zece membri, alcătuiră din personal medical şi experţi din cadrul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au intrat vineri în Fâşia Gaza: „O echipă de chirurgie şi un specialist în contaminare cu armament, zece experţi CICR, au sosit în (Fâşia) Gaza vineri, împreună cu şase TIR-uri CICR care transportă material medical necesar de urgenţă şi furnituri de purificarea apei”. Comitetul precizează că aceste furniuri sunt suficiente pentru tratarea câtorva mii de răniţi, în funcţie de răni. El mai precizează că a trimis material în vederea pirifcării a 50.000 de litri de apă.
  • Atac cu rachetă la graniţa dintre Israel şi Egipt - Șase persoane au fost rănite după ce o rachetă a căzut noaptea trecută în Taba, un oraş egiptean la graniţa cu Israelul. Racheta a lovit o unitate medicală. "În cadrul escaladării actuale din Gaza, o rachetă s-a prăbuşit în Taba, rănind șase persoane", a relatat televiziunea AlQahera News, apropiată de serviciile de informaţii egiptene. Martori au confirmat pentru AFP că o rachetă a căzut în acest oraş, situat la Marea Roşie şi la nord-est de Sinai, unde se află un punct de frontieră cu Israelul.
  • SUA efectuează atacuri aeriene în Siria - Statele Unite au lansat lovituri împotriva a două unităţi folosite de Gardienii revoluţiei iranieni şi "grupuri afiliate" în estul Siriei, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. "Aceste lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie sunt o ripostă la o serie de atacuri în curs de desfăşurare şi în cea mai mare parte eşuate împotriva personalului american din Irak şi Siria de către miliţii susţinute de Iran", a declarat responsabilul american. Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de când a început conflictul din Gaza între Israel şi teroriştii islamişti Hamas.
  • De unde are Hamas arme - Armata israeliană (IDF) a expus în faţa unor jurnalişti arme utilizate de comandouri ale Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie şi dintre care unele ar fi fost furnizate de Coreea de Nord şi Iran. În timpul unei vizite la un sit militar ce nu poate fi dezvăluit, armata israeliană a arătat presei un arsenal de câteva zeci de arme care, a adăugat ea, au fost confiscate la locurile atacurilor comise de membri ai mişcării islamiste palestiniene: mine, lansatoare de rachete, obuze şi drone fabricate artizanal. "Cred că între 5% şi 10% dintre armele de aici au fost fabricate în Iran", a afirmat un responsabil al armatei israeliene. "Şi 10% sunt nord-coreene. Restul a fost fabricat în Fâşia Gaza", a afirmat ofiţerul.
  • Liderii UE cer pauze - Liderii europeni, reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, şi-au exprimat joi "îngrijorarea" cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare în Gaza şi au cerut stabilirea de "coridoare umanitare" şi "pauze" pentru a răspunde nevoilor umanitare. "Consiliul European îşi exprimă cea mai profundă îngrijorare cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi solicită accesul umanitar continuu, rapid, sigur şi nestingherit (…) pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie prin toate mijloacele necesare, inclusiv prin coridoare şi pauze pentru nevoi umanitare", indică textul, fără a detalia sensul exact al acestor "pauze". Într-o declaraţie în 19 puncte, adoptată după cinci ore de discuţii, Cei 27 subliniază, de asemenea, că UE este în favoarea organizării unei "conferinţe internaţionale de pace" care să aibă loc "în curând".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇