Franţa va face presiuni în această săptămână pentru a obţine relaxarea unor reglementări în materie de mediu ale Uniunii Europene referitoare la terenurile agricole în pârloagă, în timp ce maşinile agricole blocau luni principalele autostrăzi la ieşirea din Paris, iar protestele fermierilor din întreaga ţară s-au intensificat.
Guvernul francez a renunţat deja la planurile proprii de a reduce treptat subvenţiile de stat pentru motorina destinată agriculturii şi a promis o reducere a birocraţiei şi o relaxare a reglementărilor în materie de mediu, dar organizaţiile de fermieri au spus că nu este suficient şi au promis că vor intensifica presiunea, relatează Reuters.
Şeful celei mai mari organizaţii agricole din Franţa a ameninţat că fermierii vor bloca toate autostrăzile principale care ies din Paris, la aproximativ 30 km de centru.
Astfel, sute de tractoare vor ajunge la Paris luni, pentru a pune capitala în „stare de asediu” începând cu ora locală 14:00 (15:00, ora României).
Potrivit Le Figaro, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a anunţat că traficul în regiunea Île-de-France va fi „extrem de dificil”, îndemnând „francezii şi transportatorii rutieri” să îşi reducă la minimum deplasările.
Şi la Bruxelles traficul pe şoseaua de centură din jurul capitalei a fost perturbat de fermierii furioşi.
"Ceea ce am înţeles este că, atât timp cât protestul este departe de Paris, mesajul nu trece", a declarat Arnaud Rousseau, şeful sindicatului FNSEA, la postul de radio RTL.
Rousseau a declarat că agricultorii îşi vor continua acţiunea de protest peste tot în Franţa ,"cu scopul de a obţine măsuri de urgenţă cu privire la esenţa activităţii" agricole. Rousseau ar urma să se întâlnească luni cu premierul Gabriel Attal.
Ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, a declarat luni că, la summit-ul liderilor Uniunii Europene de săptămâna aceasta de la Bruxelles, preşedintele Emmanuel Macron va face presiuni pentru politici mai favorabile agricultorilor, pentru a reduce nemulţumirile împărtăşite de mulţi fermieri din UE.
Fesenau a adăugat că el însuşi se va deplasa la Bruxelles în această săptămână, în încercarea de a flexibiliza reglementările UE privind terenurile agricole care trebuie să rămână în pârloagă în conformitate cu noile reguli ecologice.
Întrebat când doreşte să ajungă la un acord cu Comisia Europeană cu privire la modul de revizuire a normelor, Fesneau a spus că "săptămâna aceasta".
Directiva UE din 2023 privind habitatul natural impune ţărilor să introducă măsuri în acest sens pe o cincime din terenurile şi mările lor până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, aproximativ 4% din terenurile agricole trebuie să rămână în pârloagă. Fermierii francezi s-au plâns că acest lucru le-ar putea afecta afacerile, iar Guvernul de la Paris s-a angajat să facă lobby în numele lor la Bruxelles.